Kaupunginvaltuusto, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten valinta

ROIDno-2021-2013

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Jäsenten ja varajäsenten määrä

Rovaniemen kaupungin voimassa olevan hallintosäännön 11 §:n mukaan kaupunginhallituksessa on 11 jäsentä. Kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet valitsee valtuusto valtuutettujen keskuudesta. Valtuusto valitsee kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja 2 varapuheenjohtajaa. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Kaupunginhallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi.

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä, jos kaupunginvaltuusto niin päättää. Päätoimisen ja osa-aikaisen luottamushenkilön oikeudesta saada virka- tai työvapaata työstään päätoimisen tai osa-aikaisen luottamustoimen ajaksi säädetään kuntalain 80 §:ssä.

Kuntalain 80 §:n mukaan valtuusto päättää päätoimiselle ja osa-aikaiselle luottamushenkilölle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista. Päätoimisella ja osa-aikaisella luottamushenkilöllä on oikeus saada vuosilomaa, sairauslomaa ja perhevapaata sekä työterveyshuollon palveluja samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla. Mitä tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) säädetään työnantajasta ja työntekijästä, sovelletaan vastaavasti kuntaan sekä päätoimiseen ja osa-aikaiseen luottamushenkilöön.

Hallintosäännön 177 §:n mukaan valtuusto päättää päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista.

Toimikausi

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 11 §:n mukaan kaupunginhallituksen toimikausi on kaksi (2) vuotta.

Kelpoisuus hallitukseen

Vaalikelpoisuutta kunnanhallitukseen rajoitetaan kuntalain 73 §:ssä seuraavasti:

Vaalikelpoinen kunnanhallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

1) välittömästi kunnanhallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö,

2) henkilö, joka on kunnanhallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa,

3) kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta,

4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Edellä 1 momentin 4 kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen.

Tasa-arvolain vaatimus

Miesten ja naisten tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n (29.6.2021/657) 2 momentin mukaan:

”Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu."

Edellä mainitun säännöksen mukaisesti kaupunginhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä vähintään 40 prosenttia on oltava miehiä tai naisia. Yksitoistajäsenisen toimielimen jäseniksi on valittava vähintään viisi (5) miestä ja naista sekä varajäseniksi vähintään viisi (5) miestä ja naista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto

  1. valitsee toimikaudeksi 1.6.2023 - 31.5.2025 kaupunginhallitukseen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää valituista jäsenistä puheenjohtajan, 1.- ja 2. varapuheenjohtajan,
  2. päättää, että toimiiko kaupunginhallituksen puheenjohtaja osa-aikaisena tai kokoaikaisena luottamushenkilönä,
  3. päättää, että kaupunginhallitus hyväksyy osa-aikaisen tai kokoaikaisen puheenjohtajan tehtävänkuvan ja toimii puheenjohtajan esihenkilönä,
  4. päättää  päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista ja että 
  5. valtuusto tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta kokouksessa.

Päätös

Puheenjohtaja Susanna Junttila poistui kokouksesta esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (HallintoL 28.1 §, kohta 7). Varapuheenjohtaja Eemeli Kajula toimi tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan puheenjohtajana.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Esteellisyys

Susanna Junttila

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 24.4.2023 § 132 esittää valtuustolle, että valtuusto

  1. valitsee toimikaudeksi 1.6.2023 - 31.5.2025 kaupunginhallitukseen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää valituista jäsenistä puheenjohtajan, 1.- ja 2. varapuheenjohtajan,
  2. päättää, että toimiiko kaupunginhallituksen puheenjohtaja osa-aikaisena tai kokoaikaisena luottamushenkilönä,
  3. päättää, että kaupunginhallitus hyväksyy osa-aikaisen tai kokoaikaisen puheenjohtajan tehtävänkuvan ja toimii puheenjohtajan esihenkilönä,
  4. päättää  päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista ja että 
  5. valtuusto tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta kokouksessa.

Päätös

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila poistui esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 7) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi ja varavaltuutettu Anitta Ylitörmänen osallistui kokoukseen asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Riku Tapio esitti ryhmien yhteisenä esityksenä Henri Rambergin ja Terhi Heikkilän kannattamana seuraavaa:

“Kaupunginvaltuusto päättää, että

  • nykyisten kaupunginhallituksen jäsenten, varajäsenten, puheenjohtajan, 1. ja 2. varapuheenjohtajan toimikausi jatkuu ennallaan 30.6.2023 saakka.
  • hallintosäännön pykälän 2 mukaisesti, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii osa-aikaisena luottamushenkilönä 80 %:lla työajalla.
  • kokoaikaisena toimivan kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkka on 6539,41 €/kk (mikä on puolet kaupunginjohtajan palkasta 13078,82 €/kk) ja vastaavasti osa-aikaisen  kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkka on suhteutettu kokoaikaisen palkkaan.
  • kokoaikaisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ei makseta vuosipalkkioita eikä kokouspalkkioita.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää siirtää kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten valinnan 19.6.2023 pidettävään valtuuston kokoukseen.”

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti Riku Tapion esityksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Susanna Junttila