Kaupunginhallitus, kokous 24.3.2025

§ 87 Rovaniemen kaupungin vanhusneuvoston toimintasäännön päivitys

ROIDno-2021-639

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiia Viiri, erityisasiantuntija, tiia.viiri@rovaniemi.fi
Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallinnollisten ja toimintaympäristöön liittyvien muutosten myötä on syntynyt tarve päivittää neuvoston toimintasääntöä (liite). Vanhusneuvoston toimintasääntö on hyväksytty kaupunginhallituksessa (378§) 20.11.2023.   Neuvoston toimintasäännön hyväksyy kaupunginhallitus (hallintosääntö 1.1.25, 28 §). 

Toimintaedellytysten varmistaminen ja kokonaiskoordinaatio  

Kuntalaki 27 § mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava vanhusneuvoston toimintaedellytyksistä.  

Neuvostojen pääasiallinen tehtävä on seurata ja vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon erityisryhmien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunki varmistaa neuvostojen toimintaedellytykset esimerkiksi resursoimalla hallinto-organisaatiosta henkilöstön työpanosta toiminnan mahdollistamiseksi sekä vastaamalla kokousten teknisistä järjestelyistä ja kokoustilojen tarjoamisesta neuvoston käyttöön.  

Toiminnan kokonaiskoordinaatiosta on vastannut kaupunginhallituksen nimeämä esittelijä, joka on ollut päävastuussa myös neuvoston valmistelutehtävistä. Vaikuttamistoimielimien toiminnan kokonaistarkastelun yhteydessä on tunnistettu tarve joustavammalle henkilöresurssin käytölle. Lisäksi todetaan, että nykytilanteessa vaikuttamistoimielimien tehtävät huomioiden edellytys viranhaltijaesittelijästä (HS 1.1.25 § 152) on neuvostojen osalta tarpeeton. Neuvostot eivät käytä julkista valtaa, eivätkä siis ole samalla tavalla viranomaisia kuten lautakunnat. Neuvostojen päätösesitykset edustavat hallinto-organisaatioon kuuluvan esittelijän sijaan erityisryhmien näkökulmaa.  

Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala vastaa lapsi- ja lapsiperheneuvoston, vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston resursoinnista ja esittää, että kyseisten vaikuttamistoimielimien kokonaiskoordinaatio ja toimintaedellytysten varmistaminen vastuutetaan jatkossa esittelijän sijaan valmistelijalle. Valmistelijaan ei tarvitse soveltaa hallintosäännön edellytystä viranhaltijasta esittelijän roolissa. Valmistelija vastaa jatkossa neuvostoissa samoista tehtävistä, kuin esittelijä on aiemmin vastannut. Kuntalain mukainen toimintaedellytysten varmistaminen ei edellytä virkavastuulla toimivan esittelijän nimeämistä. Toimielimillä on jatkossakin erillinen sihteeri.  

Esittelijän muuttaminen valmistelijaksi tuo joustoa tehtäväjärjestelyihin, koska toimialan sisäisiä henkilöstömuutoksia ei tarvitse tällöin viedä kaupunginhallituksen päätettäväksi esimerkiksi tilanteessa, jossa varsinainen henkilö on pitkään pois töistä eikä sijaista ole nimetty. Muutoksiin reagoiminen on nopeampaa ja joustavuudella pystytään hallitsemaan jatkuvuutta ja laatua paremmin. Tavoitteena on myös yhdenmukaistaa eri vaikuttamistoimielimien toimintaa ja toimintasäännön uudistuksia esitetään tehtäväksi saman periaatteen mukaan lapsi- ja lapsiperheneuvostoon sekä vanhus- ja vammaisneuvostoihin.  

Vanhusneuvoston nimeäminen: 

Aiempina kausina Rovaniemen Eläkeläisten Yhteisjärjestö (REY) on esittänyt kaupunginhallitukselle jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet vanhusneuvostoon. REY:n lakkauttamisen myötä on tullut tarpeen uudistaa jäsenten esitysprosessi. 

