Kaupunginhallitus, kokous 6.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Oikaisuvaatimus paikallisneuvottelupäätökseen

ROIDno-2024-1110

Valmistelija

  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi
  • Hanna Haurinen, vs. kaupunginlakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Juko on jättänyt 7.3.2023 paikallisneuvottelupyynnön koskien eläinlääkärin irtisanomisajan palkkaa. Asiasta on käyty paikallisneuvottelu työnantajan ja Jukon välillä 25.4.2023. Osapuolten näkemykset asiasta ovat eriävät, joten neuvottelut ovat päättyneet erimielisinä. Neuvottelusta on laadittu erimielisyyspöytäkirja.

Henkilöstö- ja hallintojohtaja on 21.3.2024 § 16 päättänyt vahvistaa 25.4.2023 pidetyn paikallisneuvottelun tuloksen kaupunkia sitovaksi.

Eläinlääkäri on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja vaatinut, että päätös kumotaan ja hänelle maksetaan irtisanomisajalta saamatta jääneet ammatinharjoittajan ansiot oikaisuvaatimuksen liitteenä olevien laskelmien mukaisesti viivästyskorkoineen.

Eläinlääkäri on katsonut, että asiassa ei ole kysymys paikallisneuvotteluissa mainituista palkallisen virkavapaan korvaamisesta, vaan virantoimituksesta pidättämisestä (viranhaltijalaki 47 §:n 3 momentti) eikä asiaan kuulu siten soveltaa lääkärisopimusta, vaan KVTES:n 21 §:ää. 

Perustelut

Eläinlääkäri on irtisanottu 2.12.2022 kuuden kuukauden irtisanomisajalla praktikkoeläinlääkärin virasta ilman viranhoitovelvoitetta. Irtisanomisajan palkka on maksettu korotettuna hygieenikon palkan mukaisesti.  

Eläinlääkäri on tehnyt irtisanomispäätöksestä oikaisuvaatimuksen ja lisäselvitysten jälkeen ympäristälautakunta on oikaissut päätöstä siten, että irtisanominen on kumottu 22.2.2023.

Asiassa on kyse siitä, miten irtisanomisajan palkka määräytyy ja siten virkaehtosopimuksen tulkinnasta. Viranhaltijalain 50 § 2 momentin mukaan viranhaltija ei saa valittamalla hakea muutosta viranomaisen päätökseen kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain 2 §:ssä tarkoitetussa asiassa taikka saattaa sitä oikaisuvaatimuksin tai hallintoriita-asiana ratkaistavaksi, jos hänellä tai viranhaltijayhdistyksellä on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa.  Mitä edellä tässä momentissa säädetään, sovelletaan vain viranhaltijaan, joka on jäsenenä sellaisessa viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa tai sen alayhdistyksessä.

Eläinlääkäri on virkaehtosopimukseen sidotun viranhaltijayhdistyksen jäsen, ja virkaehtosopimuksen tulkintaa koskeva kysymys on siten mahdollista saattaa työtuomioistuimen ratkaistavaksi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska oikaisuvaatimuksen tekijällä ei viranhaltijalain 50 §  2 momentin mukaan ole oikeutta saattaa asiaa oikaisuvaatimuksella ratkaistavaksi.

Päätös

Palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Tuomas Koskiniemi esitti, että oikaisuvaatimus tutkitaan.
Puheenjohtaja totesi, että Koskiniemen esitys raukesi kannattamattomana.

Kaupunginjohtajan päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ao. henkilö, Sini-Sisko Kilpeläinen

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Viranhaltija, joka on jäsenenä yhdistyksessä, joka voi panna vireille tätä päätöstä koskevan asian työtuomioistuimessa, tai jäsenenä edellä mainitun yhdistyksen alayhdistyksessä, ei saa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 50 § 2 momentin mukaan hakea tähän päätökseen muutosta valituksella, eikä saattaa asiaa hallintoriita-asiana ratkaistavaksi.

Edellä mainittuun yhdistykseen kuulumaton ja tähän päätöksen tyytymätön voi hakea tähän päätökseen muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä 
kunnan jäsen.

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                            

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                    

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

vaatimusten perustelut;

mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi,

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.