Perustelut
Vastaus valtuustoaloitteisiin
Tiedotuskanavat (Raija Kerätär ym.)
Rovaniemen viralliset ilmoituskanavat arvioitava uudelleen (Tuomas Koskiniemi ym.)
Valtuuston kokouksessa on todettu, että näihin aloitteisiin voidaan vastata yhteisesti.
Perustelut
Aloitteissa kehotetaan kaupunkia arvioimaan uudelleen tiedotuskanaviaan seuraavasti:
- digitaalinen viestintä rovaniemi.fi-sivuston kautta ei riitä ja viestintäsuunnitelma tulee päivittää tältä osin
- Lapin Kansa ja Uusi Rovaniemi -lehdet eivät tavoita asukkaita entiseen tapaan, joten niiden virallinen ilmoituskanavastatus tulee arvioida uudelleen ja kehittää uusia viestintämuotoja
- kylien tiedottamista tulee parantaa sijoittamalla kyläkeskuksiin digitaalisia informaationäyttöjä
- kaupungin oman julkaisun perustamisen mahdollisuuksia tulee selvittää
Kaupunki viestii monikanavaisesti
Jotta kaupunki voi tavoittaa asukkaitaan kattavasti, viestinnän tulee olla monikanavaista. Kaupungin verkkosivut on yksi kaupungin tiedotuskanavista, muttei ainut. Lisäksi kaupunki tiedottaa kuntalaisia muun muassa sosiaalisen median kanavissa, perinteisen median välityksellä (mm. Uusi Rovaniemi, Lapin Kansa, Yle), info- ja keskustelutilaisuuksissa, yhteistyössä muiden organisaatioiden, järjestöjen ja verkostojen kanssa, erilaisten julkaisujen avulla (mm. esitteet, julisteet ja kartat) ja niin edelleen. Korona-aikana kaupunki jakoi Postin kautta paperisia tiedotteita niihin kotitalouksiin, jotka sijaitsevat Uusi Rovaniemi -lehden jakelualueen ulkopuolella.
Lehdet tavoittavat vielä merkittävän osan kuntalaisista
Paperilehtien levikit ovat Suomessa laskussa. Rovaniemen kaupungin ei kuitenkaan kannata ainakaan toistaiseksi luopua lehdistä tiedotuskanavina, koska niiden avulla tavoitetaan edelleen merkittävä määrä kuntalaisia. Uusi Rovaniemi tavoittaa 44100 lukijaa/kävijää viikossa eli 67 prosenttia rovaniemeläisistä (painettu lehti tavoittaa 34 500 lukijaa, näköislehti noin 8500 ihmistä, loput lukevat verkkojuttuja). Kaupungilla ei ole tiedossa toista kanavaa, jonka kautta voitaisiin tavoittaa kuntalaisia yhtä kattavasti ja kustannustehokkaasti – kaupunki kun ei maksa jakelusta mitään. Painettu Lapin Kansa ja näköislehti tavoittavat puolet rovaniemeläisistä.
Kaupunki ei voi vaikuttaa siihen, mihin Uusi Rovaniemi -lehteä on kannattavaa jakaa. Kaupunki on sisäisesti selvittänyt, voisiko lehteä ottaa kirjastoautoihin jaettavaksi. Tämä ratkaisu hylättiin, koska kirjastoautot kiertävät eri kyliä neljän viikon välein, ja paperilehden tiedot ehtisivät vanhentua, ennen kuin tieto saavuttaisi kyläläiset.
Sen sijaan kaupunki toteuttaa toukokuussa 2025 viestintäkampanjan, jossa kerrotaan kuntalaisille, mistä kanavista kaupungin asioita voi seurata, mistä Uusi Rovaniemi -paperilehtiä saa ja miten sähköistä Uusi Rovaniemi -lehteä voi lukea ilmaiseksi missä vain.
Uusia viestintämuotoja kehitetään, kylien viestintää parannetaan
Kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmassa kaupunki on sitoutunut edistämään viestinnässään viittä päätavoitetta. Yksi on, että palveluista viestitään aiempaa enemmän ja oikea-aikaisemmin.
Keväällä 2023 kaupunki käynnisti varautumiseen liittyvät kyläkierrokset. Niiden yhteydessä on kerätty tietoa siitä, miten eri kylien asukkaita voidaan parhaiten tavoittaa. Tapaamisia on järjestetty Sinetässä, Muurolassa, Perunkajärvellä, Lohinivassa, Tennilässä ja Kivitaipaleella. Kierroksia on tarkoitus jatkaa. Kyläkierrosten yhtenä tarkoituksena on koota tietoa kylien viestintävalmiuksista erilaisissa häiriötilanteissa. Tietoa voidaan soveltaa myös arkisiin viestintätilanteisiin.
