Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2023

§ 66 Esiopetuksen opetussuunnitelman päivittäminen

ROIDno-2023-2231

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Opetushallitus määräsi  1.8.2022 muutoksia esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Muutokset koskivat kiusaamisen ja syrjinnän ehkäisyä sekä kurinpitoa. 1.8.2023 voimaan tulevat muutokset koskevat opiskeluhuoltoa. Rovaniemen kaupungin paikallista opetussuunnitelmaa on uudistettu opetussuunnitelman perusteissa tapahtuneiden muutosten johdosta. Lisäksi paikallisia käytänteitä kuvaavia tekstejä on ajantasaistettu läpi asiakirjan. Erityistä huomiota on kiinnitetty lapsen oppimispolkua ohjaavien tekstien ja käytänteiden  johdonmukaisuuteen varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta perusopetuksen siirtymään.

Laaja-alaisen osaamisen osalta digitaalisuus ja sen pedagoginen käyttö on tuotu esille useissa asiakirjojen luvuissa läpileikkaavana teemana. Varhaiskasvatuslain muutokset koskien lapsen tukea heijastuvat myös esiopetuksessa järjestettävään lapsen kasvun ja oppimisen tukeen. Paikallisessa osuudessa on huomioitu esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa annettavan tuen  ja  esiopetuksen tuen yhteensovittaminen.

Esiopetuksen opetussuunnitelman päivittämisestä on vastannut nimetty työryhmä, joka on aiemmin vastannut myös kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelman sekä varhaiskasvatussuunnitelman laadinnasta. Päivittämisessä on hyödynnetty esiopetuksen henkilöstön näkemyksiä ja tehty yhteistyötä koulutuspalveluiden kanssa.

Päivitetty esiopetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2023.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy esiopetuksen opetussuunnitelman päivityksen.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

varhaiskasvatuspalvelut