Sivistyslautakunta, kokous 24.10.2023

§ 98 Tutkintoon valmistavan koulutuksen (TUVA) järjestämisluvan hakeminen

ROIDno-2023-3292

Valmistelija

  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan 1.8.2021 (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020) ja oppivelvollisuus ulotettiin 18 ikävuoteen. Uuden lainsäädännön myötä oppivelvollisen asuinkunnalle tuli uusia vastuita oppivelvollisia valvonnassa ja ohjauksessa oppivelvollisuuskoulutusten eri vaiheissa. Mikäli oppivelvollinen ei saa opiskelupaikkaa tai keskeyttää opintonsa, siirtyy ohjaus- ja valvontavastuu oppivelvollisen asuinkunnalle.

Uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) yhdistää aiemmat nivelvaiheen koulutukset eli perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA). 

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppijoille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta. TUVA-koulutus on suunnattu sekä oppivelvollisille että aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia ja/tai ohjauksellista tukea siirtyäkseen lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen.  

TUVA-koulutuksen yleisenä tavoitteena on saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla opiskelija voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näistä opinnoista. Opiskeluvalmiuksilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi opiskelu/tutkintokielen osaamista, soveltuvia opiskelutaitoja sekä elämänhallinnan taitoja. Lisäksi TUVA-koulutuksen aikana voi korottaa perusopetuksen arvosanoja, jos se on tarpeen halutun koulutuspaikan saamiseksi. Tämän lisäksi opiskelija voi suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja.  

Uusimuotoinen TUVA-koulutus alkoi 1.8.2022. TUVA-koulutuksen järjestäminen edellyttää järjestämislupaa. Järjestämisluvan myöntämisen kriteerinä on, että koulutus on tarpeellista ottaen huomioon valtakunnallinen tai alueellinen koulutustarve ja koulutustarjonta. Järjestämisluvan hakijalla tulee olla myös toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset koulutuksen asianmukaiseen järjestämiseen.

TUVA-koulutusta voi järjestää entisten VALMA- ja perusopetuksen lisäopetuksen järjestämislupien  perusteella.  Erikseen haettujen perusopetuksen lisäopetuksen järjestämislupien perusteella TUVA-koulutusta saa järjestää 31.7.2025 asti. Kunnat voivat lisäksi järjestää 1.8.2022 alkaen TUVA- koulutusta ilman järjestämislupaa vapaaehtoisesti tilapäisluonteisen tarpeen mukaan. 

Rovaniemellä on järjestetty TUVA-koulutusta koulutuskuntayhtymä REDU:n kanssa yhteistyössä 1.8.2023 alkaen. Tämän syksyn aikana on havaittu, että TUVA-koulutuksen tarve on kasvanut sekä ammatillisessa että lukiokoulutuksessa eikä alueellinen tarve ei ole vain tilapäinen. 

Rovaniemen kaupungin koulutuspalvelut on keskustellut alueen ammatillisen koulutuksen järjestäjien, kuten REDUn, LUOVIn ja Rovalan kanssa TUVA-koulutuksen mitoituksesta, tarpeesta ja kehittämisestä. Käytyjen keskutelujen perusteella on päädytty esittämään järjestämisluvan hakemista TUVA-koulutukselle, jossa koulutuksen järjestäjänä on Rovaniemen kaupunki. Kaupungin järjestämislupa täydentää olemassa toimintaa ja mahdollistaa laajemman TUVA -koulutuksen tarjonnan mm. lukioon pyrkiville, peruskoulun arvosanoja korottaville sekä muista kieli- ja kulttuuriryhmistä tuleville.

Rovaniemen kaupungin TUVA-koulutus on suunniteltu aikuislukion yhteyteen Lyseonpuiston lukiolle. Tärkeänä yhteistyökumppanina on kaupungin nuorisopalveluiden työpajat. joissa osa TUVA-opinnoista tullaan toteuttamaan.

Opiskelijaksi ottamisen edellytykset on määritelty Oppivelvollisuuslain 8§:ssä, jonka mukaan opiskelijaksi voidaan ottaa hakija, joka on suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän. Opiskelijan ottamisen edellytyksenä on lisäksi, että hakija ei ole suorittanut perusopetuksen jälkeistä tutkintoa taikka valmentavaa tai valmistavaa koulutusta. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi.

Oppivelvollisten asuinkunnalle säädetyt uudet tehtävät rahoitetaan kuntien peruspalveluiden valtionosuusjärjestelmän puitteissa sataprosenttisena valtionosuutena. Mikäli kunta toimii TUVA-koulutuksen alueellisena järjestäjänä, kohdistuvat valtionosuudet kaikissa tilanteissa koulutuksen järjestäjälle, ei asuinkunnille.

TUVA-koulutuksen järjestämisluvan haku on OKM:n mukaan jatkuva. Rovaniemen kaupungilla on mahdollisuus hakea TUVA-koulutuksen järjestämislupaa lukiolaissa (714/2018) tarkoitettuna lukiokoulutuksen järjestäjänä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta: 

  1. päättää hyväksyä kokouksessa esitellyn TUVA-koulutuksen järjestämisluvan hakuprosessin käynnistämisen
  2. päättää, että järjestämislupahakemuksen allekirjoittaa Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.