Kaupunginhallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Oikaisuvaatimus vahingonkorvaus auton vahingoittumisesta

ROIDno-2023-3902

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, vs. kaupunginlakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaatimus 

Vahingonkärsinyt  vaatii, että vt.kaupunginlakimiehen päätöstä 30.11.2023 § 10 oikaistaan ja Rovaniemen kaupunki korvaa hänen henkilöautolleen aiheutuneesta vahingosta 350 euroa sekä koron 11,5 prosenttia 1.1.2024 lukien.

Vahingonkärsineen henkilöauto on ollut pysäköitynä Näsmäntie 17 piha-alueen pysäköintialueelle 8.-9.11.2023 välisenä yönä, kun kiinteistöllä sijainneesta puusta putosi suuri oksa auton konepellin ja tuulilasin päälle.

Vahingonkärsinyt kotsoo, että tilapalvelukeskus on laiminlyönyt kyseisen alueen hoidon jättämällä tekemättä alueen puiden kuntotarkastukset. Vahinko ei ole voinut olla seurausta lumisateesta, sillä vahingonkärsineen mukaan Saarenkylässä ei tuolloin ollut tilapalvelukeskuksen kertomaa määrää lunta eikä kyseisenä aikana satanut lunta. Lisäksi kaupunki on vahingonkärsineen kuuleman mukaan korvannut vastaavanlaisen vahingon.

Vahingonkärsinyt on toimittanut lisäselvityksiä kaksi valokuvaa katkenneesta oksasta. Lisäksi hän on toimittanut vakuutusyhtiön uuden päätöksen asiasta. Vahingonkärsinyt on lisäksi lähettyänyt noin 30 sähköpostiviestiä kaupungin virkamiehille aikavälillä 27.11.2023-14.2.2024 sekä soittanut useita kertoja. Kuapungin tilapalvelupäällikkö, henkilöstö- ja hallintojohtaja, vt kaupuginlakimies ja hallintosihteeri ovat vastanneet hänen kysymyksiin ja antaneet tarvittavan neuvonnan asiassa. 

 

Arvionti 

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1.1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu. Vastuu vahingoista ei siten ole tuottamuksesta riippumatonta.

Kuten oikaisuvaatimuksen kohteena olevassa viranhaltijapäätöksessä on todettu kiinteistönomistajan vastuuta arvioitaessa ratkaisevaa on, onko puun kuntoon tai ominaisuuksiin liittyvä vaaratekijä ollut kiinteistönomistajan havaittavissa ennen vahinkoa. Lähtökohtana on se, että jos kiinteistönomistajalla ei puun ulkonäön tai iän perusteella ole ollut syytä epäillä puun kuntoa, ei kiinteistönomistaja ole vastuussa puun kaatumisesta aiheutuneesta vahingosta, vaikka puun sittemmin todettaisiinkin olleen vaurioitunut.

Asiassa saadun selvityksen perusteella puussa ei ole ollut ennen vahinkotapahtumaan  päällisin puolin nähtävissä mitään vikaa. Puuston kunto on tarkastettu vain noin 3 kuukautta aiemmin eli heinä-elokuussa 2023 Oulun Arboristipalvelu Oy:n toimesta. Puun kunto on arvioitu tuolloin normaaliksi, eikä sen siten katsottu vaativan toimenpiteitä. Oksan katkeamisen syytä ei ole pystytty selvittämään, mutta ottaen huomioon, että puun kunnossa ei ole havaittu olleen ongelmia, ei kiinteistönomistaja ole voinut varautua oksan katkeamiseen. Koska kiinteistönomistaja on osoittanut pyrkineensä estämään puustoista johtuvat vahingot ja huolehtineensa kiinteistön kunnossapidosta asianmukaisesti, ei velvollisuutta korvata vahinkoa ole.

Vahingonkärsinyt on vedonnut kaupungin aiempaan ratkaisuun vastaavassa asiassa. Tältä osin todetaan, että jokainen vahingonkorvausvaatimus ratkaistaan tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Nyt kyseessä olevassa asiassa siitä  saadun selvityksen perusteella, yllä selostettu huomioiden ei ole edellytyksiä korvata aiheutunutta vahinkoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hylkää oikaisuvaatimuksen edellä kerrtuin perustein.

Päätös

Tuomas Koskiniemi esitti, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen.

Puheenjohtaja totesi, että Koskiniemen esitys raukesi kannattamattomana.

Kaupunginhallitus päätti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.