Vammaisneuvosto, kokous 26.5.2023

§ 24 Vammaisneuvoston lausunto viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmaan

ROIDno-2023-1409

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut on laatinut viestintä-, markkinointi ja osallisuusohjelman. Ohjelma perustuu kaupunkistrategiaan 2030 ja tukee strategian toimeenpanoa. Se täsmentää kaupunkistrategian tavoitteita ja asettaa tärkeimmät viestinnän, osallisuuden ja markkinoinnin kehittämiskohteet tuleville vuosille.

Viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelma on ensimmäinen laatuaan. Edellinen viestintäohjelma on ollut voimassa vuoteen 2020. Siinä ei huomioitu osallisuutta ja markkinointia, jotka ovat tulleet uusina toimintoina viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluiden yksikköön tämän jälkeen. 

Kaupunginhallitus (8.5.2023, § 160) pyytää liitteenä olevasta Rovaniemen kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman 2023-2025 luonnoksesta lausunnot lautakunnilta (sivistys-, hyvinvointi-, elinvoima-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelun lautakunnat) ja vaikuttamistoimielimiltä (vanhus- ja vammaisneuvostot, nuorisovaltuusto) 31.5.2023 mennessä. Kuntalaisille, järjestöille, kaupungin muille yhteistyötahoille ja sidosryhmille sekä henkilöstölle annetaan mahdollisuus kommentoida ohjelmaluonnosta avoimen verkkokyselyn kautta. Lausunnoissa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

1. Yleishuomiot viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman sisällöstä. 
2. Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia? 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Vammaisneuvosto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto ohjelmaan ja päättää antaa lausuntonaan seuraavaa:

Seuraavat asiat tulee ottaa huomioon:

  • Monimuotoisuusviestintä: Kaupungin tulee varmistaa, että sen viestintäkanavat ovat monimuotoisia ja tavoittavat eri kohderyhmät; esimerkiksi tiedotteen tai uutisen julkaisemista eri kielillä tai eri mediamuodoissa, kuten äänitiedostoina tai videoina.
  • Esteettömyysviestintä: Kaupungin tulee varmistaa, että sen viestintäkanavat ovat esteettömiä ja saavutettavia.
  • Osallisuus: Kaupungin tulee varmistaa, että erityisryhmät pääsevät osallistumaan kaupungin toimintaan ja päätöksentekoon; esimerkiksi erityisryhmille suunnattujen keskustelutilaisuuksien järjestämistä, joissa heidän mielipiteensä ja tarpeensa tulevat kuulluksi. Ensisijaisesti yhteistyö vaikuttamistoimielimien kanssa oikea-aikaisesti.
  • Markkinointi: Kaupungin markkinoinnin tulee olla monipuolista ja tavoittaa kaikki kaupungin asukkaat; esimerkiksi mainostamista eri medioissa, joilla erityisryhmät ovat aktiivisia.
  • Yhteistyö: Kaupungin tulisi tehdä yhteistyötä eri järjestöjen ja yhteisöjen kanssa, jotka edustavat erityisryhmiä. Tämä auttaa varmistamaan, että kaupungin toiminta huomioi erityisryhmät ja vastaa heidän tarpeitaan. Ensisijaisesti yhteistyö vaikuttamistoimielimien kanssa oikea-aikaisesti.

 

Tavoitteiden tarkoituksenmukaisuudesta:

  • Kyllä, jos edellämainitut asiat toteutuvat sekä asia tuodaan hyvissä ajoin vammaisneuvostolle sekä muihin vaikuttamistoimielimiin. Ei niin, että vaikuttamistoimielimet kutsutaan johonkin isompaan tapahtumaan, vaan suoraan vaikuttamistoimielimille kohdennettuja tilaisuuksia.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti päätösehdotuksen mukaan lisäyksellä, että otetaan erityisesti huomioon tilojen kuuloasiat. Tiloista tulisi löytyä äänen siirto ja kiinteä induktiosilmukka sekä kokoukset toteutettaisiin hybridi muodossa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, viestintä- ja markkinointijohtaja Heini-Tuuli Onnela

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.