Ympäristölautakunta, kokous 28.6.2023

§ 79 Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntö koskien Hirvasjärven tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma, Kolari, Kittilä, Rovaniemi

ROIDno-2023-2251

Valmistelija

  • Pekka Peuranen, ympäristötarkastaja, pekka.peuranen@rovaniemi.fi

Perustelut

ROVANIEMIN KAUPUNGIN, YMPÄRISTÖNSUOJELU-,  TERVEYDENSUOJELU-JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN LAUSUNTO ASIASSA:

HIRVASJÄRVEN TUULIVOIMAHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA KOLARI, KITTILÄ, ROVANIEMI

Viite: Lausuntopyyntö    LAPELY/1355/2033  pvm. 6.6.2023

  

YLEISTÄ

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta antaa lausunnon niiltä osin kuin se koskee Rovaniemen kaupungin ja Kolarin kunnan ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaista sekä Rovaniemen kaupunkia ja Rovaniemen rakennusvalvontaviranomaisia.

 

HAVAINNOT JA ARVIOT YVA-ARVIOINTIOHJELMASTA

YVA-ohjelmassa esitetään hankkeelle kaksi eri vaihtoehtoa:

 

VE1 ja VE2 sekä 0-vaihtoehto (hanketta ei toteuteta). Tämän lisäksi esitetään tuulipuistoalueelta tehtävälle voimajohtolinjalle kolme eri vaihtoehtoa.

 

Hankkeen yleiskuvaus sekä alueen luonnonolojen ja ihmisen vaikutuksen kuvaus, ohjelman luvut 1 - 8

Yva-arviointiohjelmassa kuvataan Kolarin kunnan koillisosaan sijoittuvan Hirvasjärven tuulivoimapuiston vaikutuksia olemassa olevan tiedon perusteella. Ohjelmassa kuvataan omina lukuinaan ympäristövaikutusten arviointimenettely, hanke ja sen eri toteusvaihtoehdot, hankkeen tekninen kuvaus ja sen liittyminen muihin hankkeisiin. Tämän perusteella esitetään hankkeen edellyttämät suunnitelmat ja luvat.

Hankealueen nykytilaa on kuvattu laajalti alkaen alueen yleiskuvauksesta ja siirtyen yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön. Tätä seuraa maiseman ja kulttuuriympäristöjen kuvaus ja muinaisjäännökset.

Varsinainen ympäristön kuvaus alkaa loogisesti ja yva-ohjelmissa ja – selvityksissä vakiintuvan tavan mukaan alueen maa- ja kallioperästä. Siitä siirrytään pinta- ja pohjavesiin sekä kalastoon. Näitä seuraavat alueen kasvillisuuden ja luontotyyppien kuvaus. Seuraavaksi kuvataan alueen linnustoa ja yleisesti eläimistöä sekä luontodirektiivin liitteen IV a lajistoa. Näistä johtuvana kuvataan Natura-alueet, luonnonsuojelualueet ja niitä vastaavat kohteet. Linnustoon liittyen kuvataan FINIBA, IBA kohteet.

Luontoon liittyvien kuvausten jälkeen siirrytään alueen elinkeinoihin ja virkistyskäyttöön kuten poroelinkeinoon ja matkailuun sekä metsästykseen ja virkistyskäyttöön. Tätä seuraa viestintäyhteyksien ja alueen tutkatoiminnan kuvaus. Edelleen kuvataan melu- ja valo-olosuhteet alueella sekä yleisesti luonnonvarojen hyödyntäminen.

Edellä mainitut asiat on YVA-ohjelma vaiheen osalta kuvattu laajalti, selkeästi ja loogisesti. Asiakokonaisuus on havainnollinen ja sitä on esitetty hyvin karttojen, kaavioiden ja havainnekuvien avulla. Hankkeelle on esitetty neljä eri toteutusvaihtoehtoa jotka eroavat toisistaan voimaloiden määrän ja yksittäisten voimaloiden sijoitusten osalta. Lisäksi voimajohtolinjalle on esitetty kaksi eri vaihtoehtoa. Vaihtoehtojen määrää voi pitää riittävänä ja realistisena.

 

Arvioitavat ympäristövaikutukset, ohjelman luvut 9 - 10

Hankkeen ympäristövaikutuksia esitetään ensin määrittelemällä hankkeen välittömät ja välilliset vaikutukset. Tuulivoiman ja sähkönsiirron tyypillisiä vaikutuksia kuvataan yleisesti rakentamisen aikaisten, käytön aikaisten sekä käytöstä poistamisen aikaisten vaikutusten osalta. Tästä siirrytään vaikutusalueen tarkasteluun käsittäen luvuissa 1 – 8 mainitut tekijät.  