Neuvoston nimeämisessä on tärkeää huomioida, että kaikilla rovaniemeläisillä ikäihmisten kanssa toimivilla järjestöillä tulee olla yhtäläinen mahdollisuus esittää jäseniä vanhusneuvostoon. Rovaniemen Neuvokkaan yli 120 toimijan järjestöverkoston yhteistyötä on tiivistetty vuonna 2021 toimintansa aloittaneilla elämänkaariverkostoilla, jotka tekevät sopimuksellista yhteistyötä Rovaniemen kaupungin kanssa. Elämänkaariverkostot ovat avoimia Rovaniemellä toimiville järjestöille. Elämänkaariverkostojen tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää järjestö-kaupunkikumppanuutta, sekä tukea paikallisten järjestöjen keskinäistä yhteistyötä. Verkostot linkittävät järjestöjen ja seurakunnan toimintaa Rovaniemen kaupungin hyvinvointityön rinnalle. Elämänkaariverkostot ovat kanava tavoittaa  järjestöjä sekä rakenne monitoimijaiselle yhteistyölle ja kumppanuudelle. Elämänkaariverkostoja on kolme: 1. Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto, 2. Työikäisten elämänkaariverkosto (tauolla vuoden 2025 ajan) ja 3. Ikäihmisten elämänkaariverkosto  

Elämänkaariverkostot toimivat yhteisesti laaditun toimintaohjeen mukaisesti. Kukin verkosto valitsee jäsenistään puheenjohtajiston. Verkostojen sihteerinä toimii Neuvokkaan Järjestöpiste JOIKUn järjestöneuvoja. Elämänkaariverkostoa kanssa on käyty alustavasti keskusteluja siitä, että ikäihmisten elämänkaariverkosto esittäisi kahdeksan jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet vanhusneuvostoon, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia ikäihmisten kanssa toimivia järjestöjä tasapuolisesti. Yhteistyö elämänkaariverkoston kanssa neuvoston jäsenten nimeämisessä tukee myös kaupunkistrategian tuloskorttiin kirjattua tavoitetta "tiivistämme yhteistyötä paikallisten järjestö- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa osallisuuden kehittämistyössä" ja yhteistyölle on vahva pohja myös sen sopimuksellisen luonteen vuoksi. 

Toimintasääntöön esitetyt keskeiset muutokset 

  1. 3 § muuttuu muotoon:  

Kaupunginhallituksen valitsemaan vanhusneuvostoon kuuluu kahdeksan (8) varsinaista jäsentä.   

Ikäihmisten elämänkaariverkosto esittää kaupunginhallitukselle jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöjä tasapuolisesti. Myös ikäihmisten elämänkaariverkostoon kuulumattomat rovaniemeläiset eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöt tulee ottaa huomioon esityksessä. Kaupunginhallitus nimeää puheenjohtajan järjestöiltä tulleen esityksen pohjalta. Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Vanhusneuvoston toimintakausi on valtuustokausi.  

Vanhusneuvostoon kuuluu lisäksi neljä (4) edustajaa, joilla on neuvostossa läsnäolo- ja puheoikeus. Kaupunginhallitus nimeää yhden edustajan ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala nimeää kaksi edustajaa ja konsernihallinto nimeää yhden edustajan.  

  1. ​​7 § Esittely ja sihteeri   

Sihteerinä ja toiminnan koordinoijana toimii sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta nimetty työntekijä. Vanhusneuvoston esittelijänä toimivan viranhaltijan ja varaesittelijän nimeää kaupunginhallitus.   

Päivitetään muotoon:   

7 § Valmistelu ja sihteeri  

Toiminnan koordinoijana ja valmistelijana toimii sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta nimetty työntekijä. Toimiala nimeää toimielimelle myös sihteerin. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Vanhusneuvosto hyväksyy liitteenä olevan toimintasäännön ja lähettää sen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. 

Päätös

Jäsen Raili Kerola esitti pohjaesityksestä poikkeavan esityksen toimtasäännön §:3:ään, joka sai kannatusta (esitys alla). Puheenjohtaja totesi,että asiasta on äänestettävä ja äänestystapa on nimenhuutoäänestys.

Vanhusneuvosto piti tauon klo 13.38 - 13.50.

Äänestys

JAA=esittelijän pohjaesitys

EI=Raili Kerolan kannatettu esitys:

Kaupunginhallituksen valitsemaan vanhusneuvostoon kuuluu kahdeksan (8) varsinaista jäsentä.  

