Kylien kehittämisjaosto, kokous 8.2.2024

§ 6 Rovaniemen kaupungin kasvuohjelma 2024 - 2025

ROIDno-2024-298

Valmistelija

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi
  • Anne Puroaho, elinkeinopäällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi
  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi
  • Henna Penttilä, vs. hallintopäällikkö, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Elinvoimalautakunta pyytää liitteenä olevasta kaupungin kasvuohjelmasta lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä jaostoilta ja vaikuttamistoimielimiltä 4.3.2024 mennessä. Elinvoimalautakunta käsittelee kasvuohjelman saattamista kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi maaliskuun kokouksessa. 

Kasvuohjelman tavoitteet
Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut on laatinut Rovaniemen kaupungin kasvuohjelman 2024 - 2025 poikkihallinnollisessa yhteistyössä ja eri sidosryhmiä osallistaen. Ohjelma perustuu kaupunkistrategiaan 2030 ja tukee strategian toimeenpanoa. Se täsmentää kaupunkistrategian tavoitteita ja asettaa tärkeimmät elinvoiman kasvun mahdollistavat kehittämiskohteet tuleville vuosille. 

Ohjelmalla viedään seuraavan kahden vuoden aikana eteenpäin erityisesti seuraavia ylätason tavoitteita:

1. Luomme vakaan perustan - Rovaniemellä on hyvä yrittää ja houkuttelevaa työllistyä 

2. Vahvistamme yritysympäristöjämme - Panostamme erityisesti teollisuuden yritysympäristön ja ekosysteemisopimuksen mukaisten kumppanuuksien kehittämiseen 

3. Tavoittelemme kunnianhimoista kasvua - Skenaariotyöllä saavutamme yhteisen näkemyksen ja päämäärän 

Edellä mainittuihin tavoitteisiin on päädytty jotta toiminta saadaan osittain uudelleen rakennettua vakaalle perustalle, ja toisaalta pystytään vastaamaan sidosryhmiltä, päättäjiltä ja tilastollisesta analyysistä esiin nousseisiin tarpeisiin. Ilman perustyön tarkastelua ja uudelleen suuntaamista ei kohdan kolme kunnianhimoisen kasvun tavoittelu ole perusteltua.

Kasvuohjelma vastaa kysymykseen siitä, miten Rovaniemen kaupunki voi omassa toiminnassaan edistää ja tukea yritystoiminnan ja työllistymisen edellytyksiä alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Ylätason tavoitteisiin vastataan erityisesti kasvun kärkien toimenpiteillä, poikkihallinnollisella yhteistyöllä ja kasvun mahdollisuuksiin keskittyvällä skenaariotyöskentelyllä.

Ohjelman valmistelu
Edeltävä kasvuohjelma on laadittu vuosille 2019 - 2020, mutta sen tavoitteita on toteutettu soveltuvin osin tämän jälkeenkin. Nyt laaditun kasvuohjelman valmistelu on ajoittunut aikaan, jolloin ohjelman pääasiallisesta toimeenpanosta vastaava elinvoimapalvelujen toimiala jaettiin kahtia ja jolloin toimialan valmisteluvastuissa tapahtui muutoksia. Lisäksi ohjelman loppuun saattaminen otettiin kaupungin omaksi työksi konsultin toteuttaman alkuvaiheen jälkeen. Muutoksilla on ollut vaikutusta siihen, millä aikataululla ohjelma on saatu valmisteltua.

Kasvuohjelma on laadittu yhteistyössä rovaniemeläisten yrittäjien, päätöksentekijöiden, elinkeinoelämän edustajien ja kaupunkikonsernin toimijoiden kanssa. Vuosien 2022 ja 2023 aikana kokoonnuttiin yhteisen pohdinnan äärelle useita kertoja, tunnistamaan ja kirkastamaan Rovaniemen kasvun tavoitteita lähivuosille. Työn aikana nousi esille useita ja monialaisia kehittämishaasteita, mutta myös kasvun ja elinvoimaisuuden mahdollistajia. Työskentelyn edetessä voitiin myös todeta, että moni asia meillä on jo nyt erinomaisella tasolla. Esimerkiksi MDI:n toteuttamalla Elin-, veto- ja pitovoimaindeksillä mitattuna Rovaniemi oli vuonna 2023 korkeimmassa luokassa, kun tarkastelussa olivat mukana kaikki Suomen kunnat, ja yli 50 000 asukkaan kaupunkien joukossa Rovaniemi sijoittui 10. sijalle.

Laajan osallisuuden lisäksi ohjelman laadinnassa on hyödynnetty erilaisia tietoaineistoja, kuten vuonna 2022 toteutettujen yrittäjäkyselyiden tuloksia. Syksyn 2023 aikana tilattiin analyysi Rovaniemen elinkeinorakenteesta ja yritysdynamiikasta. Analyysi keskittyi rovaniemeläisiin yrityksiin.

Ohjelman loppuvaiheen luonnosversiosta toteutettiin yritysvaikutusarviointi, josta vastasi Rovaniemen yrittäjien koordinoima Advisory Board. 

Ohjelman rajaaminen
Tähän kasvuohjelmaan on tunnistettu erityisesti ne kehittämiskohteet ja toimenpiteet, joiden ensisijaisena koordinoivana tahona toimii kaupungin elinvoimapalveluiden toimiala. Rajaus on tehty ennen kaikkea ohjelman toimeenpanon varmistamiseksi ja rajallisten resurssien tehokkaaksi kohdentamiseksi. Kaikki tekeminen edellyttää tietysti yhteistyötä eri sidosryhmien ja kaupunkikonsernin muiden toimijoiden kesken. Kasvun kannalta oleellisia poikkihallinnollisia teemoja nostetaan myös erikseen esiin ohjelmassa. Suoranaisten näitä koskevien velvoittavien tavoitteiden asettamista tähän ohjelmaan vältettiin, jotta ei pääse syntymään ristiriitaa kyseiseen teemaan keskittyviin ohjelmiin ja linjauksiin, kuten esimerkiksi valmistelussa olevaan yleiskaavaan. Kasvuohjelman hyväksyy kaupunginhallitus, mutta toimenpideohjelman käytännön toteutusta seuraa elinvoimalautakunta. 

Kasvuohjelman ensimmäisten työpajojen jälkeisessä valmisteluvaiheessa linjattiin, että maaseutualueita ei nosteta erikseen osaksi kasvuohjelmaa, vaan näiden osalta laaditaan erillinen maaseutuohjelma. Kasvuohjelman sisältämät kirjaukset on pyritty laatimaan pääosin siten, että niillä ei rajata pois mitään maantieteellistä osaa kaupungista, vaan toimintaa kehitetään aidosti koko kaupunki huomioon ottaen. Ainoa selkeä alueellinen tarkastelu kytkeytyy lukuun Kaupunkiympäristön ja alueiden kehittäminen.

Tulevan työllisyysalueen yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet määritellään palvelusuunnitelmassa joka valmistuu alkukevään 2024 aikana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Puroaho, elinkeinopäällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto päättää, että sillä ei ole lausuttavaa Rovaniemen kaupungin kasvuohjelmaluonnoksesta. 

Päätös

Kylien kehittämisjaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti ja esittää lisäksi, että tuleva maaseudun kehittämisohjelma huomioi tarkemmin maaseudun ja kylien kehittämiskohteet.

Tiedoksi

Samppa Määttä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.