Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 9 Valtuustoaloite Rovaniemelle paikka tuhkien jokeen hautaamista varten

ROIDno-2022-3689

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Jo vuonna 2018 koko maassa tuhkattiin jo yli puolet vainajista. Käytäntö näyttää yleistyvän vuosi vuodelta ja tuhkaaminen on yleisempää sellaisissa kunnissa, joissa tai joiden lähellä on krematorio. Rovaniemen krematorio voidaan ottaa käyttöön arvion mukaan vuodenvaihteessa. Tuhkaukset tulevat siis luultavasti lisääntymään merkittävästi Rovaniemellä. 

Seurakunnat ja kaupungit ovat nimenneet alueilleen yleisiä vesialueita, jonne hautaamiseen ei tarvitse anoa erillistä lupaa. Hautaamiseen soveltuvia vesialueita on muun muassa Helsingin Abrahaminluodolla ja Tampereen Näsijärvellä. Myös Rovaniemellä on upeita vesimaisemia, jotka ovat monille meille rakkaita eläessämme. Näin ollen on vain luontevaa, että myös Rovaniemen seurakunta ja Rovaniemen kaupunki selvittävät yhteisluvan tuhkan hautaamiselle omalle, tietylle vesialueelle. 

Jokaisella on oikeus hyvään elämään, mutta myös hyvään kuolemaan. Vainajaa kunnioittava ja kaunis hautajaistilaisuus on tärkeää myös monelle surevalle omaiselle. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki ryhtyy yhteistyössä Rovaniemen seurakunnan kanssa selvittämään yhteistä paikkaa ja muita tarvittavia toimenpiteitä tuhkien jokeen hautaamista varten. Esimerkkiä voidaan hakea muista kaupungeista ja seurakunnista, joiden alueilla on yhteislupa vesialueilla tuhkahautaukseen sekä sinne tilaisuutta varten erikseen rakennettu paikka."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Miikka Keränen ym. ovat jättäneet aloitteen, että Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen seurakunta yhteistyössä ryhtyvät toimiin tuhkien sirottelualueen perustamiseksi vesistöalueen äärelle. Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikan yksikkö on pyytänyt Rovaniemen Seurakunnalta lausuntoa aloitteeseen. Saman sisältöinen aloite on esitetty myös Rovaniemen seurakunnalle.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut asiaa ja toteaa seuraavaa.

Tehtyjen kartoituksien perusteella vainajan tuhkien veteen sirotteluun sopivaa ja ehtoja täyttäviä paikkoja ei ole kohtuudella löydettävissä. Tuhkien sirottelualueen täytyisi sijaita arvolleen sopivassa ja rauhallisessa ympäristössä ja olla kuitenkin hyvin saavutettavissa. Tuhkansirottelupaikan läheisyydessä tulisi olla tarpeellinen tieyhteys ja riittävän kokoinen pysäköintialue. Lisäksi veden äärelle saakka täytyisi olla esteetön ja turvallinen kulkuyhteys. Tuhkien sirottelualuetta suunniteltaessa on huomioitava myös vesialueen omistussuhteet. Vaikka tuhkan sirottelu vesistöön tapahtuisikin maa-alueelta, vaaditaan sirottelulle aina myös vesialueen omistajan lupa.

Myös Rovaniemen seurakunta on käsitellyt  toimielimissään saman aloitteen. Hauta- ja kiinteistötoimi oli valmistellut asiaa ja kirkkoneuvosto päättänyt, ettei Rovaniemen seurakunnalla ole taloudellisesta näkökulmasta mahdollisuutta lisätä hoidettavaa hautausalueiden pinta-alaa tai osallistua vesialueelle tapahtuvan hautausmaan ulkopuolella sijaitsevan tuhkansirottelupaikan perustamiseen.

Koska Rovaniemen seurakunta on päättänyt esittämillään perusteilla, että eivät osallistu tuhkansirottelualueen perustamiseen, ei myöskään Rovaniemen kaupungilla ole edellytyksiä yksin toteuttaa ja ylläpitää tuhkiensirottelupaikkaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, vt. toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan yksikön vastauksen.

Päätös

Tekninen lautakuna kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 
 

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, yhdyskuntatekniikan yksikkö

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.