Vammaisneuvosto, kokous 26.5.2023

§ 21 Esteettömyyskävelyn 2023 raportti

ROIDno-2018-2696

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Vammais- ja vanhusneuvostot järjestävät esteettömyyskävelyitä tuodakseen esiin haasteita, joita syntyy, jos kaupunkisuunnittelussa ei ole kaikilta osin huomioitu esteetöntä liikkumismahdollisuutta. Vammaiselle henkilölle esteettömyys merkitsee fyysisen ympäristön ja tilojen sekä henkisen ja sosiaalisen ympäristön saavutettavuutta ja ennen kaikkea myös palveluiden ja tuotteiden helppokäyttöisyyttä. Esteettömyys on määritelty ihmisoikeudeksi YK:n vammaissopimuksessa.Tapahtumassa tuodaan esiin havainnollistaen esteettömyyden toteutumista Rovaniemen keskusta-alueella etukäteen suunnitellun reitin mukaisesti. Kävelytempauksen tavoitteena on kaupungin ympäristöstä ja rakentamista vastaavien tahojen herättäminen epäkohtiin sekä edesauttaa yritysten ja palvelujen mahdollisuuksia edesauttaa esteetöntä liikkumista. Esteettömyyskävelyitä on toteutettu Rovaniemellä aikaisemmin vuosina 2022 ja 2019 vanhus- ja vammaisneuvoston toimesta sekä aiemmin kaupungin yhdyskuntatekniikan toimesta kymmenisen vuotta sitten.

Vuoden 2023 esteettömyyskävely toteutettiin toimintasuunnitelman mukaisesti lumisena vuodenaikana, 4.4.2023. Esteettömyyskävelyyn osallistui 32 henkilöä vanhus- ja vammaisneuvostoista, yhdistyksistä, järjestöistä, Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikasta sekä katujen kunnossapidon palveluntuottaja Alltime Oy:ltä. Paikalla oli myös Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja muutama kaupunginvaltuutettu. Kävelyn reitti kulki seuraavasti: Vanha Tori - Toripuistikon liikennevalot - Korkalonkatu - Sampo Apteekki invapysäköinteineen - Kansalaistalo - Rovaniemen Teatteri.

Loppukeskustelussa koottiin yhteen ajatuksia siitä, miten esteettömyyttä ja saavutettavuutta voitaisiin kaupungissa edistää. Se vaatii viestintää, toistoa ja jatkuvaa työtä toteutuakseen. Aito esteettömyys ja saavutettavuus tulisi olla kiinteä osa kokonaisprosessia ja vaatii ajattelutavan muutosta. Kokemustoimijoita kannattaa osallistaa suunnitteluun varhain, jopa jo kaavoitusvaiheessa.

Rovaniemellä katujen esteettömyyttä keskusta-alueella on parannettu reitti kerrallaan ja se on havaittu hyväksi käytännöksi. Palautteen perusteella esteettömyyskävelyn alkamisajankohta voisi jatkossa olla klo 16 jälkeen, jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan. Lisäksi ehdotettiin kohdennettujen kävelyjen järjestämistä esimerkiksi poliittisille päätöksentekijöille kokousten yhteyteen. Esteettömyyskävelyn raportti toimitetaan sähköpostitse nähtäväksi kaikille esteettömyyskävelyyn kutsutuille. Lisäksi raportti lähetetään tiedoksi lautakunnille ja kaupunginhallitukselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Vammaisneuvosto käy keskustelun esteettömyyskävelystä ja merkitsee raportin tiedoksi.

Päätös

Vammaisneuvosto kävi keskustelun esteettömyyskävelystä ja merkitsi raportin tiedoksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kaupunginsihteeri Eeva-Maarit Kujala

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.