Keskeiset YVA-ohjelmassa esitetyt vaikutustyypit ovat:

-        maankäyttö ja yhdyskuntarakenne

-        maisema ja kulttuurihistorialliset kohteet

-        muinaisjäännökset

-        luonto linnusto

-        melu

-        varjostus ja vilkkuminen

-        liikenne ja lentoliikenne

-        ihmisten elinkeinot ja viihtyisyys

-        ajallinen vaikutus

-        yhteisvaikutukset

 

Eri ympäristövaikutuksille on erilaisten ympäristöön kohdistuvien YVA-menettelyjen kautta tullut käytännöksi arvioida ympäristövaikutuksen muutoksen suuruusluokkaa taulukkomuodossa (kuva 9.4.2 YVA-ohjelma) esimerkiksi maantieteellisen laajuuden, ajallisen keston, ja voimakkuuden perusteella. Näiden tekijöiden perusteella edelleen määritetään muutoksen suuruus (kuva 9-5 YVA-ohjelma). Muutoksen vaikutus voi olla erittäin kielteinen tai myönteinen ja tätä muutosta kuvataan sanallisesti välillä ei vaikutusta – erittäin suuri.

Tästä edelleen siirrytään vaikutuksen muutoksen merkittävyyteen. Se esitetään samoin taulukkomuodossa ja merkityksen vaikutuksen mukaan.

Edellä mainittuja ympäristövaikutuksen suuruusluokkaa ja merkittävyyttä käytetään kun vertaillaan eri vaihtoehtoja, eli sitä mikä vaihtoehto osoittautuu parhaimmaksi tuulivoimapuistoa rakennettaessa tai jätettäessä hanke toteuttamatta. Tätä kohtaa 9.5 voisi kyllä esittää yksinkertaisemmin ja perusteellisemmin.

Arviointityötä koskeva taulukko II (sivu 14) esittää tiivistettynä mitä arvioidaan, vaikutusalue, arvioinnissa käytettävät lähtötiedot ja arviointimenetelmät. Tämä työjärjestys on oikea eikä siitä ole huomautettavaa.

Ympäristövaikutusten kattavuutta voidaan pitää vakiintuneen menettelyn mukaisena YVA-ohjelmavaiheessa. Ohjelmassa on kiinnitetty huomiota voimajohtojen aihettumaan sähkö- ja magneettikenttään ja tämä on myönteinen asia. Meluvaikutuksia esitellään yleisluontoisesti samoin kuin vaikutusta valo-olosuhteisiin eli tuulivoimaloiden heittämään varjoon ja tämän vaikutuksen huomiominen ohjelmavaiheessa on myönteistä.

 

Ympäristötarkastaja esittää, että lausuntonaan Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta toteaa seuraavaa:

ERITYISESTI SELVITETTÄVÄT ASIAT YVA-ARVIOINTIOHJELMAAN LIITTYEN

Rovaniemen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen pitää hyvänä, että  sen perusteella mitä edellä on havaittu ja arvioitu YVA-ohjelman sisältöä, tulee sitä seuraavassa YVA-selostuksessa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

-        tuulivoimaloiden vaikutus alueen lähi- ja kaukomaisemaan eri vuodenaikoina ja valaistusolosuhteissa. Tuulivoiman maisemavaikutusta voisi harkita esitettäväksi myös viistokuvana joka osaltaan voisi hahmottaa voimaloiden sijoittumista maisemaan.

-        tuulivoimaloiden ja rakennettavan tieverkon vaikutus poronhoitoon kuten laiduntamiseen eri vuodenaikoina, vasomiseen ja erotuksiin. Poronhoitoon kohdistuvien vaikutusten arvioinni osalta olisi suotavaa jos nyt yhdellä kartalla (221-1 poronhoidon kannalta tärkeät asiat kuten paliskunnat, laidunalueet ja kulkureitit) eroteltaisiin useammalle kartalle. Tämä selkeyttäisi asian hahmottamista.

-        tuulivoimaloiden ja rakennettavan tieverkon vaikutus alueen metsästykseen, erityisesti hirvenpyyntiin ja muuhun virkistyskäyttöön

-        tuulivoimaloiden ja rakennettavan tieverkon sekä sähkönsiirtoverkon vaikutus alueen metsätalouteen

Kokonaisuutena YVA-ohjelma huomioi ympäristövaikutukset laajalti ja kattavasti. YVA-ohjelmaa seuraavassa YVA-selostusvaiheessa on selvitettävä tarkoin ympäristövaikutukset myös paikallisten asukkaiden näkökannalta, mitä tuulipuiston rakentaminen tai rakentamatta jättäminen tosiasiallisesti merkitsee.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa lausunnon esityksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin ELY-keskus (kirjaamo.lappi@ely-keskus.fi)

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.