Kaupunginhallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Teknisten palvelujen toimialan toimialajohtajan virkavaalin vahvistaminen

ROIDno-2023-2857

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on 19.6.2023 § 70 hyväksynyt hallintosäännön, joka tulee voimaan 1.9.2023. Hallintosäännön 22 §:n mukaan kaupungin hallinto-organisaatiossa on tekniset palvelut -toimiala. Toimialalle on tarpeen määrätä toimialajohtaja.

Hallintosäännön 25 §:ssä toimialajohtajan tehtävät ja toimivalta on määritelty seuraavasti:

“Toimialajohtajat toimivat kaupunginjohtajan alaisuudessa. Toimialajohtajan virkavelvollisuuteen kuuluu pitää kaupunginjohtaja tietoisena vastuullaan olevan toimialansa taloudesta, tilasta, toiminnasta ja kehittämistarpeista. 

Toimialajohtaja: 

  1. vastaa valmistelusta lautakunnalle, ellei kaupunginhallitus ole määrännyt lautakunnalle toista esittelijää; 
  2. johtaa toimialansa taloutta ja toimintaa, ja vastaa toimialansa palvelutuotannosta ja sen kehittämisestä kaupunkistrategian ja toteuttamisohjelmien mukaisesti; 
  3. johtaa toimialan henkilöstöä ja päättää toimialan henkilöstön käytöstä ja tehtävistä; 
  4. toimii toimialan johtavien viranhaltijoiden esimiehenä; 
  5. vastaa toimialan talousarvion- ja suunnitelman sekä käyttösuunnitelman valmistelusta yhteistyössä toimialan johtavien viranhaltijoiden kanssa; 
  6. päättää toimialansa lautakunnan sitovuustasossa olevien talousarviomäärärahojen käyttämisestä kaupunginhallituksen hyväksymissä rajoissa; 
  7. vastaa palvelujen kilpailuttamisesta, palvelusopimusneuvotteluista ja palvelusopimusten valmistelusta sekä valvoo toimialansa sopimusten noudattamista; 
  8. vastaa toimialojen välisestä yhteistyöstä ja poikkihallinnollisen johtamistavan kehittämisestä oman toimialansa osalta; 
  9. vastaa toimialansa osalta edunvalvonnasta kaupunginjohtajan kanssa sopimallaan tavalla; 
  10. määrää palvelualuepäällikön sijaisen, joka hoitaa palvelualuepäällikön tehtäviä hänen ollessa poissa tai esteellinen;
     

Toimialajohtaja tai määräämänsä hyväksyy kaikki toimialaansa koskevat laskut. Toimialajohtajat ovat tarvittaessa läsnä kaupunginhallituksen kokouksissa.”

Järjestettäessä teknisten palvelujen toimialan toimialajohtajan tehtävien hoitoa vaihtoehtoina ovat toimialajohtajan määrääminen toistaiseksi tai määräajaksi nykyisten viranhaltijoiden keskuudesta tai viran perustaminen ja sen täyttäminen julkisella hakumenettelyllä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on tarpeen määrätä virkaa hoitamaan viranhaltija siihen saakka, että virka on vakituisesti täytetty ja virkaan valittu aloittaa viran hoitamisen.

Kaupunginjohtaja ja henkilöstö- ja hallintojohtaja ovat kuulleet nykyisen elinvoimapalvelujen toimialan johtoryhmän jäseniä. Teknisten palvelujen toimialalle siirtyviltä jäseniltä on pyydetty vapaamuotoiset lausunnot toimialan johtamisen järjestämisestä. Saaduista viidestä lausunnosta neljässä lausunnossa pidetään toimialajohtajan viran perustamista ensisijaisena vaihtoehtona ja yhdessä lausunnossa pidetään ensisijaisena toimialajohtajan määräämistä nykyisten viranhaltijoiden joukosta.

Saatujen lausuntojen ja tehdyn kokonaisarvion perusteella toimialajohtajan viran perustaminen ja täyttäminen julkisella hakumenettelyllä on perusteltua ottaen huomioon myös sen, että tällä ratkaisulla viran hoitaminen saadaan järjestettyä pysyvästi. Tekninen toimiala on kaupungin talouden hallinnan kannalta merkittävässä roolissa ja sujuvien lupapalveluiden ja kaupungin infrastuktuurin kehittäminen vaatii johtamisresurssia toimialatasolle. Toisaalta säästöjä henkilöstökustannuksista voidaan mahdollisesti saada jättämällä avautuvia alapuolisen organisaation esihenkilötehtäviä täyttämättä. Toimialajohtajan tehtävän täyttämisellä voidaan tukea myös erityisesti elinvoimapalvelujen toimialan tehtävien hoitamista.

