Tilajaosto, kokous 28.5.2024

§ 39 Katajaranta 2:n myyminen

ROIDno-2024-1547

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Tilapalvelukeskus on hakenut ja saanut rakennusluvan osoitteessa Katajaranta 2 sijaitsevan osittain palaneen rakennuksen eli niin sanotun punaisen tuvan korjaamiseen välttämättömiltä osin. Suunniteltu korjaus pitäisi sisällään perustusten, katon ja hirsiseinien toteuttamisen ja mahdollistaisi tilapäisistä säänsuojista luopumisen ja täyttäisi rakennuksen suojeluvaatimuksen. Korjaus on suunniteltu toteutettavaksi kaupungin omana työnä vuoden 2024 aikana mahdollisimman pienin kustannuksin. Arvioitu korjauskustannusten suuruusluokka on 50 000 - 100 000 euroa. Korjauskustannukset voidaan kattaa vuoden 2024 talousarvioon varatuista vuosikorjausmäärärahoista. Koska kaupungilla ei ole rakennukselle käyttöä, tontti ja sillä sijaitsevat rakennukset on suunniteltu asetettavaksi myyntiin korjausten toteuttamisen jälkeen.

Hallintosäännön 30 §:n 2 momentin mukaan tilajaosto päättää: tilainvestointien toteuttamistavasta; tilapalvelukeskuksen työohjelmasta ja kustannusarviosta; hallinnassaan olevien rakennettujen kiinteistöjen sekä vuokramaalla olevien rakennusten ostamisesta, myymisestä ja muusta luovuttamisesta sekä päättää rajoista, joiden mukaan muut toimielimet ja viranhaltijat voivat päättää edellä mainituista toimista; käytöstä poistettujen rakennusten myymisestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Tilajaosto päättää hyväksyä esittelytekstissä kuvatun korjauksen toteuttamisen ja valtuuttaa henkilöstö- ja hallintojohtajan toteuttamaan kiinteistön myymisen sisältäen kaiken myyntiprosessiin liittyvän päätöksenteon.

Päätös

Henkilöstö- ja hallintojohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

Tilajaosto päättää, että kiinteistön myynnin valmistelua jatketaan siten, että kiinteistöä ei korjata ja asian käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa. Jatkovalmistelussa selvitetään, että myydäänkö vai vuokrataanko tontti.

Tilajaosto päätti yksimielisesti muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Tilajaosto päätti 25.4.2024 § 30 seuraavaa: Kiinteistön myynnin valmistelua jatketaan siten, että kiinteistöä ei korjata ja asian käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa. Jatkovalmistelussa selvitetään, että myydäänkö vai vuokrataanko tontti.

Rajoituksia kiinteistön myymiselle maapohjineen on selvitetty. Maapoliittisen ohjelman s. 10 mukaan "Strategisten alueiden osalta luovutus päätetään tapauskohtaisesti ja kaupungin ydinalueella 1. kaupunginosassa tontit luovutetaan pääsääntöisesti vuokraamalla. - - Erityistä arvoa omaavat tontit (mm. ranta-alueet, ydinkeskusta ja sen lähialueet, muut poikkeuksellisen sijainnin omaavat kohteet) luovutetaan pääsääntöisesti julkisen hinta- tai laatukilpailun avulla. Myös kaupungille tarpeettomia rakennettuja kiinteistöjä luovutetaan pääsääntöisesti tarjousmenettelyllä." Edellä todetun perusteella estettä kiinteistön myymiselle maapohjineen ei ole. Suojeluvelvoitteiden vuoksi kiinteistön siirtyminen kokonaisuudessaan uudelle omistajalle on kaupungin kannalta perusteltua. Lisäksi kyseessä on suhteellisen pieni maapohja.

Kiinteistö on suunniteltu myytäväksi julkisella tarjousmenettelyllä.

Hallintosäännön 30 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan tilajaosto päättää hallinnassaan olevien rakennettujen kiinteistöjen sekä vuokramaalla olevien rakennusten ostamisesta, myymisestä ja muusta luovuttamisesta sekä päättää rajoista, joiden mukaan muut toimielimet ja viranhaltijat voivat päättää edellä mainituista toimista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Tilajaosto päättää hyväksyä Katajaranta 2:n asettamisen myyntiin maapohjineen ja valtuuttaa henkilöstö- ja hallintojohtajan tekemään julkista myyntiä valmistelevat toimenpiteet ja päätökset. Lopullisen päätöksen kiinteistön myymisestä tekee tilajaosto.

Päätös

Tilajaosto päätti yksimielisesti päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.