Rovaniemen kaupunginhallitus pyytää seuraavia järjestöjä nimeämään jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen Rovaniemen kaupungin vanhusneuvostoon: 

  1. Eläkeliiton Rovaniemen yhdistys ry 
  2. Rovaniemen Eläkeläiset ry 
  3. Rovaniemen Seudun Eläkkeensaajat ry 
  4. Rovaniemen Seniorit ry 
  5. Napapiirin Omaishoitajat ry 
  6. Lapin Muistiyhdistys ry 
  7. Rovaniemen Neuvokas 
  8. Vanhustyön keskusliitto 

Kaupunginhallitus nimeää puheenjohtajan järjestöiltä tulleen esityksen pohjalta. Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Vanhusneuvoston toimintakausi on valtuustokausi. Vanhusneuvostoon kuuluu lisäksi neljä (4) edustajaa, joilla on neuvostossa läsnäolo- ja puheoikeus. Kaupunginhallitus nimeää yhden edustajan ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala nimeää kaksi edustajaa ja konsernihallinto nimeää yhden edustajan.  

Lisäksi kaupunginhallitus pyytää Rovaniemen seurakuntaa nimeämään jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen kaupungin vanhusneuvostoon.  Seurakunnan edustaja toimii vanhusneuvostossa läsnäolo- ja puheoikeudella.  

Ääniä annettiin yhteensä seitsemän (7), joista yksi tyhjä ääni (Aro).

Esittelijän pohjaesitys ei saanut yhtään ääntä, Raili Kerolan esitys sai 6 ääntä (Eskelinen, Hartzell, Kerola, Kivilahti, Laajala, Wilenius).

Puheenjohtaja totesi, että vanhusneuvoston päätökseksi on tullut Raili Kerolan esitys toimitasäännön §:n 3 osalta, muilta osin päätösehdotus hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Eriävä mielipide

Jonna Leppiaho

Perustelut 

Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä (Kuntalaki 27 §). 

Rovaniemen kaupunkistrategiassa toimintaa ohjaavana arvona on turvallisuus ja luotettavuus. Kaupunki edistää oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Näin tulee olla myös vaikuttamistoimielimien nimeämisen osalta. Jäsenten nimeämisprosessi ei voi olla poissulkeva, eli kaikilla ikäihmisten parissa toimivilla tahoilla tulee olla mahdollisuus esittää jäseniä Rovaniemen kaupungin vanhusneuvostoon. 

Elämänkaariverkostot ovat osa kaupungin ja järjestöjen sopimuksellista kumppanuutta. Keskeisten eläkeläisjärjestöjen on edelleen mahdollista esittää omia edustajiaan vanhusneuvostoon samoin kuin ennenkin. Elämänkaariverkoston kokous, jossa edustajia nimetään, voidaan esimerkiksi kutsua koolle ilmoittamalla avoin kokouskutsu paikallislehdessä. Elämänkaariverkostot tekevät esityksen neuvoston jäsenistä kaupunginhallitukselle myös lapsi- ja lapsiperheneuvoston osalta. Kaupunki haluaa yhtenäistää käytänteitään eri vaikuttamistoimielimien toiminnan osalta. Järjestöillä on elämänkaariverkoston avoimessa kokouksessa mahdollisuus neuvotella keskenään siitä, millaisen esityksen yhdessä tekevät kaupunginhallitukselle. Elämänkaariverkoston rooli on kokoava ja koordinoiva, ei ohjaava. 

Kaupunki luottaa järjestöjen hyvään keskinäiseen yhteistyöhön eikä halua lähteä ohjaamaan sitä ulkopuolelta siten, että kaupunginhallitus määrittelisi jäseniä nimeävät järjestöt. Sote-järjestämislain (6 §) mukaan kaupungin tehtävä on tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä, ei ohjata niiden toimintaa tai keskinäistä yhteistyötä. Esittelijän päätösesityksen mukaisessa toimintamallissa toteutuvat avoimuus sekä järjestöjen keskinäisen yhteistyön merkitys. 

Valmistelija

  • Tiia Viiri, erityisasiantuntija, tiia.viiri@rovaniemi.fi
  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallinnollisten ja toimintaympäristöön liittyvien muutosten myötä on syntynyt tarve päivittää neuvoston toimintasääntöä (liite). Vanhusneuvoston toimintasääntö on hyväksytty kaupunginhallituksessa (378§) 20.11.2023. Neuvoston toimintasäännön hyväksyy kaupunginhallitus (hallintosääntö 1.1.25, 28 §).

1. Vanhusneuvoston nimeäminen:

Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä (Kuntalaki 27 §).

Aiempina kausina Rovaniemen Eläkeläisten Yhteisjärjestö (REY) on esittänyt kaupunginhallitukselle jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet vanhusneuvostoon. REY:n lakkauttamisen myötä on tullut tarpeen uudistaa jäsenten esitysprosessi.