Luonnos hakuilmoitukseksi:

Julistamme haettavaksi toistaiseksi voimassa olevan

TOIMIALAJOHTAJAN

viran tekniset palvelut -toimialalla.

Haemme toimialajohtajaksi yhteistyökykyistä kuntajohtamisen ammattilaista. Johdat toimialasi taloutta ja toimintaa, ja vastaat toimialasi palvelutuotannosta ja sen kehittämisestä kaupunkistrategian ja toteuttamisohjelmien mukaisesti. 

Viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Arvostamme vahvaa kuntajohtamisen osaamista ja tekniset palvelut -toimialan tehtävien tuntemusta, erinomaisia vuorovaikutustaitoja ja kykyä rakentaa johtajana myönteistä ilmapiiriä työyhteisöön.

Virkasuhteessa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Virkaan valitun on ennen viran vastaanottamista esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan ja hyväksyttävä huumausainetestitodistus. Osana valintaprosessia voidaan toteuttaa soveltuvuusarviointi valituille hakijoille. Palvelussuhteen ehdot määräytyvät KVTES:in mukaisesti. Viran tehtäväkohtainen palkka on 7145,20 euroa. 

Hakemukset toimialajohtajan virkaan pyydämme toimittamaan 29.9.2023 klo 12.00 mennessä. Virkaa haetaan hakuajan puitteissa Kuntarekryn sähköisen kanavan kautta (rovaniemi.fi/rekry). Mikäli sähköinen hakeminen ei ole mahdollista, hakemuksen voi toimittaa osoitteeseen Kaupunginkirjaamo/Kaupunginhallitus, PL 8216, 96101 Rovaniemi.

Lisätietoja virasta antavat kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio p. 040-6256535 ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila p. 044-2186464.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • perustaa toimialajohtajan viran tekniset palvelut -toimialalle,
  • vahvistaa viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja suomen kielen erinomaisen kirjallisen ja suullisen taidon sekä
  • avata viran haettavaksi 29.9.2023 klo 12 mennessä. Hakuilmoitus julkaistaan kaupungin internetsivuilla ja mol.fi -palvelussa sekä tarvittaessa muilla digitaalisilla kanavilla viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut -yksikössä tehtävän harkinnan perusteella. Viran täyttämisessä ei noudateta anonyymiä rekrytointimenettelyä koska virantäyttömenettelyyn liittyy merkittävä tiedottamisintressi.
  • Kaupunginhallitus valitsee tarvittaessa haastatteluryhmän ja valtuuttaa sen valitsemaan virkaan haastateltavat.
  • Lisäksi kaupunginhallitus päättää määrätä toimialajohtajan avointa virkaa hoitamaan viranhaltijan siihen saakka, että virka on täytetty ja virkaan valittu on aloittanut viran hoitamisen, kuitenkin enintään 31.1.2024 asti.

Päätös

Kaupunginjohtaja täydensi kokouksessa esityslistan kuvausta niin, että kappale: 

"Saatujen lausuntojen ja tehdyn kokonaisarvion perusteella toimialajohtajan viran perustaminen ja täyttäminen julkisella hakumenettelyllä on perusteltua ottaen huomioon myös sen, että tällä ratkaisulla viran hoitaminen saadaan järjestettyä pysyvästi. Tekninen toimiala on kaupungin talouden hallinnan kannalta merkittävässä roolissa ja sujuvien lupapalveluiden ja kaupungin infrastuktuurin kehittäminen vaatii johtamisresurssia toimialatasolle. Toisaalta säästöjä henkilöstökustannuksista voidaan mahdollisesti saada jättämällä avautuvia alapuolisen organisaation esihenkilötehtäviä täyttämättä. Toimialajohtajan tehtävän täyttämisellä voidaan tukea myös erityisesti elinvoimapalvelujen toimialan tehtävien hoitamista."

muutetaan muotoon

"Tekninen toimiala on kaupungin talouden hallinnan kannalta merkittävässä roolissa ja sujuvien lupapalveluiden ja kaupungin infrastuktuurin kehittäminen vaatii johtamisresurssia toimialatasolle.   Viran perustaminen ja täyttäminen julkisella hakumenettelyllä on perusteltua. Tällä varmistetaan avoin hakumenettely ja saadaan viran hoitaminen pysyvästi ratkaistua.  Toimialajohtajan tehtävän täyttämisellä voidaan tukea erityisesti toimialan tehokasta työskentelyä ja kehittämistä."

