Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2023

§ 69 Neljäntuulen koulun tarveselvitys

ROIDno-2023-2139

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Neljäntuulen koulun tarveselvitys

Neljäntuulen koulu on Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluiden yksikkö, joka tarjoaa sairaalaopetusta perusopetusikäisille oppilaille. Neljäntuulen koulu toimii Porokadulla Lapin keskussairaalan välittömässä läheisyydessä Lapin hyvinvointialueelta vuokratuissa tiloissa. Koulu tarvitsee mahdollisimman pian uudet toimitilat.

Koulun tilat eivät vastaa nykyisiä tarpeita, eikä niitä ole alunperinkään suunniteltu opetuskäyttöön. Koulutuspalveluissa on käynnistetty sairaalaopetuksen kehittämistyö ja samassa yhteydessä tavoitteena on uudistaa myös opetustilat, jotka eivät nykyisellään sovellu sairaalaopetukseen. Suurimmat puutteet koulu tiloissa liittyvät toiminnalliseen opetukseen, liikuntatilojen puutteeseen, välituntipihaan sekä oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuuteen. Koululla tulee olla mahdollisuus myös tilojen osalta vastata lisääntyvään palvelutarpeeseen.

Neljäntuulen koulussa toimivat vuosiluokat 1-9. Koulussa on kuusi opetusryhmää, joihin oppilaat tulevat koko maakunnan alueelta. Yhteensä kouluvuoden aikana koulussa opiskelee n. 130  oppilasta. Lähes kaikki oppilaat tulevat lasten- ja nuorisopsykiatrian sektoreilta. 

LKS:n lasten- ja nuortenosastojen ja poliklinikoiden henkilökunta tekee tiivistä yhteistyötä Neljäntuulen koulun ja oppilaan oman lähikoulun henkilökunnan sekä perheiden kanssa. Oppilaan kokonaisvaltainen tukeminen edellyttääkin sairaalaopetuksen sijaintia LKS:n välittömässä läheisyydessä eli käytännössä sairaalan tontilla. Tästä syystä ei ole ollut mahdollisuutta hyödyntää kaupungin muita opetustiloja. 

Kaupunki on esittänyt 2020, että sairaalaopetuksen tilat olisi huomioitu LKS:n laajennukseen toisen vaiheen yhteydessä. Silloisen LSHP:n hankesuunnitelmaan sitä ei ole kuitenkaan saatu mukaan. Neljäntuulen koulun tilatarve on huomioitu myös Redun kiinteistöstrategiassa 2023, mutta siinä yhteydessä ei ole löytynyt toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa. 

Lapin hyvinvointialueen kanssa käydyissä neuvotteluissa on päädytty vaihtoehtoon, jossa koululle rakennettaisiin kaupungin toimesta uudet tilat Lapin keskussairaalan tontille lastenpsykiatrian osaston välittömään läheisyyteen.

Liite 1. Neljäntuulen koulun tarveselvitys

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä Neljäntuulen koulun tarveselvityksen ja käynnistää hankesuunnittelun uusien tilojen rakentamiseksi Lapin keskussairaalan kiinteistön alueelle.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Koulutuspalvelut, Neljäntuulen koulu, tilapalvelut/Juha Välitalo