Kaupunginvaltuusto, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Valtuustoaloite Harjulammen ja Rovaniemen lintuvesien suojelusta (lisäpykälä)

ROIDno-2023-1571

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Ella Keski-Panula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitseva Harjulampi on monelle muuttolinnulle tärkeä elinympäristö ja pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen. Harjulammella on tavattu miltei sata lintulajia, joista noin kolmasosa pesii lammella. Harjulammen lajistoon kuuluvat muun muassa telkkä, silkkiuikku, kuovi ja haapana. Lammen etelärannalla puolestaan kasvaa vanhaa männikköä, mikä tarjoaa metsäisille lajeille kodin ja ruokaa. 

Harjulammen läheisyydessä sijaitsee opinahjoja päiväkodeista korkeakouluihin. Oppilaitokset hyödyntävät lampea ja sen ympäristöä luonto-opetuksessa. Niin lapset kuin yliopisto-opiskelijatkin oppivat ja ulkoilevat arvokkaan lintuveden sekä kilpikaarnamännikön läheisyydessä.

Harjulammen lintutornilla vierailee lintujen kevät- ja syysmuuton aikana runsaasti luontoharrastajia. Harjulampi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lintujen tarkkailuun ja luontoharrastamiseen matalalla kynnyksellä keskustan ja Rantavitikan alueella asuville ihmisille.

Tämän aloitteen allekirjoittaneet henkilöt esittävät, että Harjulammelle ja sen etelärannan männikköön perustetaan luonnonsuojelualue. Lisäksi esitämme, että lintuvesien suojelua edistetään muillakin linnuille tärkeillä pesintä- ja pysähdyspaikoilla ympäri Rovaniemeä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.