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa seuraavan muutetun päätösehdotuksen:

Kaupunginhallitus päättää

  • perustaa toimialajohtajan viran tekniset palvelut -toimialalle,
  • vahvistaa viran kelpoisuusehdoksi soveltuvan teknisen alan ylemmän korkeakoulututkinnon ja suomen kielen erinomaisen kirjallisen ja suullisen taidon 
  • avata viran haettavaksi 29.9.2023 klo 12 mennessä. Hakuilmoitus julkaistaan kaupungin internetsivuilla ja mol.fi -palvelussa sekä tarvittaessa muilla digitaalisilla kanavilla viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut -yksikössä tehtävän harkinnan perusteella. Viran täyttämisessä ei noudateta anonyymiä rekrytointimenettelyä koska virantäyttömenettelyyn liittyy merkittävä tiedottamisintressi.
  • Kaupunginhallitus valitsee haastatteluryhmään kaupunginhallituksen puheenjohtajan, ryhmien puheenjohtajat, kaupunginjohtajan ja kaupunginjohtajan nimeämät viranhaltijat sekä valtuuttaa sen valitsemaan virkaan haastateltavat
  • Lisäksi kaupunginhallitus päättää määrätä toimialajohtajan avointa virkaa hoitamaan lautakunnan esittelijä kaupungingeodeetti Pertti Onkalon siihen saakka, että virka on täytetty ja virkaan valittu on aloittanut viran hoitamisen, kuitenkin enintään 31.1.2024 asti.
     

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi
Hanna Haurinen, vs. kaupunginlakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on päättänyt 28.8.2023 § 278 perustaa toimialajohtajan viran teknisten palvelujen toimialalle. Toimialajohtajan tehtävänä on johtaa tekniset palvelut -toimialan taloutta ja toimintaa, ja vastata toimialansa palvelutuotannosta ja sen kehittämisestä kaupunkistrategian ja toteuttamisohjelmien mukaisesti.

Viran kelpoisuusehdoiksi on vahvistettu soveltuva teknisen alan ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen kirjallinen ja suullinen taito.Virka on ollut julkisesti haettavana 28.8.-29.9.2023 välisen ajan ja siitä on ilmoitettu Rovaniemen kaupungin nettisivuilla, TE-keskuksen työnantajapalvelussa (MOL-palvelut) ja Kuntarekry-palvelussa.

Hallintosäännön 53 §:n 3 momentin mukaan toimialajohtajan valitsee virkaansa kaupunginhallitus, joka vahvistaa viran palkkauksen ja virkavaalin, sekä virkasuhteen keston.

Määräajassa hakemuksen lähetti 14 hakijaa, joista kelpoisuusehdot täytti 9 hakijaa. Heistä tehtiin alustava vertailu. Hakijoiden vertailu tehtiin tarkastelemalla hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja muita ansioita sekä vapaamuotoista hakemustekstiä kelpoisuusvaatimuksen ja tehtävien asettamien muiden vaatimusten perusteella. 

Haastatteluihin valittiin seuraavat kolme (3) hakijaa. 

Janne Alkki insinööri (YAMK)

Pertti Onkalo diplomi-insinööri

Ari Pesonen insinööri (YAMK)

Haastattelut järjestettiin 10.10.2023. Haastattelut suoritti haastatteluryhmä, johon kuuluivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginhallituksen ryhmien edustajat, kaupunginjohtaja, henkilöstö- ja hallintojohtaja ja palvelussuhdepäällikkö.  Kaikille haastatelluille esitettiin samat kysymykset seuraavista osa-alueista: henkilön tausta ja koulutus, työkokemus, motivaatio, johtaminen ja työskentelytapa.

Haastateltuja hakijoita on vertailtu silmällä pitäen edellä kerrottuja tehtävän edellyttämiä seikkoja. 

Tehdyn vertailun tuloksena voidaan todeta, että hakemuksen, haastattelun ja työkokemuksen perusteella Onkalo on hakijoista toimialajohtajan virkaan kokonaisuutena ansioitunein ja haastattelussa esille tulleet asiat huomioiden hän täyttää kokonaisuutena hakijoista parhaiten hakuilmoituksessa todetut eduksi katsottavat kriteerit. 