Neuvoston nimeämisessä on tärkeää huomioida, että kaikilla rovaniemeläisillä ikäihmisten kanssa toimivilla järjestöillä tulee olla yhtäläinen mahdollisuus esittää jäseniä vanhusneuvostoon. Rovaniemen Neuvokkaan yli 120 toimijan järjestöverkoston yhteistyötä on tiivistetty vuonna 2021 toimintansa aloittaneilla elämänkaariverkostoilla. Elämänkaariverkostot ovat avoimia Rovaniemellä toimiville järjestöille. Elämänkaariverkostojen tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää järjestö-kaupunkikumppanuutta, sekä tukea paikallisten järjestöjen keskinäistä yhteistyötä. Verkostot linkittävät järjestöjen ja seurakunnan toimintaa Rovaniemen kaupungin hyvinvointityön rinnalle. Elämänkaariverkostot ovat kanava tavoittaa  järjestöjä sekä rakenne monitoimijaiselle yhteistyölle ja kumppanuudelle. Elämänkaariverkostoja on kolme: 1. Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto, 2. Työikäisten elämänkaariverkosto (tauolla vuoden 2025 ajan) ja 3. Ikäihmisten elämänkaariverkosto.

Elämänkaariverkostot toimivat yhteisesti laaditun toimintaohjeen mukaisesti. Kukin verkosto valitsee jäsenistään puheenjohtajiston. Verkostojen sihteerinä toimii Neuvokkaan Järjestöpiste JOIKUn järjestöneuvoja. Ikäihmisten elämänkaariverkoston kanssa on käyty alustavasti keskusteluja siitä, että ikäihmisten elämänkaariverkosto esittäisi kahdeksan jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet vanhusneuvostoon, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia ikäihmisten kanssa toimivia järjestöjä tasapuolisesti. Yhteistyö elämänkaariverkoston kanssa neuvoston jäsenten nimeämisessä tukee myös kaupunkistrategian tuloskorttiin kirjattua tavoitetta "tiivistämme yhteistyötä paikallisten järjestö- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa osallisuuden kehittämistyössä" ja yhteistyölle on vahva pohja myös sen sopimuksellisen luonteen vuoksi.

Vanhusneuvosto on päättänyt kokouksessaan (19.2.2025) ehdottaa, että kaupunginhallitus nimeäisi vanhusneuvoston esityksen pohjalta järjestöt, jotka esittävät jäseniä ja varajäseniä suoraan kaupunginhallitukselle. Esittelijä on jättänyt eriävän mielipiteen, sillä vastaesitys ei täytä edellytyksiä avoimuudesta ja järjestöjen yhdenvertaisesta mahdollisuudesta esittää jäseniä vaikuttamistoimielimeen.

Rovaniemen kaupunkistrategiassa toimintaa ohjaavana arvona on turvallisuus ja luotettavuus. Kaupunki edistää oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Näin tulee olla myös vaikuttamistoimielimien nimeämisen osalta. Jäsenten nimeämisprosessi ei voi olla poissulkeva, eli kaikilla ikäihmisten parissa toimivilla tahoilla tulee olla mahdollisuus esittää jäseniä Rovaniemen kaupungin vanhusneuvostoon. Keskeisten eläkeläisjärjestöjen, mukaan lukien elämänkaariverkoston ulkopuolisten eläkejärjestöjen on edelleen mahdollista esittää omia edustajiaan vanhusneuvostoon samoin kuin ennenkin.  Elämänkaariverkostot tekevät esityksen neuvoston jäsenistä kaupunginhallitukselle myös lapsi- ja lapsiperheneuvoston osalta. Kaupunki haluaa yhtenäistää käytänteitään eri vaikuttamistoimielimien toiminnan osalta. Järjestöillä on elämänkaariverkoston avoimessa kokouksessa mahdollisuus neuvotella keskenään siitä, millaisen esityksen yhdessä tekevät kaupunginhallitukselle. 

Kaupunki luottaa järjestöjen hyvään keskinäiseen yhteistyöhön eikä halua lähteä ohjaamaan sitä ulkopuolelta siten, että Rovaniemen kaupunki määrittelisi jäseniä nimeävät järjestöt. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (6 §) mukaan kaupungin tehtävä on tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä, ei ohjata niiden toimintaa tai keskinäistä yhteistyötä. Elämänkaariverkoston nimetessä jäsenet toteutuvat avoimuus sekä järjestöjen keskinäisen yhteistyön merkitys.

