Perustelut
Valmistelija: Kulttuurituottaja Katja Rakkolainen
Lausuntopyyntö
Kaupunginhallitus pyytää liitteenä olevan Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 -luonnoksesta lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta 31.03.2023 mennessä. Samalla kaupunginhallitus pyytää lautakuntia lausunnoissaan arvioimaan kotouttamisen kustannuksia. Lautakunnan kokousaikatauluista johtuen on sovittu, että hyvinvointilautakunta käsittelee lausuntonsa ohjelmasta 5.4.2023 kokouksessa. Kokouksen pöytäkirja tarkastetaan kyseisen pykälän osalta jo kokouksessa, jotta lausunto ehtii kaupunginhallituksen käsittelyyn 24.4.2023 kokoukseeen..
Lausunnossa on syytä kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:
Lautakuntien yleishuomiot kotouttamisohjelman sisällöstä
Lautakuntien näkemys ohjelman tavoitteista ja kehittämiskohteista vastuineen (luku 5.2. Ohjelmakauden kehittämistarpeita ja tavoitteita). Ovatko nämä tarkoituksenmukaisia ja oikein kohdennettuja kuluvalle ohjelmakaudella.
Hyvinvointilautakunta toteaa, että kotouttamisohjelman päivitysprosessin toteuttaminen osallistavalla ja toimijoita sitouttavalla tavalla oli hyvä valinta, mikä osaltaan vahvisti kehittämisyhteistyötä kaupungin sivistyspalveluiden, elinvoimapalveluiden ja hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluiden, järjestötoimijoiden sekä Lapin hyvinvointialueen ja muiden viranomaisten välillä. On hienoa, että valmistelutyön yhteydessä on kuultu kotouttamispalveluita tuottavia tahoja, maahanmuuttajia ja muita kotoutumiseen liittyviä sidosryhmiä. Hyvinvointilautakunta pitää tulevaisuuden ennakoinnin kannalta tärkeänä, että kotouttamistyön koordinoinnin tukena toimii kotouttamistyön kehittämistyöryhmä, joka seuraa ja edistää ohjelman toimeenpanoa koko ohjelmakauden ajan. Kotoutumisen kustannuksista todetaan, että hyvinvointilautakunnalla ei ole erillistä määrärahaa kotouttamisen kustannuksiin, mutta ulkoista rahoitusta on haettu ja saatu mm. ukrainalaisille suunnattuun kulttuuritoimintaan. Mikäli vapaa-ajan palveluille kohdennetaan kotouttamisxtehtäviä, tulee ne myös resurssoida.
Hyvinvointilautakunta painottaa lausunnossaan, että ohjelman päivityksessä on hyvin huomioitu Rovaniemen kaupungin kotoutumista tukevaan työhön vaikuttavina asioina muun muassa muutokset kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa, muutokset toimintaympäristössä, suuret määrät Ukrainasta saapuvia ja tilapäistä suojelua tarvitsevat ryhmät sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille. Näin ollen ohjelma vastaa ohjelmakauden prioriteeteihin. Olennaista on arvioida ohjelman onnistumista vaikuttavuuden näkökulmasta ja löytää arviointiin soveltuvat indikaattorit.
Ohjelma nostaa selkeällä tavalla esiin uudet palvelurakenteet ja vastuutehtävät, joilla palveluiden saatavuus varmistetaan. On positiivista, että ohjelman tavoitteissa ja kehittämiskohteissa tunnistetaan monikulttuurisuus voimavarana. Eri kulttuurien tuntemus ja yhteensovittaminen nähdään tärkeänä tavoitteena. Hyvinvointilautakunta pitää myös hyvin tärkeänä kotouttamisohjelman toteutumista osallisuuden ja vuorovaikutuksen sekä vaikutusmahdollisuuksien näkökulmista. Näin varmistetaan, että saamme kaikki osallistua kaupungin kehittämiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen Rovaniemellä. On huomionarvoista, että kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut on nostettu ohjelmassa omaksi osioksi, se painottaa ennaltaehkäisevän työn merkitystä ja vaikuttavuutta kotouttamis- ja hyvinvointityössä. Hyvinvointilautakunta esittää, että kotouttamisohjelmaan lisätään myös maininta liikuntaseurojen ja -yhdistysten tekemästä työstä kotouttamisen edistämiseksi.
Rovaniemi on myös opiskelijan kotikaupunki; Rovaniemelle tulee vuosittain runsaasti kansainvälisiä opiskelijoita, minkä nuorisopalvelut on toiminnassaan huomioinut. Monitoritalo Mondella järjestetään viikoittain avointa International evening-toimintaa, mistä vastaavat nuorisopalveluiden ESC -vapaaehtoiset. (Erasmus+ -ohjelma/Euroopan solidaarisuusjoukot) Toiminnan tarkoituksena on auttaa kansainvälisiä opiskelijoita, sesonkityöntekijöitä ja nuoria ulkomaalaistaustaisia henkilöitä tuntemaan olonsa tervetulleeksi Suomeen ja integroitumaan yhteisöön. Tavoitteena on myös luoda turvallinen ja viihtyisä tila, missä ulkomaalaiset ja suomalaiset voivat tutustua toisiinsa ja viettää vapaa- aikaa yhdessä. International evening järjestetään Mondella torstaisin klo 18-22 . Osallistujia on noin 40/ilta.
Lopuksi hyvinvointilautakunta esittää, että ohjelmaan lisätään kappale Kaikukortista ja kortin saatavuuden tärkeydestä. Kaikukortti edistää maahanmuuttajien kotoutumista, hyvinvointia ja terveyttä mahdollistamalla osallisuuden monissa vapaa-ajan palveluissa. Kaikukortti on tarkoitettu tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille ja perheille, jotka ovat asiakkaana Lapin hyvinvointialueen kaakkoisen palvelualueen perusturvan palveluissa tai muissa Kaikukorttia jakavassa yksikössä ja yhteisössä. Moni maahanmuuttaja on jo löytänyt Kaikukortin. Rovalan Setlementti ry / Monikulttuurikeskus MoniNet sekä SPR Rovaniemen Vastaanottokeskus ovat jakaneet vuosina 2021-2023 noin 600 korttia.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi
Hyvinvointilautakunta hyväksyy yllä olevan lausunnon kotouttamisohjelmasta.
Hyvinvointilautakunta tarkastaa tämän pykälän asian kokouksessa.
Päätös
Hyvinvointilautakunta esittää luonnoksen kohtaan 5.2. Ohjelmakauden kehittämistarpeita ja tavoitteita: Syrjäytyneiden maahanmuuttajien tavoittaminen (s. 21): Maahanmuuttajanaiset; Vastuutaho 3.sektori ja hyvinvointipalvelut.
Muilta osin hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen ja tarkasti tämän pykälän kokouksessa.