Elinvoimalautakunta, kokous 25.2.2025

§ 11 Lapin monialaisen yhteistoiminnan (TYM) johtoryhmän perustaminen ja yhteistoimintasopimuksen hyväksyminen (työllisyysalueen asia)

ROIDno-2024-2443

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

TE-palvelu uudistuksessa julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025. Samassa yhteydessä astuu myös voimaan uusi laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä 381/2023. 

Työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallissa työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos yhdessä arvioivat työttömän monialaisen palvelutarpeen, suunnittelevat ja yhteensovittavat työttömien työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaiset palvelut kokonaisuuksiksi sekä vastaavat työllistymisprosessin etenemisestä ja seurannasta.

Jokaisen hyvinvointialueen toimialueella on oltava monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisointia varten vähintään yksi monialaisen tuen johtoryhmä. Hyvinvointialueen toimialueen työvoimaviranomaiset, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos neuvottelevat johtoryhmien määrästä ennen niiden asettamista.

Sopimuksessa työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) Lapin kuntien alueella vuonna 2024 on kirjattu, että sopijapuolet sitoutuvat aloittamaan uuden yhteistyösopimuksen neuvottelut vähintään 6 kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä.

TYP johtoryhmä 25.1.2024 kokouksen päätöksen mukaan johtoryhmään lakisääteisesti kuuluvat toimijat muodostavat kantansa monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisoinnista huhtikuun 2024 loppuun mennessä, jonka jälkeen aloitetaan tarvittaessa neuvottelut johtoryhmien lukumäärästä. Johtoryhmän jäsenet ovat esittäneet edustamansa organisaation/työllisyysalueen kannan työllistymisen monialaisen tuen organisoinnista ja johtoryhmien lukumäärästä Lapissa 1.1.2025 alkaen TYP johtoryhmän kokouksessa 16.5.2024.  Lapin hyvinvointialue ja KELA esittävät Lappiin yhtä johtoryhmää. KELA esittää lisäksi, että maakunnallisen ja strategisen johtoryhmän lisäksi tarvitaan työllisyysalueille lähempänä asiakasrajapintaa oleva operatiivinen työryhmä.

Työllisyysalueet kävivät keskinäisen neuvottelun asiasta ja päätyivät esittämään, että yhden johtoryhmän malli Lapissa on myös kaikkien työllisyysalueiden näkökulmasta mahdollinen, mikäli johtoryhmän tehtävistä ja yhteistyömuodoista voidaan sopia ja niihin voi kaikki toimijat sitoutua. Lisäksi todettiin, että tarvitaan myös työllisyysalueiden omat työryhmät, joissa on edustettuna työllisyysalueiden monialaista käytännön työtä tekevien tahojen edustus.

Lapin TYP johtoryhmän kokouksessa sovittiin, että työllisyysalueet, Lapin hyvinvointialue ja KELA sopivat uudesta neuvotteluajankohdasta toukokuun loppuun mennessä ja jatkavat neuvotteluja siitä, millä tavalla monialainen työ organisoidaan Lapissa. Työllisyysalueet (työvoimaviranomaiset) asettavat johtoryhmän/johtoryhmät neuvottelujen perusteella ja yhteistoiminnasta laaditaan yhteistyösopimus.

Päätösehdotus

Esittelijä

Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee asian tiedoksi ja valtuuttaa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivun neuvottelemaan yhteistoimintamallin toteutuksesta ja organisoitumisesta yhdessä muiden työllisyysalueiden, Lapin hyvinvointialueen ja KELA:n kanssa. 

Laadittava yhteistyösopimus tuodaan elinvoimalautakunnan (työllisyysalueen asia) päätettäväksi syksyn 2024 aikana.

Päätös

Asiaa lautakunnalle esitteli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu. Asian käsittelyn aikana kokouksesta poistui Jani Köngäs klo 17.21.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Vuoden 2025 alusta on tullut voimaan työllistymisen monialaisesta edistämisestä annettu laki (381/2023, TYM-laki). Uudessa laissa säädetään työllistymistä edistävästä monialaisen tuen yhteistoimintamallista ja nuorten monialaisen tuen yhteispalvelusta. Yhteistoimintamallissa työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos yhdessä;

- arvioivat työttömän monialaisen palvelutarpeen,

- suunnittelevat ja yhteen sovittavat työttömien työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaiset palvelut kokonaisuuksiksi sekä

- vastaavat työllistymisprosessin etenemisestä ja seurannasta.

