Ympäristölautakunta, kokous 25.10.2023

§ 118 Lausunto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle; Koirajärven vedenottamon rakentaminen ja pohjaveden ottaminen sekä valmistelulupa

ROIDno-2023-3082

Valmistelija

  • Anna-Maija Seppänen, terveystarkastaja, anna-maija.seppanen@rovaniemi.fi

Perustelut

PSAVI/8051/2023

Ranuan kunta hakee lupaa Koirajärven vedenottamon rakentamiseen, pohjaveden ottamiseen sekä veden johtamiseen talousvetenä käytettäväksi Ranuan kunnan rantaosayleiskaava-alueelle ja Simojärven alueen vesilaitosten verkostoihin. Koirajärven vedenottamo sijaitsee Simojärven eteläpäässä n. 3 km länteen Impiön kylästä.

Koirajärven vedenottamon rakentaminen on Ranuan kunnan oma hanke, jonka tarkoituksena on ensivaiheessa turvata nykyisen loma-asutuskaava-alueen veden saanti. Alueella on uudessa kaavassa n. 260 vapaa-ajan kiinteistöpaikkaa. 
Nykyisin talousvesi otetaan Simojärven ja Impiön vesiosuuskunnista. Molemmilla vesiosuuskunnilla on haasteita veden toimittamiseen, niin määrän kuin veden painetason suhteen. Vedenottamon rakentaminen turvaa myös Simojärven ja Impiön vesiosuuskuntien veden saannin kriisi- ja poikkeustilanteissa. 

Terveysvalvonnan johtaja Sini-Sisko Kilpeläinen esittää, että Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Rovaniemen kaupungin terveydensuojeluviranomainen kannattaa Koirajärven vedenottamon rakentamista Simojärven eteläpäähän loma-asutuskaava-alueen talousveden saantia varten. Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon on kyseiseltä loma-asutusalueelta tullut valituksia talousveden laadusta. Näin ollen uuden vedenottamon rakentamisella turvataan alueelle riittävä ja hyvänlaatuinen talousvesi. Hakemuksen mukaan häiriötilanteiden sattuessa vedenottamolta voidaan toimittaa vettä Simojärven ja Impiön vesiosuuskunnille.

Terveydensuojeluviranomainen muistuttaa, että talousvettä toimittavan laitoksen tulee hakea terveydensuojelulain 18 § mukaista toiminnan hyväksymistä Rovakaaren ympäristöterveydenhuollolta viimeistään 3 kuukautta ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Talousvettä ei saa toimittaa ennen kuin toiminta on hyväksytty.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää terveysvalvonnan johtajan esityksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, https://avi.fi/sahkoiset-lomakkeet

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.