Hyvinvointilautakunta, kokous 30.11.2023

§ 121 Kaupunginkirjaston turvallisemman tilan periaatteet

ROIDno-2023-3726

Valmistelija

  • Nina Sipola, kirjastonjohtaja, nina.sipola@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginkirjastossa on laadittu turvallisemman tilan periaatteet osallistaen asiakkaita ja työntekijöitä. Periaatteita on kommentoinut myös kaupungin riskienhallintapäällikkö joten ne ovat yhdenmukaiset kaupungin muiden julkisten tilojen käyttösääntöjen kanssa.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat keskeisiä, koska ne luovat ympäristön, jossa kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja kunnioitetuksi. Periaatteet edistävät avoimuutta, yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa, luoden vahvan pohjan osallistavalle ja myönteiselle ilmapiirille kaikille tilan käyttäjille. Turvallisemman tilan periaatteet tulevat käyttöön kaikissa kaupunginkirjaston tilaisuuksissa, ja ne annetaan tiedoksi myös tilavaraajille.

Rovaniemen kaupunginkirjaston turvallisemman tilan periaatteet ovat:

Kaikkien kirjasto

Kunnioitetaan ja huomioidaan kaikki kirjaston käyttäjät. Kaikilla on oikeus asioida kirjastossa omista lähtökohdistaan käsin. Annetaan jokaiselle tilaa olla oma itsensä tekemättä ennakko-oletuksia toisista. Emme hyväksy häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua.

Yhteinen tila

Kirjasto on kaikkien sen käyttäjien yhteinen olohuone. Pidetään siitä yhdessä huolta, jotta tila säilyy rauhallisena ja siistinä. Kirjastossa monenlainen tekeminen on sallittua: lukeminen, opiskelu, työskentely, tapahtumat, harrastaminen ja oleskelu. Kirjaston tapahtumien ja näyttelyiden sisältöjen tulee olla yleiseen kirjastoon sopivia.

Rakentava dialogi

Kirjasto tarjoaa mahdollisuuden avoimeen dialogiin ja mielipiteiden vaihtoon. Kunnioitetaan muiden näkemyksiä, sekä keskustellaan avoimesti ja uteliaasti. Pyritään ymmärtämään erilaisuutta ja oppimaan toisiltamme. Edistetään rakentavalla keskustelulla yhdenvertaisuutta.

Henkilökunnan rooli

Pidämme omalla ammattitaidollamme huolta siitä, että kirjasto säilyy mukavana ja toimivana paikkana kaikille. Neuvomme, opastamme ja mahdollistamme. Voit olla meihin aina yhteydessä, jos huomaat jotain poikkeavaa. Periaatteet takaavat myös henkilökunnan turvallisuuden.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy kaupunginkirjaston turvallisemman tilan periaatteet.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti. 

Merkittiin Nina Sipola poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 16:01.