Yhteensovitettavia palveluja ovat mukana olevien toimijoiden järjestämisvastuulle kuuluvat työvoimapalvelut sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut. TYM-lain 9 §:n 3 momentin nojalla on myös annettu valtioneuvoston asetus työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisoimisesta (388/2024), joka korvaa työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (1377/2014).

Yhteistoiminnan organisointi

Laissa säädetään paitsi yhteistoiminnan sisällöstä myös monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisoinnista seuraavasti:

  • Johtoryhmä
    • Jokaisen hyvinvointialueen toimialueella on oltava monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisointia varten vähintään yksi, kuitenkin enintään alueen työvoimaviranomaisten määrää vastaava määrä monialaisen tuen johtoryhmiä.
    • Hyvinvointialueen, hyvinvointialueen toimialueen työvoimaviranomaisten ja Kansaneläkelaitoksen on neuvoteltava johtoryhmien määrästä ja toimialueista ennen johtoryhmien asettamista
    • Työvoimaviranomainen asettaa johtoryhmän ja nimeää henkilöt, jotka johtavat monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisointia johtoryhmän asettamissa puitteissa.
    • Johtoryhmä, johon kuuluu useampi työvoimaviranomainen, voidaan muodostaa vain, jos työvoimaviranomaiset sopivat johtoryhmän asettavasta sekä johtavan henkilön ja johtoryhmän puheenjohtajan nimeävästä työvoimaviranomaisesta. Johtoryhmän on hyväksyttävä johtavat henkilöt ennen heidän nimeämistään.

Lisäksi lain 9 §:n 2 momentissa edellytetään, että työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos osoittavat monialaisen tuen yhteistoimintamalliin palvelua tarvitsevien asiakkaiden määrä huomioon ottaen riittävän määrän henkilöstöä.

Lapissa on yhteistyöneuvottelujen pohjalta päädytty organisoitumisessa yhteen johtoryhmään, joka koskee siis Lapin hyvinvointialueella Meri-Lapin, Rovaseudun, Tunturi-Lapin ja Pellon, Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueita sekä Kelaa. Työllisyysalueiden kesken on neuvoteltu, että yhteistoimintamallin organisointia johtavan johtoryhmän asettaa ensimmäisenä toimintavuonna Meri-Lapin työllisyysalue, johtavan henkilön ja tämän varahenkilön nimeää Meri-Lapin työllisyysalue ja toisena toimintavuonna johtavan henkilön ja varahenkilön nimeää Rovaseudun työllisyysalue. Jatkossa nimeäminen tapahtuu vuorovuosin Meri-Lapista ja Rovaseudulta. Johtoryhmän toimikausi on viisi vuotta ja johtavan henkilön toimikausi enintään johtoryhmän toimikausi.

Lapin yhteisen monialaisen tuen johtoryhmän lisäksi toimii työllisyysaluekohtaiset aluetyöryhmät.

Liite 1: Työllistymisen monialaisesta edistämisestä annetun lain mukainen yhteistyösopimus

Liite 2: Päätös johtoryhmän asettamisesta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää:

1) hyväksyä osaltaan yhteistyöneuvottelujen mukaisen organisoitumisen Lapissa, joka koskee Meri-Lapin, Rovaseudun, Tunturi-Lapin ja Pellon sekä Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueita, Lapin hyvinvointialuetta sekä Kansaneläkelaitosta.

2) nimetä Lapin yhteiseen monialaisen tuen johtoryhmään Rovaseudun työllisyysalueen edustajaksi työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivun ja varajäseneksi palveluvastaava Päivi Kuuselan.

3) valtuuttaa työllisyyspäällikön allekirjoittamaan liitteen mukaisen yhteistoimintasopimuksen kokouksen jälkeen.

 

Lisäksi elinvoimalautakunta päättää tarkistaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta jo kokouksessa.

Tiedoksi

Muut sopimusosapuolet ja johtoryhmään nimetyt henkilöt