Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Oikaisuvaatimus kunnossapitopäällikön vahingonkorvauspäätökseen 8.2.2022, Dnro 2021-3873

ROIDno-2021-3873

Valmistelija

  • Ville Niemelä, kunnossapitopäällikkö, ville.niemela@rovaniemi.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on hakenut kaupungilta vahingonkorvausta maanantaina 21.6. tapahtuneesta vahingosta. Kertomansa mukaan hän oli kääntynyt autollaan 21.6.2021 klo 16.40 Revontulen kauppakeskuksesta Lapinkävijäntielle Ivalon suuntaan. Kadulla oli ollut rankkasateen aiheuttama syvä lammikko, johon kuljettaja oli autollaan ajanut ja vaatimuksen mukaan lammikkoon ajamisen seurauksena auton sisätiloihin ja moottoriin oli tulvinut vettä. Korjaamolla todettiin, että moottorin kastumisen seurauksena mäntä oli haljennut ja turbosta oli tullut vettä ulos -> turbo oli vaurioitunut. Ajoneuvo oli todettu korjauskelvottomaksi ja korvausvaatimuksen tekijä oli joutunut hankkimaan uuden ajoneuvon. Korvausvaade on menetetyn ajoneuvon hankintahinta suuruudeltaan 6029,00 euroa (alv 24 %). Vahingonkorvaushakemukseen on annettu päätös 8.2.2022.

Oikeusaputoimiston edustaja Tiina Peräläinen on hakenut päätökseen oikaisua korvauksen hakijan asiamiehenä. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että valituksenalainen päätös ROIDno-2021-3873 kumotaan ja Rovaniemen kaupunki suorittaa hänelle vahingonkorvauksena henkilöautolleen (Opel Astra Sports Tourer farmari 1.4 bensa vm.2011 194.000km) 21.6.2021 tapahtuneesta vahingosta  korvausmääränä vaaditun menetetyn ajoneuvon hankintahinnan 6029 euroa laillisine viivästyskorkoineen tapahtumapäivästä 21.6.2021 lukien. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että Rovaniemen kaupunki korvaa tämän asian hoidosta aiheutuneet asianajokulut myöhemmin tarkistettavan määrän mukaisesti laillisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua ratkaisun antamisesta lukien.

Yhdyskuntatekniikan vastaus oikaisuvaatimukseen:

Maanantaina 21.6. iltapäivällä ukkoskuuron aiheuttama sade oli intensiteetiltään poikkeuksellisen voimakas. Vettä satoi iltapäivällä klo 13.00 – 17.00 välisenä aikana yhteensä n. 63 mm. Kello 16.00 – 17.00 välisenä aikana sadetta kertyi 28,1 mm/h. Ilmatieteenlaitoksen mukaan poikkeuksellisen rankkasateen rajana Suomessa pidetään 20 mm/h sadetta.

Oikaisuvaatimuksessa on todettu, että Rovaniemen lentoaseman mittauspisteen sääasemahavainnot eivät yksiselitteisesti osoita vesisateen laatua ja laajuutta ko. tapahtumapaikkakohdassa lentoaseman eri sijaintipaikasta johtuen. Liitteenä olevan tutkakuvan mukaan tapahtumapaikalla olleen vesisateen intensiteetin voidaan todeta olleen vähintään sama kuin lentoaseman havaintopisteellä.

Koska kyseisellä katuosuudella ei ole ollut ongelmia huleveden johtamisessa vahinkotapahtumaa edeltävänä ajankohtana tai sen jälkeen, voidaan todeta, että hulevesiviemärit ovat toimineet tarkoituksensa mukaisella tavalla. Lisäksi ei voida osoittaa, että huleveden viemäröinnissä olisi ollut Vesihuoltolain 27 § 2 momentin mukaista virhettä.

