Elinvoimalautakunta, kokous 30.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Nuorten työpajatoiminnan rahoitus 2023/elinvoimalautakunta

ROIDno-2021-1649

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen esimies, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi
Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut on hakenut ja saanut Aluehallintovirastolta valtionavustusta 75 000 euroa nuorten työpajatoimintaan ajalle 1.8.2022 - 31.7. 2023. Valtionavustus on jatkorahoitus vuonna 2021 käynnistyneelle Kulttuuriverstas-nimeä kantavalle nuorten työpajatoiminnalle, jota on kehitetty poikkihallinnollisesti  nuoriso-, koulu-, sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalvelujen yhteistyönä. 

Tulevassa hyvinvointialueen syntyyn liittyvässä uudistuksessa Kulttuuriverstas jää  Rovaniemen kaupungin toiminnaksi ja sen kehittämistä tullaan edelleen  jatkamaan sivistys- ja elinvoimapalveluiden yhteistyönä. Toiminnan omarahoitus on suunniteltu jaettavan  sivistyspalvelujen ja elinvoimapalvelujen kesken. Muutos koskee jo 1.8.2022 alkavaa toimintakautta.

Kulttuuriverstastoiminta on Monitoritalo Mondella aidossa toiminta- ja työympäristössä tapahtuvaa nuorten toimintaa. Siinä hyödynnetään laajasti kulttuurisen nuorisotyön eri mahdollisuuksia henkilökohtaisten onnistumisen kokemusten löytämisessä, itsetunnon kasvussa sekä sosiaalisessa vahvistumisessa. Kulttuuriverstas pitää sisällään kaksi eri pajakokonaisuutta: Verstas-pajan sekä Roti-pajan.

Verstas-paja on työelämäpaja ja suunnattu erityisesti koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille tarjoten työllisyyspalvelujen ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille työkokeilu- ja palkkatukityöllistämisen paikkoja. 

Työelämäpainotteisessa Verstas-pajassa tutustutaan kulttuurin eri muotoihin sekä hankitaan niihin liittyvää osaamista, josta on hyötyä kulttuuri- sekä matkailualan työtehtävissä sekä opinnoissa. Pajan osa-alueita ovat esimerkiksi musiikki-, video- ja tapahtumatuotanto, äänitekniikka sekä striimaus. Kulttuuriverstaan suunnittelussa on otettu huomioon Rovaniemen tämänhetkiset palvelut sekä koulutusmahdollisuudet ja todettu Verstas-pajan täydentävän nuorten palveluja sekä mahdollisuuksia löytää nuorille soveltuvia kiinnostuksen kohteita. Rovaniemellä ei tällä hetkellä ole mahdollista opiskella media-, musiikki- tai tapahtuma-alaa perustutkintoon johtavassa koulutuksessa.  Verstas-paja muodostaa sillan näiden alojen opiskelu- ja työmahdollisuuksiin myös rovaniemeläisille nuorille. 

Nuorisopalvelut vastaavat Verstas-pajan organisoinnista ja toteutuksesta, työllisyyspalvelut vastaa asiakkaiden ohjaamisesta toimintaan palvelutarpeen mukaisesti. Työllisyyspalveluiden rahoitusosuus toiminnasta on vuositasolla 35 000 euroa.

Toiminnasta ja sen tuloksista raportoidaan elinvoimalautakunnalle kauden lopussa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua nuorten työpaja Kulttuuriverstaan rahoitukseen 35 000 euron omarahoitusosuudella ajalla 1.8.2022 - 31.7.2023.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa nuorisopalveluiden esimiestä Nella Sepänheimoa.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Lautakunta piti kokoustauon klo 19.10. - 19.15. Tauon jälkeen puheenjohtaja kävi osallistujat läpi.

 

 


 

Valmistelija

  • Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen esimies, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi
  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut on hakenut ja saanut Aluehallintovirastolta valtionavustusta 50 000 euroa nuorten työpajatoimintaan ajalle 1.8.2023 - 31.12.2023. Valtionavustus on jatkorahoitus vuonna 2021 käynnistyneelle Kulttuuriverstas-nimeä kantavalle nuorten työpajatoiminnalle, jota on kehitetty poikkihallinnollisesti  nuoriso-, koulu- ja työllisyyspalvelujen yhteistyönä. Toiminnan omarahoitus on suunniteltu jaettavan nuoriso-, koulutus- ja työllisyyspalvelujen kesken. 

Kulttuuriverstas on Monitoritalo Mondella aidossa toiminta- ja työympäristössä tapahtuvaa nuorten työpajatoimintaa. Siinä hyödynnetään laajasti kulttuurisen nuorisotyön eri mahdollisuuksia henkilökohtaisten onnistumisen kokemusten löytämisessä, itsetunnon kasvussa sekä sosiaalisessa vahvistumisessa. Kulttuuriverstas pitää sisällään kaksi eri ryhmää: Verstas- sekä Roti-ryhmän.

Verstas-ryhmä on työelämäpainotteinen ja suunnattu erityisesti koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille tarjoten työllisyyspalvelujen ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille työkokeilu- ja palkkatukityöllistämisen paikkoja. Verstas-ryhmässä tutustutaan media- ja kulttuurialojen eri sisältöihin sekä hankitaan niihin liittyvää osaamista, josta on hyötyä sekä työhön että opintoihin hakeutumisessa. Toiminnan osa-alueita ovat esimerkiksi musiikki-, video- ja tapahtumatuotanto, äänitekniikka sekä striimaus.

Kulttuuriverstaan suunnittelussa on otettu huomioon Rovaniemen tämänhetkiset palvelut sekä koulutusmahdollisuudet ja todettu Verstas-ryhmän täydentävän nuorten palveluja sekä mahdollisuuksia löytää nuorille soveltuvia kiinnostuksen kohteita. Rovaniemellä ei tällä hetkellä ole mahdollista opiskella media-, musiikki- tai tapahtuma-alaa perustutkintoon johtavassa koulutuksessa.  Kulttuuriverstas muodostaa sillan näiden alojen opiskelu- ja työmahdollisuuksiin myös rovaniemeläisille nuorille. 

Nuorisopalvelut vastaa Kulttuuriverstaan organisoinnista ja toteutuksesta, työllisyyspalvelut puolestaan asiakkaiden ohjaamisesta toimintaan palvelutarpeen mukaisesti. Työllisyyspalveluiden rahoitusosuus toiminnasta on tulevalle toimintakaudelle 1.8.-31.12.2023 9500€.

Toiminnasta ja sen tuloksista raportoidaan elinvoimalautakunnalle kauden lopussa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta myöntää 9500 euron rahoituksen nuorisopalveluiden tuottamaan toimintaan ajalla 1.8.2023-31.12.2023.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Nella Sepänheimo