Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2023

§ 65 Oikaisuvaatimus Muurolan peruskoulun rehtorin viran 26320128 täyttämisestä

ROIDno-2023-1084

Valmistelija

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi
  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi
  • Hanna Haurinen, vs. kaupunginlakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Susanna Tervamäki on tehnyt oikaisuvaatimuksen Muurolan peruskoulun rehtorin virkavalinnasta. Hän vaatii päätöksen oikaisemista siten, että virkaan valitaan hakijoista Susanna Tervamäki. Perusteluna oikaisuvaatimukselle ovat puuttuva hakijoiden ansiovertailu, kokemattomamman hakijan valinta virkaan, sekä se, että päätöksen perustelut eivät vastaa hakuilmoituksessa asetettuja vaatimuksia valittavalle henkilölle.

Hakukuulutus ja valintaprosessi

Muurolan peruskoulun rehtorin virka on ollut haettavana ajalla 11.4.2023-25.4.2023. Hakuaikana saapui 15 hakemusta. Kaikki hakijat täyttivät viran kelpoisuusehdot. Haastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa, joiden kokemus katsottiin riittäväksi tehtävää ajatellen. Haastattelut järjestettiin 9.-10.5.2023. Oikaisuvaatimuksessa esitetty peruste pidemmän kokemuksen asettamisesta automaattisesti etusijalle ei ole validi. Tervamäellä ei ollut pisin oleellinen työkokemus kaikkien haastatelluiden joukossa, jolloin työkokemuksen pituuden käyttäminen ratkaisevana kriteerinä ei suosisi myöskään häntä . Työkokemuksen pituuden huomiointiin on otettu kantaa KHO:n päätöksessä KHO:2005:44, jonka loppupäätelmänä on, että tehtävään voitiin valita henkilö lyhyemmällä työkokemuksella. 

Valittavalta henkilöltä edellytimme hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutus- ja organisointitaitoja. Lisäksi edellytettiin vahvaa opetussuunnitelman tuntemusta ja näkemystä yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuurista ja pedagogisesta kehittämisestä. Tehtävän hoitaminen edellyttää hyviä henkilöstöjohtamisen ja muutosjohtamisen taitoja. Tämän lisäksi edellytimme hyviä tietoja toimialasta ja kehittämishalukkuutta.

Ansiovertailu ja työkokemus

Kaikki haastateluun kutsuttujen arvioitiin olevan riittävällä tasolla yhteistyö- ja organisointitaidoissa työkokemuksensa perusteella, eikä sitä näin ollen haastattelussa enää syvällisesti arvioitu. Joitain havaintoja haastattelussa pystyttiin tekemään vuorovaikutustyylistä. Valintapäätöksen perusteluissa keskitytään siihen, miksi valittu poikkeaa positiivisesti muista haastatelluista ja siten myös erottuu muista hakijoista. 

On huomattava, että hakukuulutuksessa esitettyjen kriteerien täyttyminen voidaan katsoa tulleen näytetyksi myös työkokemuksen kautta, jolloin asian selvittäminen haastattelussa tai muutoin ei ole tarpeen. Organisaatiokyvyn ja vuorovaikutustaidon katsottiin tulleen haastatteluun kutsutuilla todennetuksi sillä tasolla, jotta he niiltä osin kaikki täyttivät kyseiset kriteerit. Näin ollen valintapäätöksen perustelu keskittyi valituksi tulleen niihin ansioihin, jotka nostivat hänet muiden edelle.

Hakijoiden menestyminen haastatteluvaiheessa:

Hakijoille esitettiin samat kysymykset haastattelussa. (Liitteenä haastattelukysymykset). Haastattelukysymyksillä mitattiin hakuilmoituksessa mainittuja kriteereitä niiltä osin kuin katsottiin olevan vielä tarpeen selventää. Kaikki haastatteluun kutsutuilla nähtiin hakemuksensa perusteella olevan mahdollisuus tulla valituksi ko. virkaan. 

