Ympäristölautakunta, kokous 30.8.2023

§ 95 Lausunto RANUA - Simojärven yleiskaavan muutosehdotuksesta

ROIDno-2022-2590

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Ranuan kunnanhallitus on pyytänyt ympäristölautakunnalta lausuntoa Ranuan Simojärven yleiskaavan muutoksista ja laajennuksista neljällä kaava-alueella 18.8.2023 kello 12:00 mennessä. Kyseessä on ehdotusvaiheen kuuleminen. Lausuntopyyntöön vastaamiseen on saatu lisäaikaa 1.9.2023 saakka. 

 

Simojärven alueelle on vahvistettu oikeusvaikutteinen rantaosayleiskaava, joka on vahvistettu 3.2.1997. Kaavan voimassaolon aikana alueella on tapahtunut kiinteistömuodostusta, maakaupoin ja sukupolven vaihdoksin. Yli kaksikymmentä vuotta sitten laadittu rantaosayleiskaava ei enää kaikilta osin täytä sille asetettuja tavoitteita eikä  maanomistajien tarpeita. Ranuan kunta on päättänyt tarkastella Simojärven tulevaa maankäyttöä uudelleen ja muuttaa rantaosayleiskaavan tämänhetkisiä ja seuraavien runsaan kymmenen vuoden tavoitteita vastaavaksi. 

Samassa yhteydessä kaava-aluetta laajennetaan käsittämään Simojärven itä- ja eteläpuolen järvialueet. Laajenemisalueen ranta-alueiden rakennusoikeus määritellään tilakohtaisesti ja tulevat rakennuspaikat sijoitetaan rakentamiseen mahdollisimman hyvin soveltuville alueille. Laajennusalueen rakennusoikeuden perusteet sekä muut kaavoitusperiaatteet pidetään yhteneväisinä Simojärven voimassa olevan rantaosayleiskaavan kanssa.  

Rantaosayleiskaavassa selvitetään tilakohtaiset rantarakennusoikeudet ja osoitetaan rantarakennuspaikat. Rantaosayleiskaava on tarkoitus laatia oikeusvaikutteisena rantaosayleiskaavana. Kaavassa osoitetuille rakennuspaikoille rakennustarkastaja voi myöntää rakennusluvat. 

Kaava-alue on jaettu neljään osaan (A, B, C ja D)  Jokaisesta kaava-alueesta tehdään omat asiakirjat mutta kaavoja viedään eteenpäin yhtäaikaisesti:

  • Suunnittelualue A käsittää Simojärven Vohonselän ja Soppananselän ranta-alueet ja osan Isoselän ranta-alueista sekä Korvajärven, Korvalammit, Yli-Soppananjärven ja Pikku Petäjälammen. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 77,02 km²
  • Suunnittelualue B käsittää Simojärven eteläosan ranta-alueet sekä Kumpulammen, Akonlammen, Koirajärven, Hietajärven, Palolammen, Saunajärven, Mustalammen, Pikkulammen, Latvajärven, Räimiälammen ja Liejulammen ranta-alueet. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 16,87 km².
  • Suunnittelualue C käsittää Simojärven kaakkoisosan ranta-alueet sekä Penämönjärven, Roosinginjärven, Koikkurilammen, Palolammen, Impiönjärven, Koikkurivaaranlammen, Matalajärven, Latva-Penämön, Kaivoslammen, Rytijärven ja Iso Lehmijärven. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 28,32 km²
  • Suunnittelualue D sijaitsee Ranuan kunnan itäosassa Simojärven eteläpuolella. Suunnittelualue käsittää Saarijärven, Ojajärven, Kaakkurinlammen, Petäjälammen, Mämmilammen ja Iso Löytölammen rantaalueet. Suunnittelualueella on jonkin verran olemassa olevaa loma-asutusta ja vakituista asutusta. Alueen rakentamattomat rannan osat vaihtelevat soisesta metsäiseen. 

 

Johtava rakennustarkastaja:

Yleiskaavamääräyksissä ei ole esitetty rakennuspaikkakohtaisia rakennuspaikan vähimmäis pinta-aloja, muilta osin Ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa Simojärven yleiskaavan muutoksista ja laajennuksista esitetyille kaava-alueille. Ranuan kunnan tavoitteena on tarkastella Simojärven tulevaa maankäyttöä uudelleen ja muuttaa rantaosayleiskaavan tämänhetkisiä ja seuraavien runsaan kymmenen vuoden tavoitteita vastaavaksi. Rantaosayleiskaavassa selvitetään tilakohtaiset rantarakennusoikeudet ja osoitetaan rantarakennuspaikat. Rantaosayleiskaava on tarkoitus laatia oikeusvaikutteisena rantaosayleiskaavana, jonka kaavassa osoitetuille rakennuspaikoille rakennustarkastaja voi myöntää rakennusluvat. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa johtavan rakennustarkastajan ehdotuksen mukaisen lausunnon ehdotusvaiheen osayleiskaavaluonnoksesta.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

 

Ylitornion jäsen Esa Kiviniemi poistui kokouksesta tämän asian päätöksenteon jälkeen klo 16.09.

Tiedoksi

Ranuan kunta