Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 12 Asemakaavan ja tonttijaon muutoshakemus 3. kaupunginosa kortteli 125 tontti 3-5, Tukkipojantie 5

ROIDno-2022-3340

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pertti Onkalo, vt. toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Rakennusliike Lapti Oy on 11.8.2022 valtakirjalla hakenut asemakaavan ja tonttijaon muutosta 3. kaupunginosan 125 korttelin tonteille 3 - 5. Rakennusliike Lapti Oy on tehnyt yksityisten maanomistajien kanssa esisopimuksen 11.5.2022 kiinteistöjen kehittämisestä. 

Alueella on voimassa 27.2.1973 lainvoiman saanut asemakaava, jossa alue on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Yleiskaavassa alue on osoitettu pientalovaltaiseksi alueeksi. Alueen yleiskaava on todettu vanhentuneeksi. Rovaniemen alueidenkäytön linjausten mukaisesti asumista tulee ohjata palveluiden, rakennetun infrastruktuurin ja toimivan joukkoliikenteen yhteyteen. Täydennysrakentamiseen varaudutaan erityisesti keskustassa ja 3. kaupunginosassa. 

Maanomistajien tavoitteena on kehittää alueelle vetovoimaista asuinympäristöä ja tarjota hyväytasoisia asuntoja. 

Maanomistajan kanssa on laadittu oheisen liitteen mukainen kaavoituksen käynnistämissopimus, jolla sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä ehdoista. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä oheisen luonnoksen mukaisen kaavoituksen käynnistämissopimuksen kiinteistöjen 698-3-125-3, 698-3-125-4 ja 698-401-21-76 omistajien kanssa.

Kaupungingeodeetti valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus ja se varmennetaan siten, että ne allekirjoittaa kaupungingeodeetin ohella toinen elinvoimapalvelujen viranhaltija. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungingeodeetti Pertti Onkaloa ja kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Nicholas Coull, kaavasuunnittelija, nicholas.coull@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus 6.9.2023/ kaavasuunnittelija NC:

Vireilletulo
Kaavoituspäällikkö on viranhaltijapäätöksellään 8.11.2022 (§ 14) saattanut vireille asemakaavan laatimisen 3.kaupunginosan korttelin 125 tonteilla 3, 4 ja 5, osoitteessa Tukkipojantie 3 ja 5/ Kokintie 4. Asemakaavan muutos kuulutettiin vireille lehtikuulutuksella Lapin Kansassa 3.2.2023. Asemakaavan muutokseen on voinut tutustua 6.-20.2.2023 Osviitassa, kaupungin internetsivujen Kaavatorilla sekä kaupungin kaavoituksessa. Mielipiteitä nähtävilläpidon aikana saapui kaksi, mielipiteet vastauksineen löytyy liitteenä olevalta vuorovaikutuslomakkeelta.

Valmisteluvaiheen kuuleminen
Voimassa oleva asemakaava ja asemakaavan muutosluonnokset pidettiin 12.6.-26.6.2023 valmisteluvaiheen kuulemista varten nähtävillä palvelupiste Osviitassa, kaupungin internet sivujen Kaavatorilla sekä kaupungin kaavoituksessa. Valmisteluvaiheen kuulemisesta ja nähtävillä pidosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 9.6.2023 sekä kirjeellä lähialueen naapureille. Mielipiteitä nähtävilläpidon aikana saapui kolme, mielipiteet vastauksineen löytyy liitteenä olevalta vuorovaikutuslomakkeelta.

Kaavaluonnokset
Voimassa olevan asemakaavan lisäksi nähtävillä oli kaksi muutosvaihtoehtoa. Vaihtoehdoissa 1 ja 2 rakennusoikeus ja kerrosluku muuttuvat. Rakennusoikeutta molemmissa vaihtoehdoissa on 2 800 k-m² ja suurin sallittu kerrosluku kaksi muuttuu kerrosluvuksi viisi. Alueen voimassa oleva asemakaava on hyväksytty vanhan rakennuslain aikaan, jolloin kerrosluvun estämättä voidaan alueelle voimassa olevan asemakaavan mukaan rakentaa maanpäällisen kellarikerroksen lisäksi ullakkokerros. Voimassa olevaan asemakaavan verrattaessa rakennusoikeus nousee 1640 k-m²:ä käyttötarkoituksen pysyessä samana (AK). Vaihtoehdossa 1 uusi kerrostalo sijoittuu lähemmäksi Koskikatua ja vaihtoehdossa 2 lähemmäksi Nuortenkatua.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että 3.kaupunginosan korttelin 125 tonttien 3, 4  ja 5  asemakaavan muutosluonnoksen vaihtoehto 1 hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi.
 

Lisätietoja:          

kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
puh 016 322 8927
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

kaavasuunnittelija Nicholas Coull
puh 016 322 8909
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, vt. toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle että, 3.kaupunginosan korttelin 125 tonttien 3, 4 ja 5 asemakaavamuutoksen 1.5.2023 päivätty luonnosvaihtoehto 1 hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi. Ehdotus asemakaavan ja tonttijaon muutokseksi asetetaan julkisesti nähtäville. Kaavoituskustannuksina peritään hyväksymisen jälkeen 6000 € sekä kuulutuskulut 300 €/ kuulutus.

Päätös

Tekninen lautakuna kuuli asiassa kaaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 
 

Tiedoksi

Esitys KH:lle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.