Jukka Turpeenniemen valintaa tukivat haastattelussa esiin tulleet asiat, joissa hän oli selkeästi edellä muita ehdokkaita ja joiden katsotaan tukevan koulutuspalveluiden toiminta-ajatusta erittäin hyvin.

Jukka Turpeenniemen antamat vastaukset sekä hänen yleinen esiintymisensä herättivät vakuuttavan kuvan ja osoittivat vahvoja ominaisuuksia, jotka tekevät hänestä sopivimman kyseiseen rehtorin virkaan.

Ensinnäkin, Turpeenniemen visio ja strateginen ajattelu olivat erittäin vaikuttavia. Haastattelussa hän selkeästi ilmaisi tavoitteensa koulun kehittämiseksi ja parantamiseksi. Hän esitti realistisia ja innovatiivisia ideoita, joilla voitaisiin vastata nykypäivän koulutusalan haasteisiin. Hänen vankka ymmärryksensä pedagogisista menetelmistä ja koulutuspolitiikasta antoi meille luottamusta hänen kykyynsä johtaa koulua menestyksekkäästi. Lisäksi Turpeenniemellä on vahvoja näyttöjä koko palvelualueen toiminnan kehittämisestä sekä apulaisrehtorin että hankekoordinaattorin tehtävissä.

Toiseksi, hän korosti yhteistyötä opettajien, oppilaiden, vanhempien ja koko kouluyhteisön kanssa. Hänen lähestymistapansa oli avoin, kannustava ja osallistava. Hän painotti kuuntelemisen tärkeyttä ja osasi selittää näkemyksensä selkeästi ja vakuuttavasti.

Kolmanneksi, hänellä on vahva kokemus koulutusalalta. Hänellä on kokemusta opetustehtävistä, hallinnosta sekä johtotehtävistä, mikä antaa hänelle laajan käsityksen koulun toiminnasta ja tarpeista. Haastattelussa hän osoitti ymmärtävänsä opettajien ja oppilaiden tarpeita sekä halua kohdata haasteet rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti. Tällainen kokemus ja asenne antaa hänelle vahvan perustan toimia rehtorina menestyksekkäästi.

Lopuksi, Turpeenniemi antoi vaikutelman sitoutuneisuudestaan kouluyhteisöön. Hän korosti arvojen, tasa-arvon ja inklusiivisuuden merkitystä. Hän ilmaisi halunsa edistää oppilaiden hyvinvointia ja menestystä sekä luoda positiivisen ja turvallisen oppimisympäristön. Hänen intohimonsa ja omistautumisensa kasvatukselle ja opetukselle loivat vahvan vaikutuksen.

Nämä edellä mainitut seikat erityisesti joko nostivat tai tukivat Jukka Turpeenniemen valintaa  ja asetti hänet valituksen tekijän ja muiden hakijoiden edelle. Yhteenvetona edellä olevien perusteluiden pohjalta voidaan todeta, että hänellä oli vankkaa opetussuunnitelman tuntemusta ja näkemystä yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuurista ja pedagogisesta kehittämisestä. Lisäksi haastattelun perusteella hänellä on hyvät edellytykset hyvät henkilöstöjohtamiseen ja muutosjohtamiseen. Hänen tietonsa toimialasta ja kehittämishalukkuutensa tuli myös osoitetuksi. Haastattelutyöryhmän näkemys on, että hän oli hakijoista haastattelussa arvioiduissa asioissa vahvin ja siten sopivin tehtävään.

Valintapäätös perustuu kokonaisarviointiin, missä on otettu huomioon sekä hakemuksessa että haastattelussa esille tulleet asiat. Valintapäätös perustuu hakuilmoituksessa esitettyjen kriteerien täyttymiselle ja menestykselle haastattelussa, jonka vuoksi Turpeenniemi sai haastattelussa korkeimman pistemäärän.

Liite 1. Oikaisuvaatimus

Liite 2. Jukka Turpeenniemen lausunto

Liite 3. Haastattelun pisteytys (ei julkinen)

Liite 4. Haastattelun kysymykset

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Koulutuspalvelut, oikaisvaatimuksen tekijä