Lain mukaan virheenä ei pidetä sellaista vesihuoltolaitoksen palvelun häiriötä tai keskeytymistä, joka aiheutuu vesihuoltolaitoksen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta esteestä, jota sen ei kohtuudella voida edellyttää ottavan huomioon toiminnassaan ja jonka seurauksia se ei kaikkea huolellisuutta noudattaen olisi voinut välttää tai voittaa.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia Rovaniemen kaupungin vastuulla olevia kunnossapitotehtävien laiminlyöntejä, joilla olisi ollut vaikutusta vahingon syntyyn. Kaupunki on järjestänyt hulevesien hallinnan kyseisellä katuosuudella toteutettavaksi hulevesiviemäröinnillä. Normaalitilanteessa hulevesiviemäröinti on toiminut tarkoitustaan vastaavalla tavalla. Kaupungilla ei ole ollut mahdollisuuksia vaikuttaa hulevesiviemäröinnin veden välityskykyyn onnettomuushetkellä.

Tieliikennelain 3 §:n mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä ja olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Ajoneuvon nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa (Tieliikennelaki 5 §).

Oikaisuvaatimuksessa on todettu, että samaan suuntaan kääntyviä korkeammalla maavaralla varustettuja ajoneuvoja on selvinnyt tulvivasta katuosuudesta yli ilman vaurioita, joten Lehikoinen ei olisi voinut ennalta todeta katualueella olleen vesilammikon syvyyttä. Tämän perusteella voidaan todeta, että Lehikoinen on arvioinut tilannetta sekä edellä ajavaa liikennettä ja ottanut tietoisen riskin ajaessaan tulvivaan katuun. Muiden ajoneuvojen selviäminen tilanteesta vaurioitta ei poista tieliikennelain mukaista kuljettajan vastuuta arvioida olosuhteita suhteessa kuljettamaansa ajoneuvoon.

Kaupungin tietoon on tullut muita tulvan aiheuttamia ajoneuvovahinkoja samalta päivältä. Nämä vahingot ovat kuitenkin tapahtuneet eri puolella kaupunkia katuosuudella, jonka on tiedetty tulvivan kovalla vesisateella.

Kaupungilla on omalle toiminnalleen vastuuvakuutus, jonka tarkoituksena on korvata kolmannelle osapuolelle aiheutuneet esine- tai henkilövahingot, jotka johtuvat Vahingonkorvauslain 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaisesta velvollisuudesta korvata virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuva vahinko. Tässä tapauksessa ei voida osoittaa, että vahinko olisi johtunut kaupungin kunnossapitovastuulla olevasta virheestä tai laiminlyönnistä, jonka vuoksi voidaan todeta, että vahingonkorvausvastuuta ei synny.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Koska kyseisellä katuosuudella ei ole ollut ongelmia huleveden johtamisessa vahinkotapahtumaa edeltävänä ajankohtana, niin kaupunki ei ole ollut tietoinen siitä, että kyseinen paikka voisi aiheuttaa vahinkoon johtavaa tulvimista. Tällaista tulvimista ei kohdassa ole tapahtunut myöskään vahinkotapahtuman jälkeen. Tulvimisen on siten täytynyt johtua täysin poikkeuksellisesta ja ennalta-arvaamattomasta luonnonilmiöstä. Tässä tapauksessa ei voida osoittaa, että vahinko olisi johtunut kaupungin kunnossapitovastuulla olevasta virheestä tai laiminlyönnistä, jonka vuoksi voidaan todeta, että vahingonkorvausvastuuta ei synny.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen sekä vaateet asianajokulujen korvaamisesta.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kunnossapitopäällikkö Ville Niemelää. Niemelä oli paikalla kokouksessa etäyhteydellä kuulemisen ajan 15.24 - 15.36.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

 

Asian päätöksenteon jälkeen yhdyskuntasuunnittelun lautakunta piti kokoustauon klo 15.38 - 15.50. Tauon jälkeen puheenjohtaja piti nimenhuudon ja läsnä olivat samat osallistujat kuin ennen taukoa.

 

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä, kunnossapitopäällikkö

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.