Elinvoimalautakunta, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Elinvoimalautakunnan lausunto: Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma

ROIDno-2022-1878

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma, joka tukee hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on ensimmäinen laatuaan. Se vastaa osaltaan myös tarpeeseen selkeyttää kaupungin tehtäviä ja vastuita ennaltaehkäisevässä työssä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden siirryttyä Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Suunnitelman valmistelu

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman valmisteluvaiheessa kuvattiin Rovaniemen kaupungin päihdetilanne perustuen indikaattoritietoon ja kuntalaisille touko-kesäkuussa 2023 tehtyyn päihdetilannekyselyyn. Indikaattoriosiossa mukana ovat myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset soveltuvilta osin. Päihdetilannekysely toimi myös kuntalaisten osallistamisen välineenä suunnitelman laadintaprosessissa. Osana valmistelua käytiin taustakeskusteluja ehkäisevän päihdetyön nimettyjen yhdyshenkilöiden ja heidän edustamiensa yksiköiden kanssa. 

Suunnitelman sisältö

Suunnitelma rakentuu kolmesta osiosta liitteineen. Ensimmäisessä osassa kuvataan ehkäisevän päihdetyön sisältöä, tehtäviä ja rakenteita Rovaniemellä ja valtakunnallisesti. Päihdetilanneosiossa on kuvattu Rovaniemen ajankohtainen päihdetilanne indikaattoritiedon ja kokemuksellisen tiedon valossa. Suunnitelman toimepideosiossa on kuvattu ehkäisevän päihdetyön tavoitetilaa vuoteen 2025 mennessä eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman liitteenä on kuvattu suunnitelman laadintaprosessi ja kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2025 mennessä (Sosiaali- ja terveysministeriö 2015: Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – Alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen ja tupakoinnin vähentäminen).

Päätöksenteon vaiheet

Ehkäisevän päihdetyön tehtäväkokonaisuus ja siten myös suunnitelma vaatii poikkihallinnollista työtä. Suunnitelmasta on syytä pyytää lausunnot sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta. Lisäksi on hyvä pyytää huomioita suunnitelmasta kaikilta vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto), jotta eri väestöryhmät tulevat kuulluksi suunnitelmaprosessissa. Lausunnoissa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: 

  1. Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä. 
  2. Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia? 

Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta, joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23, § 37).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta 

  • käy keskustelun ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta omasta näkökulmastaan ja 
  • päättää pyytää lausunnot suunnitelmasta sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä 
  • vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto) 19.2.24 mennessä.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Jonna Leppiaho poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 15.29.

Valmistelija

  • Henna Penttilä, vs. hallintopäällikkö, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma,​ joka tukee hyvinvointi-​ ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Hyvinvointilautakunta (19.12.2023, § 131) on pyytänyt lausunnot sivistyslautakunnalta,​ elinvoimalautakunnalta,​ tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä vaikuttamistoimielimiltä. Lausunnoissa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä.
  • Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia?

Lausunnot pyydetään 19.2.24 mennessä. Elinvoimalautakunnan osalta lausunnon antamiseen pyydettiin ja myönnettiin lisäaikaa 27.2.2024 saakka. Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta,​ joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23,​ § 37)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta lausuu Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta seuraavaa:

Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä: 

Elinvoimalautakunta kiittää mahdollisuudesta lausua ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta. Suunnitelma selkeyttää kaupungin roolia ehkäisevässä päihdetyössä, mikä on erityisen tärkeää sote-muutoksen toteutumisen jälkeen. Suunnitelma on selkeä ja informatiivinen kokonaisuus, jota voidaan hyödyntää tiedolla johtamisen välineenä. Elinvoimapalvelujen tehtäväkentän näkökulmasta keskeistä on tuottaa tietoa elinkeinoelämän edustajille siitä, miten he voivat toiminnallaan vaikuttaa alaikäisten ja päihtyneiden päihteiden saantiin. Lisäksi työllisyyspalvelujen toiminnoilla voidaan osaltaan vaikuttaa päihteistä ja rahapeleistä aiheutuvaan syrjäytymiseen. Näitä on kuvattu hyvin ohjelmassa.

Tavoitteiden tarkoituksenmukaisuus:

Suunnitelmaan on kirjattu tavoite yhteistyössä toimimisesta järjestöjen, hyvinvointialueen, elinkeinoelämän ja poliisin kanssa tukeaksemme suojaavia tekijöitä, vähentääksemme riskitekijöiden vaikutusta ja yksilöiden altistumista päihteille ja riskikäytölle sekä tukeaksemme terveellisiä valintoja. Business Rovaniemen asiantuntijoilta saa tarvittaessa tukea yhteydenottoon paikallisen elinkeinoelämän toimijoihin. Lisäksi PAKKA-toimintamallissa elinkeinoelämän toimijat ovat keskeisiä yhteistyökumppaneita alkoholin, tupakan ja rahapelien saannin rajoittamisessa alaikäisille ja päihtyneille. Business Rovaniemen kanavien kautta voidaan edistää tietoisuutta ko. toimintamallista.

Yhteinen verkostotyö on tärkeää tiedon siirtymisen ja hyvien käytäntöjen kehittymisen näkökulmasta, jotta pystytään vahvistamaan ehkäisevän päihdetyön sisällyttämistä osaksi kaupungin toimialojen perustyötä ja toimintakulttuuria. Jotta kaupunki työnantajana mahdollistaa työhyvinvointia tukevan työyhteisökulttuurin, on esihenkilöiden kouluttaminen ja valmentaminen ensisijaisessa asemassa. Tavoitteessa esitetyt toimet työhyvinvoinnin tukemiseen ovat tärkeitä ja niihin liittyvät mittarit kuvaavia.

Työllisyyttä ja työllistymistä koskevat tavoitteet ovat tarkoituksenmukaisia ja ne sopivat työllisyyspalveluiden vastuisiin.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa vs. hallintopäällikkö Henna Penttilää.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti varaesittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

hyvinvointilautakunta, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.