Tilajaosto, kokous 28.5.2024

§ 38 Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennusten vuokraaminen

ROIDno-2024-2233

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
  • Lauri Lehtinen, kiinteistömanageri, lauri.lehtinen@rovaniemi.fi
  • Juha Välitalo, rakennuspäällikkö, juha.valitalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki omistaa Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennusten osastot 1 ja 2. Rakennukset sijaitsevat osoitteessa Hoivakuja 6-10, 97110 Rovaniemi. Rautiosaaren palvelukodin osasto 1 on valmistunut vuonna 1963 ja peruskorjattu vuonna 1992. Palvelukodin osasto 2 on valmistunut vuonna 1981. Tilojen pinta-ala on yhteensä 3.267 m2. Osastot 1 ja 2 ovat olleet tyhjillään siitä lähtien, kun Rautiosaaren palvelukoti lopetti toimintansa vuonna 2017. Rautiosaaren palvelukodin alueella on yhteensä 13 rakennusta. Osa palvelukodin rivitaloasuntojen ja asuntolan asunnoista on vuokrattuna tällä hetkellä yksityishenkilöille asumiskäyttöön.

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut alkuvuodesta 2024 laitospohjaisen vastaanottokeskuksen palvelutuotannon Rovaniemellä. Vastaanottokeskus on tarkoitettu väliaikaiseen majoittumiseen. Kilpailutuksen voittanut Babando Oy on käynyt neuvotteluita tilapalvelukeskuksen kanssa Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennusten osastojen 1 ja 2 vuokraamisesta Babando Oy:lle vastaanottokeskuksen perustamiseksi 1.10.2024 alkaen. Vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva ja siinä on kolmen kuukauden molemminpuolinen irtisanomisaika. Vuokran määrä on 11,50 €/m2/kk, eli yhteensä 37.570,50 €/kk alv 0 % ja vuodessa 450 846 euroa alv 0 %. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero. Vuokra sisältää muunmuassa sähkö-, vesi- ja lämmitys-, jätehuolto sekä ulko- ja sisäpuolen kiinteistönhoito-, kunnossapito- ja hallintokulut. Vuokran määrä sidotaan elinkustannusindeksiin, vuokrantarkastus tehdään vuosittain heinäkuussa. Ensimmäinen tarkastusajankohta on 1.7.2025.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Tilajaosto päättää hyväksyä Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennusten osastojen 1 ja 2 vuokraamisen Babando Oy:lle 1.10.2024 alkaen esittelytekstissä kuvatun mukaisesti sillä ehdolla, että Rovaseudun ympäristöterveydenhuollon terveysviranomainen hyväksyy asiakirjatarkastuksen myötä tilapalvelukeskuksen toimenpidesuunnitelman tilojen käyttöönotosta suunnittellulla laajuudella ja  Maahanmuuttovirasto on hyväksynyt kohteen vastaanottokeskuskäyttöön. Rakennuspäällikkö valtuutetaan allekirjoittamaan vuokrasopimus kaupungin puolesta.

Mikäli Babando Oy:n  tilatarve lisääntyy tulevaisuudessa toiminnan kasvaessa, voidaan Rautiosaaren palvelukodin alueella olevia muita  tilapalvelukeskuksen omistuksessa olevien rakennuksien tiloja tarvittaessa vuokrata tämän päätöksen  ehtojen mukaisesti Babando Oy:lle.

Päätös

Henkilöstö- ja hallintojohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Tilajaosto päättää hyväksyä Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennusten osastojen 1 ja 2 vuokraamisen Babando Oy:lle sillä ehdolla, että Rovaseudun ympäristöterveydenhuollon terveysviranomainen hyväksyy asiakirjatarkastuksen myötä tilapalvelukeskuksen toimenpidesuunnitelman tilojen käyttöönotosta suunnittellulla laajuudella ja Maahanmuuttovirasto on hyväksynyt kohteen vastaanottokeskuskäyttöön. Rakennuspäällikkö valtuutetaan allekirjoittamaan vuokrasopimus kaupungin puolesta.

Mikäli Babando Oy:n tilatarve lisääntyy tulevaisuudessa toiminnan kasvaessa, voidaan Rautiosaaren palvelukodin alueella olevia muita tilapalvelukeskuksen omistuksessa olevien rakennuksien tiloja tarvittaessa vuokrata tämän päätöksen ehtojen mukaisesti Babando Oy:lle.

Tilajaosto päättää merkitä Rautiosaaren kyläyhdistys ry:n kannanoton tiedoksi ja toteaa, että asiassa tullaan järjestämään Rautiosaaren asukkaille ja kaikille asiasta kiinnostuneille tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia."

Tuomas Koskiniemi esitti, että asia palautetaan valmisteluun ja asiasta käydään asukkaiden kanssa avoin vuoropuhelu ennen päätöksentekoa.

Puheenjohtaja totesi, että Koskiniemen esitys raukesi kannattamattomana.

Tilajaosto päätti muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tuomas Koskiniemi pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Eriävä mielipide

  • Tuomas Koskiniemen eriävä mielipide:

    Jätän kirjallisen eriävän mielipiteen. Asiassa ei ole kuultu alueen asukkaita ja alue on kulkuyhteyksiltään huono kotoutumisen kannalta. Minusta on kohtuutonta, että päätöksiä näistä asioista tehdään alueen asukkaita kuulematta ja ilman tarpeellisia kustannuslaskelmia. Hyvään hallintoon kuuluu, että päätökset tehdään kuntalaisia kuunnellen ja tietoon perustuen.

Tiedoksi

Babando Oy

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Tilajaosto

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.