2. Toimintaedellytysten varmistaminen ja kokonaiskoordinaatio

Neuvostojen pääasiallinen tehtävä on seurata ja vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon erityisryhmien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunki varmistaa neuvostojen toimintaedellytykset esimerkiksi resursoimalla hallinto-organisaatiosta henkilöstön työpanosta toiminnan mahdollistamiseksi sekä vastaamalla kokousten teknisistä järjestelyistä ja kokoustilojen tarjoamisesta neuvoston käyttöön.

Toiminnan kokonaiskoordinaatiosta on vastannut kaupunginhallituksen nimeämä esittelijä, joka on ollut päävastuussa myös neuvoston valmistelutehtävistä. Vaikuttamistoimielimien toiminnan kokonaistarkastelun yhteydessä on tunnistettu tarve joustavammalle henkilöresurssin käytölle. Lisäksi todetaan, että nykytilanteessa vaikuttamistoimielimien tehtävät huomioiden edellytys viranhaltijaesittelijästä (HS 1.1.25 § 152) on neuvostojen osalta tarpeeton. Neuvostot eivät käytä julkista valtaa, eivätkä siis ole samalla tavalla viranomaisia kuten lautakunnat. Neuvostojen päätösesitykset edustavat hallinto-organisaatioon kuuluvan esittelijän sijaan erityisryhmien näkökulmaa.

Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala vastaa lapsi- ja lapsiperheneuvoston, vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston resursoinnista ja esittää, että kyseisten vaikuttamistoimielimien kokonaiskoordinaatio ja toimintaedellytysten varmistaminen vastuutetaan jatkossa esittelijän sijaan valmistelijalle. Valmistelijaan ei tarvitse soveltaa hallintosäännön edellytystä viranhaltijasta esittelijän roolissa. Valmistelija vastaa jatkossa neuvostoissa samoista tehtävistä, kuin esittelijä on aiemmin vastannut. Kuntalain mukainen toimintaedellytysten varmistaminen ei edellytä virkavastuulla toimivan esittelijän nimeämistä. Toimielimillä on jatkossakin erillinen sihteeri.

Esittelijän muuttaminen valmistelijaksi tuo joustoa tehtäväjärjestelyihin, koska toimialan sisäisiä henkilöstömuutoksia ei tarvitse tällöin viedä kaupunginhallituksen päätettäväksi esimerkiksi tilanteessa, jossa varsinainen henkilö on pitkään pois töistä eikä sijaista ole nimetty. Muutoksiin reagoiminen on nopeampaa ja joustavuudella pystytään hallitsemaan jatkuvuutta ja laatua paremmin. Tavoitteena on myös yhdenmukaistaa eri vaikuttamistoimielimien toimintaa ja toimintasäännön uudistuksia esitetään tehtäväksi saman periaatteen mukaan lapsi- ja lapsiperheneuvostoon sekä vanhus- ja vammaisneuvostoihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää muuttaa toimintasäännön seuraavasti:

3 § muotoon:

"Kaupunginhallituksen valitsemaan vanhusneuvostoon kuuluu kahdeksan (8) varsinaista jäsentä.     

Ikäihmisten elämänkaariverkosto esittää kaupunginhallitukselle jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöjä tasapuolisesti. Myös ikäihmisten elämänkaariverkostoon kuulumattomat rovaniemeläiset eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöt tulee ottaa huomioon esityksessä. Kaupunginhallitus nimeää puheenjohtajan järjestöiltä tulleen esityksen pohjalta. Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Vanhusneuvoston toimintakausi on valtuustokausi.

Vanhusneuvostoon kuuluu lisäksi neljä (4) edustajaa, joilla on neuvostossa läsnäolo- ja puheoikeus. Kaupunginhallitus nimeää yhden edustajan ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala nimeää kaksi edustajaa ja konsernihallinto nimeää yhden edustajan. Lisäksi kaupunginhallitus pyytää Rovaniemen seurakuntaa nimeämään jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen kaupungin vanhusneuvostoon. Seurakunnan edustaja toimii vanhusneuvostossa läsnäolo- ja puheoikeudella.  "

7 § muotoon:

"Toiminnan koordinoijana ja valmistelijana toimii sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta nimetty työntekijä. Toimiala nimeää toimielimelle myös sihteerin."

Päätös

Heikki Autto siirtyi kokoustilasta etäyhteyteen kello 13.59.

Kaupunginhallitus kuuli asiassa erityisasiantuntija Jonna Leppiahoa.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Vanhusneuvosto

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.