Kyläläiset ovat nostaneet esiin esimerkiksi, että tietoliikenneverkon ollessa käytössä kaupungin kannattaa viestiä kyläaktiiveille, jotka jakavat tietoa kylien omissa WhatsApp-ringeissä. Niiden ihmisten tavoittamiseen, jotka eivät käytä älypuhelinta, kyläaktiiveilla on muita keinoja.
Kaupunki on pyytänyt rovaniemeläisiä ilmoittamaan asukkaiden itse perustamia viestintäverkostoja kaupungille (esim. kylien ja muiden asuinalueiden Facebook-ryhmiä ja Whatsapp-rinkejä). Kanavia on tarkoitus hyödyntää kaupungin viestien välittämiseen asukkaille.
Lisäksi toukokuun 2025 aikana päätetään, ottaako kaupunki käyttöön tekstiviestipalvelun, jolla tietyn alueen asukkaita tavoitetaan tehokkaasti erityisesti häiriö- ja kriisitilanteissa.
Lisäksi viestintäyksikkiö hioo parhaillaan toimintamalleja esimerkiksi vammaisten, tärkeimpien kieliryhmien ja ilman nettiä elävien tavoittamiseen kriisitilanteissa. Määrittelytyöstä saadaan eväitä eri kohderyhmien tavoittamiseen myös arkisissa, vähemmän akuuteissa viestintätilanteissa.
Valtuustoaloitteessa ehdotetuissa infonäytöissä haasteena on muun muassa se, että niiden sisällön hallinnointiin ja ajantasaisena pitämiseen kuluisi paljon resursseja. Rovaniemeläisiä voidaan saavuttaa kustannustehokkaammin niin, että kaupunki hyödyntää jo olemassa olevia, maksuttomia viestintäkanavia (mukaan lukien asukkaiden omia verkostoja) ja täydentää tätä tutkitusti toimivilla ratkaisuilla.
Omassa tiedotuslehdessä haasteena hinta ja ajantasaisuus
Kaupungin omasta tiedotuslehdestä luovuttiin vuonna 2015. Oman tiedotuslehden tekeminen on sekä kallista että aikaavievää. Resurssit on haluttu käyttää monikanavaiseen viestintään, jotta kuntalaisia voidaan saavuttaa kattavammin ja ajantasaisilla tiedoilla.
Omassa tiedotuslehdessä kustannuksia aiheuttaa ennen kaikkea jakelu. Esimerkiksi kaupungin korona-aikana Uuden Rovaniemen ja Postin välityksellä jakeleman nelisivuisen ilmoituksen kustannus (per ilmoitus) jakeluineen oli yli 5000 euroa. Lisäksi kokonaishinnassa tulee huomioida tiedotuslehden sisällöntuotantoon ja koordinointiin kuluva työpanos, joka olisi pois muusta viestinnästä. Näin ollen vaikkapa viikottain postitettavasta tiedotuslehdestä kertyisi vuodessa mittavat kulut.
Lisäksi tieto ehtisi usein vanheta, ennen kuin se saavuttaisi lukijansa. Postin Kotisuoraa käytettäessä asukkaan kotiin saapuva tieto on noin viikon vanhaa. Keskiviikkona jaettava aineisto on toimitettava Postille edellisen viikon perjantaina, ja tätä ennen materiaali täytyy koota ja taittaa.
Edellä mainituilla perusteilla kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut on todennut, että oman tiedotuslehden perustaminen ei ole mielekästä verorahojen käyttöä. Sen sijaan kaupungin kannattaa jatkossakin viestiä monessa kanavassa.
Kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut tarkastelee kaupungin viestintäkanavien kokonaisuutta säännöllisesti. Tavoitteena on saada viestintä mahdollisimman tavoittavaksi ja kustannuksiltaan kohtuulliseksi. Uuden viestintäohjelman toimeenpanon myötä tavoittavuus paranee.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi
Kaupunginvaltuusto merkitsee aloitteen mukaiset toimenpiteet tiedoksi. Viestintä-, osallisuus- ja markkinointiyksikkö huomioi aloitteet, kun se toimeenpanee viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmaa.