Kaupunginhallitus, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Rovaniemen kaupungin strateginen yleiskaava 2050, vireilletulo ja osallistumis- ja arviontisuunnitelma

ROIDno-2018-2647

Valmistelija

  • Katriina Rosengren, arkkitehti, katriina.rosengren@rovaniemi.fi
  • Oona-Sofia Koivuranta, kaavasuunnittelija, oona-sofia.koivuranta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kokouksessa käsiteltävä osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) liittyy käynnistettävään  Rovaniemen strategiseen yleiskaavaan 2050, joka laaditaan vuosien 2024-2026 aikana. Strateginen yleiskaava on pitkän aikavälin suunnitelma maankäytölle, ja se ohjaa Rovaniemen yhdyskuntarakenteen kehitystä vuoteen 2050 asti. Strategisen yleiskaavan päätavoitteena on pidentää suunnittelun aikajännettä ja tuoda mukaan suunnitteluun kaupungin eri sektoreita. Prosessilla halutaan lisätä yhdyskuntarakenteen suunnittelun joustavuutta ja kykyä vastata tulevaisuuden muutospaineisiin kuten ilmastonmuutokseen, digitalisaatioon, sekä hyvinvoinnin, talouden ja demokratian haasteisiin. Yhtenä haasteena on tunnistettu ilmastonmuutokseen sopeutuminen, jonka vuoksi strategisen yleiskaavan yhtenä moduulina toimii EAKR-rahoitteinen Ilmastoturvallinen Rovaniemi-hanke (2024-2026).

Rovaniemen strateginen yleiskaava koostuu useista eri vaiheista. Ensin määritellään tilannekuva sekä tulevaisuus- ja kehityskuva vuodelle 2050. Tämän jälkeen tulevaisuus- ja kehityskuva siirretään kartalle rakennemallien avulla. Näiden vaiheiden jälkeen siirrytään strategisen yleiskaavan luonnosvaiheeseen sekä lopuksi ehdotus- ja hyväksymisvaiheeseen. Hanke vaatii monisektorista yhteistyötä kaupungin sisällä, mutta myös laajaa asukkaiden ja sidosryhmien osallistamista. Strategisen yleiskaavan tulevaisuuskuva-, kehityskuva- ja luonnosvaiheessa pilotoidaan kansalaisraatia, jossa satunnaisesti valittu ryhmä asukkaita antaa perustellun näkemyksensä suunnitelmista jatkotyön pohjaksi.

Tähän mennessä strategisessa yleiskaavatyössä on muodostettu tilannekuvaa eli laadittu yleiskaavan kannalta tarpeellisia, yleispiirteisiä selvityksiä. Tilannekuvan muodostaminen aloitettiin syksyllä 2023, jolloin laadittiin mm. asuinalueiden tiivistämisen suuntaviivat -esiselvitys ja Rovaniemen keskustavisio 2050. Kevään 2024 aikana siirrytään ns. ennakointivaiheeseen, joka muodostuu tulevaisuus- ja kehityskuvavaiheesta. Kyseisissä vaiheissa muodostetaan Rovaniemelle tulevaisuus- ja kehityskuva 2050, joiden laadinnasta vastaa Sitowise Oy. Kehityskuva valmistuu maaliskuussa 2025.

Tulevaisuuskuvavaihe käynnistyy huhtikuussa 2024 ja sen yhteydessä kuulutetaan strateginen yleiskaava vireille. Vireilletulon yhteydessä julkaistaan liitteenä oleva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), josta käy ilmi kuka voi osallistua strategiseen yleiskaavatyöhön, milloin ja miten.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa tuodaan esille strategiseen yleiskaavaan vaikuttavat lähtökohdat, asiakirjat ja tavoitteet. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan strategista yleiskaavatyötä varten tarvittavista tiedoista, strategisen yleiskaavatyön eri vaiheista ja osallistamismenetelmistä. Lisäksi asiakirjassa käydään läpi strategisen yleiskaavan osalliset ja heidän mahdollisuudet vaikuttaa, osallistua sekä arvioida vaikutuksia. Asiakirjassa tuodaan myös esille, miten vaikutusten arviointi sisällytetään osaksi strategista yleiskaavaprosessia ja millainen on suunnitteluaikataulu. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa työn edetessä, esimerkiksi aikataulun osalta.

Osalliset voivat antaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällöstä palautetta koko strategisen yleiskaavaprosessin 2024-2026 ajan. Palautetta voi antaa kaupungin verkkosivuilla osoitteessa Rovaniemen strateginen yleiskaava 2050. Osallisille luodaan oma verkkosivu ”näin annat palautetta”, johon kootaan ajantasaista tietoa strategisen yleiskaavan etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista työn eri vaiheissa. Sivulle lisätään osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä siihen liittyvä palautekanava.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Rovaniemen strategisen yleiskaavan 2050 valmistelun. Yleiskaava kuulutetaan vireille sekä samalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan julkisesti nähtäville.

Päätös

Päivi Alaoja poistui kokouksesta ja Elina Kuula liittyi etäyhteydellä kokoukseen kello 13.38.

Kaupunginjohtajan sijainen teki kokouksessa muutetun päätösedotuksen:

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Rovaniemen strategisen yleiskaavan 2050 valmistelun. Yleiskaava kuulutetaan vireille sekä samalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan julkisesti nähtäville. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaluonnos hyväksytään kohdan 9 osalta seuraavan sisältöisenä:

Strategisen yleiskaavaan edistymistä seurataan tiiviisti poliittisessa ohjausryhmässä jonka nimeää kaupunginhallitus.

Yleiskaavan poliittinen ohjausryhmä kokoontuu tarvittaessa, kun työ vaatii linjauksia. Tarvittaessa poliittiseen ohjausryhmään kutsutaan ulkopuolisia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ne kaupunkikonserniin kuuluvat organisaatiot, joilla ei ole kilpailijoita markkinoilla.

Operatiivisesti yleiskaavan valmistelua ohjaa tiivistetty kaupungin johtoryhmä, johon kuuluvat kaupunginjohtaja (pj), kaupunginjohtajan sijainen, toimialajohtajat, strategisen yleiskaavan projektipäällikkö ja kaupungininsinööri.

Strategista yleiskaavaa viedään eteenpäin työryhmässä, joka kokoontuu joka 2. viikko. Työryhmään kuuluvat kaavoituksesta, yhdyskuntatekniikasta, paikkatieto- ja tonttipalveluista sekä viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluista nimetyt henkilöt. Lisäksi työryhmään kuuluvat myös elinvoimapalveluista sekä sivistys- ja hyvinvointipalveluista nimetyt henkilöt.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti nimetä poliittiseen ohjausryhmään seuraavat jäsenet: Päivi Alaoja, Terhi Heikkilä, Susanna Viitala, Miikka Keränen, Tuomas Koskiniemi ja Henri Ramberg.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, Katriina Rosengren

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.