Sivistyslautakunta, kokous 20.3.2024

§ 37 Selvityksen käynnistäminen Kaukon koulun jatkosta

ROIDno-2024-1079

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaukon koulun jatkoa on käsitelty laaja-alaisessa palvelutarpeen ennakoinnin ohjausryhmässä 8.2.2024 ennen sivistyslautakunnan arviointia tarvittavista toimenpiteistä. Ohjausryhmä esittää, että sivistyslautakunta käynnistää tarkemman selvityksen Kaukon koulun jatkosta.

Kaukon koulun oppilasmäärä on kuluvan lukuvuoden aikana 29 oppilasta. Koulu toimii tällä hetkellä kahdessa eri rakennuksessa. Vuonna 1949 käyttöön otetulla vanhalla puolella toimii 1.-2. luokkien yhdysluokka ja uudella puolella 3.-4. ja 5.-6. luokkien yhdysluokat. Koulussa on tällä hetkellä kolme luokanopettajaa, joista yksi vakituisessa virassa ja kaksi määräikaisena. Koulunkäynninohjaajan lisäksi koululla toimii konsultoiva erityisopettaja.

Kaukon koulun toiminnan liittämistä Ounasvaaran peruskouluun on esitetty koulutuslautakunnalle 7.10.2020 §148. Silloinen koulutuslautakunta päätti, että koulun tilannetta voidaan tarkastella uudelleen aikaisintaan syksyllä 2023. Oppilasmäärä ei ole tuona aikana lähtenyt nousuun ja vuonna 2029 koulussa arvioidaan olevan 25 oppilasta. 

Kaukon koulun tulevaisuutta koskeva selvitystyö tehdään lapsivaikutusten arvioinnin näkökulmasta ja siinä huomioidaan mm. pedagogiikka, koulumatkat, oppilaiden sijoittuminen uuteen kouluun, henkilöstövaikutukset, kiinteistön tilanne, oppilasennusteet ja kustannukset. Alueen asukkaita, koulun väkeä ja kaikkia kaupunkilaisia kuullaan erillisen viestintä- ja osallisuussuunnitelman mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää

  • käynnistää selvitystyön Kaukon koulun jatkosta
  • että selvitystyössä tuodaan esille mahdollisuudet koulun toiminnan järjestämiseksi tulevaisuudessa
  • että Kaukon koulun toiminta jatkuu normaalisti vähintään lukuvuoden 2024-2025
  • Käynnistää lapsivaikutusten arvioinnin asiasta

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.