Elinvoimalautakunta, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Elinvoimapalvelujen toimialan riskienhallintasuunnitelma 2024

ROIDno-2024-533

Valmistelija

  • Henna Penttilä, vs. hallintopäällikkö, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Riskienhallinnan tavoitteena on ennaltaehkäistä, välttää ja suojautua kaupungin palvelutuotantoon, johtamiseen ja päätöksentekoon kohdistuvilta riskeiltä. Kokonaisvaltainen riskienhallinta on osa toiminnan yleistä johtamis- ja hallintajärjestelmää. Se toteutuu kuntakonsernin johtamis-, suunnittelu- ja ohjauskäytännöissä. Suunnittelu ja ohjaus perustuvat oikeaan ja luotettavaan toimintaan ja taloutta koskevaan tietoon sekä ajantasaiseen ja luotettavaan raportointiin.

Riskienhallintapolitiikka muodostaa yhdessä muiden kaupungin toimintaohjeiden kanssa kokonaisuuden riskien hallitsemiseksi. Muun muassa riskienhallinnan yleisohje, valmiussuunnitelmat, työsuojelun toimintaohjelma, vaarojen ja haittojen arvioinnit, pelastussuunnitelmat, turvallisuussuunnitelma, riskiauditoinnit, kartoitukset, -arviot, analyysit, vakuutusmaksu- ja korvaustilastot ja vakuutusasiakirjat ovat organisaation riskienhallintaa tukevia ohjelmia ja suunnnitelmia. Riskienhallinta on systemaattista ja jatkuvaa toimintaa, jonka avulla tunnistetaan, analysoidaan, arvioidaan ja seurataan riskejä.

Riskienhallinnalla tähdätään riskien hallintaan ennalta ehkäisevin toimenpitein, selkeiden vastuiden ja valtuuksien määrityksillä ja oikein kohdistetuilla resursseilla. Riskienhallinta, etenkin vahinkoriskien osalta, kuuluu jokaiselle kaupungin työntekijälle

Riskienhallinnan tulee varmistaa myös tehokkaisiin korjaaviin toimenpiteisiin ryhtymisen ja nopean toipumisen vahingon sattuessa.

Elinvoimapalvelujen toimialan riskienhallintasuunnitelma vuodelle 2024.

Elinvoimapalvelujen toimialan riskienhallintasuunnitelma 2024 on esitetty liitteessä 1, joka on salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom. 7 kohta). Riskienhallintasuunnitelmaa 2024 raportoidaan lautakunnalle seuraavan mukaisesti:

tammi-huhtikuu - raportointi toukokuussa 2024
touko-elokuu - raportointi syyskuussa 2024
syys-joulukuu - raportointi tammikuussa 2025

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi liitteen 1 mukaisen elinvoimapalvelujen toimialan riskienhallintasuunnitelman vuodelle 2024. 

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa vs. hallintopäällikkö Henna Penttilää.

Varaesittelijän muutosesitys:
Muutos kohtaan 12.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti varaesittelijän muutoksesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

riskienhallintapäällikkö

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.