Onkalolla on tehtävään sopiva koulutus, koska hän on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon tekniikan ja liikenteen alalta.

Onkalolla on toimialan tehtäväalan työkokemusta Rovaniemen kaupungilta noin 3 vuotta ja muista kunnista ja kaupungeista n. 9 vuotta. Kunta-alan esihenkilökokemusta hänellä on 12 vuotta. Kunta-alan kokemuksen lisäksi Onkalolla on n. 14v kokemusta teknisen alan tehtävistä. Onkalolla on kokemusta Huittisten kaupungilta täytettävään virkaan nähden vastaavan tasoisista tehtävistä 3 vuotta 4 kuukautta ja lisäksi Onkalo on hoitanut Rovaniemen kaupungin teknisten palvelujen toimialan toimialajohtajan avointa virkaa 1.9.2023 alkaen. Onkalolla on myös kuntajohtamisen kokemusta kokoluokaltaan ja toimintaympäristöltään Rovaniemen kaupunkia vastaavan Vaasan kaupungin organisaatiosta teknisen toimialan tonttipäällikön tehtävästä. Onkalon työkokemus kuntajohtamisesta on edellä todetun perusteella täytettävän viran vaatimuksiin nähden hakijoista vahvin.

Haastatelluista hakijoista Onkalolla on pisin ja monipuolisin työkokemus teknisen alan tehtävistä ja pisin työkokemus nyt täytettävää virkaa vastaavista tehtävistä. Onkalo tuntee hakemuksen, työkokemuksen ja haastattelun perusteella hakijoista parhaiten tekniset palvelut -toimialan tehtävät.

Haastattelun perusteella Onkalolla on hyvät vuorovaikutustaidot. Haastattelussa kertomansa perusteella Onkalolla on kyky rakentaa johtajana myönteistä ilmapiiriä työyhteisöön. Vuorovaikutustaitojen osalta Onkalon erityiseksi ansioksi voidaan lukea hänen pitkän kansainvälisen kokemuksensa tarjoamat kielitaitoon ja esimerkiksi kulttuurien tuntemukseen liittyvät valmiudet, jotka ovat Rovaniemen kaupungin muihin kuntiin nähden poikkeuksellisen kansainvälisessä toimintaympäristössä toimialajohtajan virkaa hoidettaessa eduksi.

Huomioiden sen, että tekniset palvelut -toimiala on muodostettu 1.9.2023 alkaen, on kaupungin kannalta tarpeen ja perusteltua painottaa eduksi katsottavista kriteereistä vahvaa kuntajohtamisen kokemusta, jonka osalta Onkalo on täytettävän viran vaatimuksiin nähden hakijoista ansioitunein.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää valita toimialajohtajan virkaan teknisten palvelujen toimialalle diplomi-insinööri Pertti Onkalon esittelytekstissä todetuilla perusteilla.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Diplomi-insinööri Pertti Onkalo on valittu toimialajohtajan virkaan kaupunginhallituksen päätöksellä 30.10.2023 § 344. Valintapäätös on tullut lainvoimaiseksi, joten virkavaali voidaan vahvistaa. Onkalo on ilmoittanut ottavansa viran vastaan. 

Onkalo on toimittanut valintapäätöksen ehtona olleen todistuksen terveydentilastaan. Virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Koeajan alkamisen ajankohdaksi voidaan vahvistaa vakituisen viranhoidon aloittamisen ajankohta ja koeajasta tulee vähentää se ajanjakso, jolloin Onkalo on hoitanut toimialajohtajan avointa virkaa 1.9.2023 alkaen. Onkalon koeaika toimialajohtajan virassa päättyisi näin ollen 29.2.2024.

Hallintosäännön §:n 54 mukaan ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa valitseva viranomainen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää vahvistaa Pertti Onkalon vakituisen viranhoidon ja koeajan alkamisen ajankohdaksi toimialajohtajan virassa 20.2.2024. Koeaika päättyy 29.2.2024 esittelytekstissä todetun perusteella.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Pertti Onkalo, Nea Mustonen

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Kysymyksessä on työnjohto-oikeuden perusteella annettu määräys tai päätös, joka ei ole muutoksenhakukelpoinen. Näin ollen tästä päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta.