Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 14 Asemakaavan muutos 15. kaupunginosa kortteli 1169 tontti 1, Napapiirintie 6

ROIDno-2023-315

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Hätönen, kaavasuunnittelija, timo.hatonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus kaavasuunnittelija TH 6.5.2023

Kaavoituksen käynnistäminen;

Kiinteistö Oy Rovaniemen Napapiirintie on valtuuttanut Teijo-Talot Oy:n hakemaan asemakaavan muutosta Napapiirintie 6:n tontille 15-1169-1, jonka tarkoituksena on saada lisärakennusoikeutta erityisryhmien palvelutaloa varten. Alueen tontilla on jo kyseistä toimintaa ennestään jota kaavamuutoksen osalta halutaan lisätä sekä parantaa tarjontaa ja uudelleen organisoida toimintoja. Kaavoituksen käynnistämisestä on laadittu 28.2.2023 § 2 viranhaltijapäätös.

Kaavaluonnos;

Alueelle on laadittu 21.3.2023 päivätty kaavaluonnos sekä siihen liittyvää aineistoa. Kaavaluonnoksessa voimassa olevan asemakaavan käyttötarkoitusta YS, sosiaali- ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta on tarkennettu merkintään YSA, joka mahdollistaa myös edellä mainittuun toimintaan liittyvän asumisen. Kaavan rakennustehokkuutta nostetaan tehokkuusluvusta e=0.25:stä e=0.30:n, jolloin tontin rakennusoikeus kasvaa 346 k-m2 (2074 k-m2). Lisäksi tontin eteläosaan merkitään ajorasite, joka turvaa vireisen tontin huoltoajon.

Vireilletulo ja valmisteluvaiheen kuuleminen;

Asemakaavan muutos on saatettu vireille asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos valmisteluvaiheen kuulemista varten yleisesti nähtäville 24.4.-8.5.2023. Kuulutus julkaistiin 21.4.2023 Lapin Kansassa sekä ilmoitettiin kirjeellä, että sähköisesti osallisille. Asemakaavan muutokseen on voinut tutustua nähtävilläpidona aikana palvelupiste Osviitassa, kaupungin kaavoituksessa sekä kaupungin internet -sivuilla Kaavatorilla. Mielipiteitä nähtävilläpidon aikana ei saapunut. Lapin Ely -keskus on antanut asemakaavan muutoksesta lausunnon. Lausunto on esityksen liitteenä.

Tarkennus rakennusoikeuden osalta;

Hankkeen osalta hakija on tarkentanut haettua lisärakennusoikeusmäärää ja kaavakarttaa on korjattu tarvittavan lisärakennusoikeusmäärän osalta. Hankkeen kokonaisrakennusoikeus on 2350 k-m2 ja tehokkuusluku e=0.34. Lisärakennusoikeusmäärän tarpeeksi on tullut 622 k-m2.

Lapin Ely -keskuksen lausunnon huomioon ottaminen;

Asemakaavan muutosta on tarkennettu ja korjattu lausunnossa esitettyjen asioiden osalta. Kaavakartaan on lisätty määräys alimmasta rakentamiskorkeudesta sekä alimmasta perustamiskorkeudesta kastumisesta kärsivien rakenteiden osalta. Kaavaselostusta on myös päivitetty lausunnon mukaisesti mm. valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden osalta sekä täsmennetty alueella olevaa toimintaa joka liittyy mielenterveysongelmaisille asiakkaille tarjottavaan asumismahdollisuuteen hoitojakson aikana.

Kaavoitus esittää yhdyskuntasuunnittelun lautakunnalle, että se hyväksyy 21.3.2023 laaditun ja 9.5.2023 korjatun kaavaluonnoksen jatkokaavoituksen pohjaksi.

Lisätietoja:
kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 040 578 9283

kaavasuunnittelija Timo Hätönen
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 0400 451 453

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, vt. toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä 15. kaupunginosan korttelin 1169 tontille 1 laaditun asemakaavan muutosluonnoksen 21.3.2023 päivätyn ja 9.5.2023 korjatun kaavakartan mukaisesti. Päättää kaavaehdotuksesta ja sen asettamisesta ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Asemakaavan muutoksesta pyydetään Lapin Ely -keskuksen lausunto. Kaavoituskustannuksena hakijalta peritään 3000 € sekä kuulutuskustannukset 300 €/kaavakuulutus. Asemakaavan muutoksen hyväksyy yhdyskuntasuunnittelun lautakunta (Hallinto- ja johtosääntö 34 §).

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Timo Hätönen, kaavasuunnittelija, timo.hatonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus kaavasuunnittelija TH 15.9.2023

15.kaupunginosan korttelin 1169 tontin 1 asemakaavan muutosehdotus on pidetty ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtävillä 16.8.-15.9.2023. Kuulutus nähtävilläpidosta julkaistiin 15.8.2023 Lapin Kansassa sekä ilmoitettiin kirjeellä ja sähköisesti osallisille. Asemakaavan muutokseen on voinut tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaupungin kaavoituksessa sekä kaupungin internet -sivuilla Kaavatorilla. Muistutuksia ei saapunut. Lapin Ely -keskuksen 22.8.2023 toimittamassa lausunnossa ei ole ollut huomauttamista asemakaavan muutosehdotuksesta. Ely:n lausunto on kaavaselostuksen liitteenä sivulla 26.

Asemakaavaan muutoksessa alueelle muodostuu sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien asuinrakennusten korttelialue YSA kerrosluvulla I. Rakennusoikeus tontilla kasvaa 622 k-m2, joka mahdollistaa lisärakentamisen ja siihen liittyvän asiakkaille tarjottavan asumismahdollisuuden toteuttamisen hoitojaksojen aikana.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että 21.3.2023 päivätty ja 9.5.2023 korjattu asemakaavan muutosehdotus hyväksyttäisiin.

Asemakaavan muutoksen hyväksyy tekninen lautakunta (Hallinto- ja johtosääntö 34 §). Kaavoituskustannuksena hakijalta peritään 3000 € sekä kuulutuskustannukset 300 €/kaavakuulutus.

Lisätietoja:
kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 040 578 9283

kaavasuunnittelija Timo Hätönen
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 0400 451 453

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, vt. toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä 15.kaupunginosan korttelin 1169 tontille 1 laaditun asemakaavan muutoksen 21.3.2023 päivätyn ja 9.5.2023 korjatun kaavakartan mukaisesti.

Päätös

Tekninen lautakuna kuuli asiassa kaaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 
 

Tiedoksi

Täytäntöönpano: kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUOHJEET YLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVAAN PÄÄTÖKSEEN

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusoikeus

Valituksen saa tehdä

  • se, jota päätös koskee,

  • se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Sen lisäksi alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta  päätöksestä. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusosoituksen sisältö, liitteet ja toimittaminen

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • valittajan tai valituksen laatijan yhteystiedot (nimi, ammatti, asuinkunta, postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista sähköpostiosoite)

  • päätös, johon haetaan muutosta

  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

  • muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista, sähköpostiosoite.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai (viran puolesta oikeaksi todistettuna) jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostilla. Alkuperäinen valitus on kuitenkin lähetettävä, mikäli hallinto-oikeus sitä erikseen pyytää.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa

https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

 

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.