Ympäristölautakunta, kokous 25.10.2023

§ 117 Lausunto Napapiirin Vesi Oy:n hakemuksesta jätevesiverkoston toiminta-alueen ja jätevedenpuhdistamon lakkauttamisesta Yli-Nammassa

ROIDno-2023-270

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Napapiirin Vesi Oy (jäljempänä yhtiö tai vesihuoltolaitos) on ilmaissut halukkuutensa Ylinamman jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamiseen ja jätevesiverkoston toiminta-alueen lakkauttamiseen. Vesihuoltolaitos on toimittanut Rovaniemen kaupungille liitteenä olevan hakemuksen.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta vastaa vesihuoltolain mukaan kaupungille kuuluvista tehtävistä sekä ratkaisee kaupungille mainitun lain mukaan kuuluvat asiat.

Yhtiön ilmoituksen mukaan hakemuksessa mainitulla toiminta-alueella ei olisi enää kuluttajia. Hakemuksessaan yhtiö on kuvannut, miten korvaavat vesihuollon toiminnot alueella järjestettäisiin ja miten näistä on kiinteistöjen omistajien kanssa sovittu.

Vesihuoltolain mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvan laitoksen esityksestä tai, jos laitos ei tällaista esitystä ole tehnyt, laitosta kuultuaan. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi.

Vesihuoltolain mukaan tehdessään päätöksen vesihuoltolaitoksen toiminnan supistamisesta kunnan on samalla päätettävä, miten vesihuolto turvataan niillä laitoksen verkostoon liitetyillä kiinteistöillä, jotka jäävät toiminta-alueen ulkopuolelle. Kunnan on myös päätöstä tehdessään oltava selvillä, minkälaiseksi vesihuollon järjestämisen kustannukset näille kiinteistöille muodostuvat verrattuna nykytilanteeseen. Vesihuoltolaitoksen tai kunnan on turvattava kiinteistön vesihuolto siten, että asiakkaalle ei aiheudu tästä ylimääräisiä kustannuksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi saapuneen Napapiirin Vesi Oy:n hakemuksen Ylinamman jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamiseksi ja jätevesiverkoston toiminta-alueen lakkauttamiseksi,
  • kuuluttaa hakemuksen julkisesti nähtäville ja toimittaa kuulutuksen tiedoksi toiminta-alueella sijaitseville kiinteistöille mielipiteitä ja lausuntoja varten sekä
  • pyytää lausunnot Lapin ELY-keskukselta, Rovaniemen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta ja Rovaniemen kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta 24.10.2023 mennessä.

Lisäksi lautakunta päättää pyytää vesihuoltolaitokselta selvityksen 24.10.2023 mennessä, minkä suuruiseksi vesihuollon järjestämisen kustannukset toiminta-alueen ulkopuolelle jäävillä kiinteistöillä jatkossa muodostuisivat verrattuna nykytilanteeseen.

Lautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.

Päätös

Tekninen lautakuna kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Päivi Rata-Romakkaniemi, terveystarkastaja, paivi.rata-romakkaniemi@rovaniemi.fi
  • Harri Katainen, ympäristötarkastaja, harri.katainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on pyytänyt Rovaniemen kaupungin terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Napapiirin Vesi Oy:n hakemuksesta jätevesiverkoston toiminta-alueen ja jätevedenpuhdistamon lakkauttamisesta Yli-Nammassa. Rovaniemen kaupungin terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävistä vastaa ympäristölautakunta. Lausuntoja pyydetään 24.10.22023 mennessä. Määräaikaan on pyydetty jatkoa siten, että asia voidaan käsitellä ympäristölautakunnan kokouksessa 25.10.2023. 

Taustaa

Hakemuksen mukaan Napapiirin Vesi Oy lopettaa Yli-Namman jätevedenpuhdistamon toiminnan ja siihen liittyvän omavalvonnan. Laitos ja rakenteet puretaan vuoden 2023 aikana. Napapiirin Vesi Oy hakee Rovaniemen kaupungilta jätevesiverkoston toiminta-alueen lakkauttamista. Yhtiön ilmoituksen mukaan hakemuksessa mainitulla toiminta-alueella ei olisi enää kuluttajia. Toiminta-alueella sijaitsevan vanhan koulun vesi- ja viemäriliittymät on irtisanottu, Ämmiläntie 2 vapaa-ajan asunnolla on voimassaoleva vesisopimus. Hakemuksen mukaan Napapiirin Vesi Oy on sopinut Ämmiläntie 2 kiinteistön omistajan kanssa jätevedenpuhdistamon purkamisesta. Yhtiö järjestää kustannuksellaan Ämmiläntie 2:n jätevesien pudistuksen siten, että jätevesi johdetaan sakokaivojen kautta olemassa olevaan imeytyskenttään. Imeytyskentästä ei hakemuksessa ole tietoja. Jätevesijärjestelmä jää kuluineen kiinteistön omistajan vastuulle. Yli-Namman entisen koulun salaojat eriytetään imeytyskentästä ennen sakokaivoja, ja käännetään Ämmiläntien sivuojaan. 

Yli-Namman uimaranta sijaitsee Yli-Nampajärven Hietalahdessa Ämmiläntie 2:n ja jätevedenpuhdistamon länsipuolella. Uimarannan ylläpitäjä on Rovaniemen kaupunki ja se on terveydensuojeluviranomaisen valvonnan piirissä (STM:n asetuksen 354/2008 mukainen pieni yleinen uimaranta). Toiminta-aluekartan mukaan puhdistamon purkuputki laskee Hietalahteen. 

Terveydensuojelulain 22 §:n mukaan jäteveden johtaminen ja puhdistus on tehtävä siten, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa. Viemäri siihen liittyvine puhdistus- ja muine laitteineen on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja kunnossapidettävä siten, ettei siitä aiheudu terveyshaittaa.

Lausunnot

Terveysvalvonnan johtaja esittää kaupungin terveydensuojeluviranomaisen lausuntona seuraavaa:
Korvaava jätevedenpuhdistusjärjestelmä on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja kunnossapidettävä siten, ettei siitä aiheudu uimaveden pilaantumisvaaraa Yli-Namman uimarannalla tai muuta terveyshaittaa. 

Ympäristötarkastajan esitys:
Ympäristönsuojeluviranomaisella ei ole asiaan lausuttavaa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa lausunnon terveysvalvonnan johtajan ja ympäristötarkastajan esityksen mukaisesti.

Ympäristölautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen kaupunginkirjaamo / tekninen lautakunta, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto, Ympäristövalvonta

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.