Ympäristölautakunta, kokous 28.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 96 Oikaisuvaatimus paikkatietoinsinöörin poikkeamispäätökseen 2024-425

ROIDno-2024-3033

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Rakennusvalvonnan paikkatietoinsinööri on tehnyt kielteisen poikkeamispäätöksen lupatunnukselle 698-2024-425 kiinteistölle 698-408-57-7. Poikkeamishakemuksessa esitetään uuden rakennuspaikan muodostamista vapaa-ajan paritalolle luontomatkailu käyttöön Niesijärven ranta-alueelle. Päätöksen antopäivä on 12.7.2024. 

Luvan hakija on jättänyt poikkeamispäätöksestä oikaisuvaatimuksen ympäristölautakunnalle. Oikaisuvaatimus on jätetty valitusajan kuluessa, joten asia käsitellään ympäristölautakunnassa. Oikaisuvaatimus kokonaisuudessaan on oheismateriaalina. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen kumoamista, perusteluina mm:

  • emätilasta lohotuille omarantaisille kiinteistöille on aiemminkin rakennettu vapaa-ajan asuntoja.
  • maanomistajien tasapuolinen kohtelu ei ole perusteltua, koska tarkoitus on tuottaa ihmisille luontopalveluja majoituksella ympäri vuoden yritystoiminnalla.
  • ei ole perusteltua käyttää 1915 rekisteröidyn emätilan lohkojakoa.
  • ei voida olettaa, että jokaiselle omarantaiselle kiinteistölle rakennetaan vapaa-ajan asuntoja.

 

Rakennusvalvonnan selvitys oikaisuvaatimukseen:

Poikkeamislupahakemus on käsitelty normaalin maankäyttö- ja rakennuslain lupamenettelyn mukaisesti.

Emätilasta lohotuista aiemmin luvitetuista vapaa-ajan asunnoista viimeisin on rekisterin mukaan valmistunut vuonna 2001. Tämän jälkeen on emätilasta lohottu lisää omarantaisia kiinteistöjä Niesijärven rantaan neljä kappaletta. 

Nykytilanteessa emätilasta tapahtuneiden lohkomisten myötä rakennusoikeuden jakaantumista omarantaisten lohkotilojen kesken ei voida maanomistajien tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi ratkaista poikkeamismenettelyn myötä. Poikkeamisen edellytykset eivät tältä osin täyty. Poikkeamisharkinnassa käytetään varovaisuusperiaatetta jolla turvataan kaavoitukselle riittävä suunnitteluvara rakennuspaikoille. Vasta kaavalla voidaan ratkaista, miten rakennusoikeudet lopulta on oikeudenmukaista jakaa.

Poikkeamisharkinnassa Lapissa leikkausajankohtana pidetään rantakaavasäädösten voimaantulon 15.10.1969 aikaista kiinteistöjakoa (emätilaselvitys). Tässä tapauksessa selvityksessä emätilana on käytetty  kiinteistöä 699-408-57-1, Välitalo (rekisteröity 18.5.1915).

Samassa asemassa olevia maanomistajia on kohdeltava yhdenvertaisesti. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää hylätä luvanhakijan tekemän oikaisuvaatimuksen ja toteaa, että oikaisuvaatimuksella esitetyillä perusteilla ei ole syytä muuttaa paikkatietoinsinöörin tekemää poikkeamispäätöstä 698-2024-425.

 

Päätös

Jyrki Sutinen esitti Saara Hartzellin ja Jukka Aulan kannattamana, että oikaisuvaatimus hyväksytään ja poikkeamislupa myönnetään lupahakemuksen mukaisesti.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu muutosesitys, jota ei voida hyväksyä yksimielisesti joten asiasta on äänestettävä. Ympäristölautakunta hyväksyi puheenjohtajan ehdotuksen, jonka mukaan ne, jotka ovat esittelijän esityksen kannalla vastaavat Jaa ja ne, jotka ovat Jyrki Sutisen kannatetun esityksen kannalla, vastaavat Ei. Suoritetussa äänestyksessä annettiin (3) Jaa -ääntä ja (6) Ei -ääntä.

Puheenjohtaja totesi, että Jyrki Sutisen esitys on tullut ympäristölautakunnan päätökseksi.

 

Johtava rakennustarkastaja Hannu Kangas jätti eriävän mielipiteen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 33%

    Maarit Simoska, Pirjo Kairakari, Hannele Simonen

  • Ei 6 kpl 67%

    Jaakko Raivio, Jukka Aula, Jyrki Sutinen, Saara Hartzell, Petri Jaatinen, Reeta Laitinen

Tiedoksi

Hakija