Ympäristölautakunta, kokous 30.8.2023

§ 89 Maa-aineslupa Metsähallitus Metsätalous Oy Kokkorova, Ranua

ROIDno-2023-1622

Valmistelija

  • Carita Lallukka, ympäristötarkastaja, carita.lallukka@rovaniemi.fi

Perustelut

Metsähallitus Metsätalous Oy on hakenut lupaa maa-aineksen ottamiseen Ranuan kunnan Kokkokankaalta tilalla Ranuan Valtionmaa II RN:o 683-893-11-1. Uusi ottamisalue sijaitsee Ranuan keskustasta noin 24 km pohjoiseen. Ottamisalueen koordinaatit N=7336420 ja E=480360 (ETRS TM-35). Maa-aineslupaa haetaan kymmenen (10) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 40 000 m3:n suuruiselle maa-aineksen otolle. Toiminta-alueen pinta-ala on 3,36 ha, josta ottamisalueen pinta-ala on 1,18 ha. Suunnitellut alimmat ottamistasot ovat +197.00…+199.00 (N2000) ja ottamissyvyys 1-11 m. Maa-ainesta jalostetaan murskaamalla eri murskelajikkeiksi, jotka käytetään lähialueilla sijaitsevien metsäautoteiden rakentamiseen ja kunnossapitoon.

Hakemuksesta ei jätetty muistutuksia.

 

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista.

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainesten ottaminen ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.

Ottamisalueella ei ole tiedossa sellaisia erityisiä, suojeltavia kasvi- tai eläinlajeja, joiden elinympäristö tulisi säilyttää ottotoimintaa rajoittamalla. Alueella ei murskata 15.2–31.7 välisenä aikana, mikäli alueella pesii uhanalainen lintu.

Alue ei sijaitse pohjavesialueella. Ottamisalueelta noin 200 m etäisyydellä lounaassa sijaitsee lähde. Lupapäätöksessä on annettu määräykset suokerroksesta pohjaveteen sekä polttoaineiden käsittelystä. Toiminnasta ei siten aiheudu pohjaveden laadun tai antoisuuden vaarantumista.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (MT).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle. Lähin vesistö Herrainlammit sijaitsee noin 100 m etäisyydellä eteläkaakossa.

Alueen läheisyydessä ei ole asutusta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 7 km etäisyydellä ottamisalueelta.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottamistoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa. 

 

Ympäristötarkastaja

Ympäristölautakunta päättää myöntää Metsähallitus Metsätalous Oy:lle maa-ainesluvan liitteen 1 mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakija, Lapin ELY-keskus, Rovaniemen kaupungin ympäristövalvonta 2 kpl