Vammaisneuvosto, kokous 26.5.2023

§ 22 Esteettömät ja saavutettavat kokouskäytännöt

ROIDno-2018-2696

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

YK:n vammaissopimuksen mukaan vammaisilla henkilöillä tulee olla muiden kanssa yhdenvertainen pääsy esimerkiksi fyysiseen ympäristöön, tiedottamiseen ja viestintään. Näiden lisäksi tulee olla yhdenvertainen pääsy myös muihin yleisölle avoimiin tai tarjottaviin järjestelyihin ja palveluihin niin kaupunki- kuin maaseutualueillakin. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat edellytyksiä itsenäiseen elämään ja täysmääräiseen osallistumiseen eri elämänalueilla. Esteettömien ja saavutettavien kokousten edellytykset tulisi huomioida myös Rovaniemen kaupungin toimielimien kokouksissa sekä kuntalaisille järjestettävissä avoimissa tilaisuuksissa.

Vammaisneuvosto on huolissaan näiden edellytysten toteutumisesta. Kun tilaisuus järjestetään etäyhteydellä, tulisi puhujan pitää päällä kameraa päällä kasvojen näkymisen varmistamiseksi ja taustahälyn tulisi olla minimoitu esimerkiksi kuulovammaisia ajatellen. Jotta esteettömyys ja saavutettavuus toteutuisivat, tulisi tapahtumiin mahdollistaa lähiosallistuminen induktiivisessa tilassa, jossa äänensiirto toimii ja siten myös kuulovammaiset voivat osallistua täysimääräisesti ja heille mahdollistuu myös osallistuminen keskusteluun.

Myös fyysisten kokoustilojen osalta tilanne on haasteellinen. Vammaisneuvoston on ollut vaikeaa löytää kokouksiinsa soveltuvaa tilaa, jossa sekä kuulo- että liikuntavammaisten lähiosallistuminen olisi täysimääräisesti mahdollista. Esimerkiksi yhtenä kaupungintalon väistötilana toimivassa Kairatie 75- kiinteistössä ei soveltuvaa kokoustilaa ole tällä hetkellä lainkaan. Vammaisneuvostolla on edustajat kaupunginvaltuustossa ja useissa lautakunnissa, jolloin samat vaatimukset koskevat myös näiden toimielimien kokouksia.

Osa haasteista on ratkaistavissa käytännön toimenpiteillä ja osa vaatii esteettömyyden huomiointia tilahankkeiden suunnitteluvaiheessa. Omalta osaltaan vammaisneuvosto osallistuu tähän yhteiseen työhön laatimalla esteettömän ja saavutettavan kokouksen ohjeet, jotka ovat sovellettavissa myös muiden toimielimien kokouksissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Vammaisneuvosto esittää kaupunginhallitukselle huolensa avoimien tilaisuuksien ja toimielimien kokousten esteettömästä ja saavutettavasta järjestämisestä. Vammaisneuvosto valtuuttaa työvaliokunnan valmistelemaan ohjetta esteettömään ja saavutettavaan kokoukseen.
 

Päätös

Vammaisneuvosto päätti päätösehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.