Hyvinvointilautakunta, kokous 26.9.2024

§ 79 Hyvinvointilautakunnan lausunto: Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024

ROIDno-2024-2954

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan kunta edistää kuntalaisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Sukupuolten tasa-arvo ja kuntalaisten yhdenvertaisuus sekä ihmisoikeuksien toteutuminen ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja sosiaalisesti kestävän kehityksen kannalta.

Kunnilla on hyvät yhteiskunnalliset edellytykset lähellä kansalaisia vaikuttaa sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kuntalaisten arjessa ja näin lisätä hyvinvointia. Hyvin järjestetyt palvelut, toimiva ja turvallinen arki sekä tasa-arvoinen päätöksenteko luovat perustan kuntalaisten tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle.

Kuntien tehtävinä on edistää

  • sukupuolten tasa-arvoa ja
  • yhdenvertaisuutta sekä
  • estää välitöntä ja välillistä syrjintää.


Käytännössä tämä tapahtuu osana monia eri tehtäväkokonaisuuksia: päätöksentekoa, toiminnan ja talouden ohjausta ja johtamista, palveluiden järjestämistä ja tuottamista, työnantajatehtäviä sekä paikallisen elinvoiman vahvistamista.

Edellä kuvattujen tehtävien toteuttamista varten on laadittu luonnos tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaksi. Suunnitelma sisältää kuvauksen tärkeimmistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevistä laeista, tavoitteiden määrittelyn sekä toimenpidesuunnitelman sekä kuntalaisten että henkilöstön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi suunnitelma sisältää määrittelyn sen toteutumisen seurantamenettelystä sekä tärkeimpien aiheeseen liittyvien käsitteiden määrittelyn. Suunnitelman mukaan kaupunkiin perustettaisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, jonka tehtävänä olisi seurata tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista sekä käydä vuoropuhelua kuntalaisten ja alueen toimijoiden kanssa ajankohtaisista ilmiöistä.

Suunnitelmaluonnos on suunniteltu lähetettäväksi kuntalaisten ja kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausuttavaksi, jonka jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että liitteen mukaisesta suunnitelmaluonnoksesta pyydetään kuntalaisten, kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausunnot 30.9.2024 mennessä.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan  esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Matti Selin, erityisasiantuntija, matti.selin@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on (12.8.24, § 192) pyytänyt toimielimiltä lausuntoa Rovaniemen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman luonnoksesta.

Kuntien tehtävinä on edistää sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä estää välitöntä ja välillistä syrjintää. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu näiden tehtävien toteuttamiseksi. Siinä on kuvattu tiiviisti keskeisin lainsäädännöllinen tausta ja määritelty tavoitteet, toimenpiteet ja vastuutahot  tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiselle. Toimeenpanoa seuraa suunnitelmaluonnoksen mukaan uutena perustettava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, joka raportoi tavoitteiden toteutumisesta vuosittain henkilöstö- ja nimitysjaostolle. 

Lainsäädäntö ohjaa edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kunnan kaikessa kuntalaisiin sekä henkilöstöön liittyvässä toiminnassa ja päätöksenteossa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta antaa lausuntonaan seuraavat erityishuomiot:

Rovaniemen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma rakentuu kuntien lakisääteiselle velvoitteelle edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäistä syrjintää kaikessa toiminnassa, viranomaisina, palvelujen tarjoajina, koulutuksen järjestäjinä ja työnantajina. Suunnitelmassa on kuvattu kattavasti velvoitteen taustalla vaikuttava lainsäädäntö ja mainittu kaupungin strategiat sekä ohjelmat, joiden avulla työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden viedään osaksi käytännön toimintaa.  On tärkeää huomata, että tällä työllä on keskeinen merkitys kuntalaisten hyvinvoinnin ja sosiaalisesti kestävän kehityksen edistämisessä.

Suunnitelma on koottu sisäisenä työnä, eikä laajempaa kattavaa nykytilan kartoitusta tai henkilöstön, kuntalaisten ja eri sidosryhmien kuulemista ole toteutettu. Tämän johdosta kokonaisuus jää yleiselle tasolla. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen käytännön tasolla edellyttää ajankohtaista tietoa nykytilasta ja mahdollisista ongelmista sekä haasteista, joihin suunnitelman toimenpiteillä on mahdollista vaikuttaa.

Luvussa 3 todetaan, että olemme ikä- ja lapsiystävällinen kaupunki. Ylläpidämme UNICEF lapsiystävällinen kunta -statusta ja edistämme kaupungin palveluiden ikäystävällisyyttä liittymällä ikäystävällisten kaupunkien ja yhteisöjen verkostoon. Olisi hyvä valinta täydentää ikäystävällisyyttä painottamalla monialaista ja -ammatillista yhteistyötä sekä ikäihmisille tuotettavia liikunta- ja kulttuuripalveluja. 

Kaupunkistrategiaa toteutetaan Rovaniemellä vahvasti erillisohjelmilla, joista tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen liittyvät tavoitteita edistävät myös kaupungin kulttuuriohjelma, liikuntapoliittinen ohjelma sekä lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Ohjelmiin sisältyy myös jalkauttamistoimenpiteitä. Edellä mainitut ohjelmat on tarpeen liittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman lukuun 4, toimenpidesuunnitelma, ensimmäinen kappale.  

Luvussa 6, tärkeitä käsitteitä, jää määrittelemättä syrjintä, sillä otsikon alla määritellään intersektionaalisuus. Otsikon sosiaalinen yhdenvertaisuus alla käytetään esimerkkinä sosiaali- ja terveyspalveluita. Löytyisikö esimerkki kaupungin nykyisestä palvelutarjonnasta, kuten yhdenvertaiset liikunta-, kulttuuri- tai nuorisopalvelut?

Kokonaisuutta tarkasteltaessa on hyvä, että käsitteitä on määritelty laajasti. Yhteinen käsitteistö tukee käytännössä tehtävää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä. On erinomaista, että kaupunki pyytää syyskuun loppuun mennessä henkilöstöltä näkemyksiä ja kommentteja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman luonnoksesta. 

 

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi lausunnon Minna Muukkosen esittämällä lisäyksellä käsitteisiin:
Ableismi, joka tarkoittaa syrjintää tai ennakkoluuloja vammaisia kohtaan. Se ilmenee asenteissa, käytännöissä ja rakenteissa, jotka asettavat vammaiset ihmiset epäedulliseen asemaan ja tukevat ajatusta, että vammattomuus on normi tai tavoiteltava tila.

Lautakunta piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 16.15. - 16.25.
 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus