Elinvoimalautakunta, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen omarahtoitus vuodelle 2023

ROIDno-2021-45

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Innovaatiotoimintaa vahvistavat ekosysteemisopimukset ovat valtion ja yliopistokaupunkien välisiä sopimuksia, jotka mahdollistavat kaupunkien ja valtion tiiviimmän yhteistyön tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi.  Sopimuskausi on vuodet 2021 - 2027.

Sopimuksilla kehitetään tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta. Sopimusten laadinta on kirjattu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan osana hallituksen toimia, joilla Suomesta halutaan luoda vuoteen 2030 mennessä maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristö.

Rovaniemen kaupunki on valmistellut sopimusta yhteistyössä Lapin korkeakoulukonsernin ja Lapin liiton kanssa.  Valmistelutyön perusteella Rovaniemen painopistealueiksi on määritelty arktinen matkailu sekä tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja etäisyyksien hallinta.

Luonnos sopimuksesta ja alustava lista toimenpiteistä ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liittenä olevan Rovaniemen kaupungin ja valtion välisen Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen ja valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sen.

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa toimialajohtaja Jukka Kujalaa ja kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki ja valtio ovat allekirjoittaneet sopimuksen koskien innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen ajalle 2021 – 2027.  Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen 1.2.2021 (§25) pidetyssä kokouksessan. Valtion ja eri yliopistokaupunkien välisten sopimusten tavoitteena on innovatiiviset ja edelläkävijyyttä tavoittelevat kaupungit, jotka omien vahvuuksien pohjalta hyödyntävät digitalisaation, uusien teknologioiden ja hiilineutraaliuden tuomia mahdollisuuksia ja siten vauhdittavat elinkeinoelämän uudistumista ja kestävää kaupunkia.

Sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti. Keskeisinä keinoina ovat kaupunkikehityshankkeet, innovatiiviset julkiset hankinnat, tutkimustulosten hyödyntäminen, uudet liiketoimintaekosysteemit, start-up -yhteisöt sekä osaamisen vahvistaminen kansainvälisten osaajien avulla. Toimenpiteiden odotetaan luovan uutta paikallista kehitysdynamiikkaa, kansainvälisesti merkittäviä uusia kasvuavauksia sekä kaupunkien välisen yhteistyön tiivistymistä sopimuksen painopistealueilla.

Kaupungin ja valtion välinen ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kilpailukykyä, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.  Pitkällä aikavälillä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen avulla luodaan uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa. Rovaniemen kanssa solmitun ekosysteemisopimuksen painopistealueet ovat arktinen matkailu sekä tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja etäisyyksien hallinta.  Ekosysteemisopimus ja sen toimenpideliite sekä hankkeen asettamispäätös ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Kujala, toimialajohtaja, jukka.kujala@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää toteuttaa innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen käynnistämishankkeen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti.  Hankkeen 30 000 euron omarahoitus katetaan elinvoimapalvelujen elinkeinojen ja työllisyyden palvelualueen määrärahasta.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin poistui kokouksesta tämän asia päätöksenteon jälkeen klo 14.44.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki ja valtio ovat allekirjoittaneet sopimuksen koskien innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimusta ajalle 2021 – 2027.  Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen 1.2.2021 (§25) pidetyssä kokouksessan. Valtion ja eri yliopistokaupunkien välisten sopimusten tavoitteena on innovatiiviset ja edelläkävijyyttä tavoittelevat kaupungit, jotka omien vahvuuksien pohjalta hyödyntävät digitalisaation, uusien teknologioiden ja hiilineutraaliuden tuomia mahdollisuuksia ja siten vauhdittavat elinkeinoelämän uudistumista ja kestävää kaupunkia.

Sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti. Kaupungin ja valtion välinen ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kilpailukykyä, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.  Pitkällä aikavälillä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen avulla luodaan uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa. Rovaniemen kanssa solmitun ekosysteemisopimuksen painopistealueet ovat arktinen matkailu sekä tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja etäisyyksien hallinta.  

Ekosysteemisopimusta toteutetaan pääsääntöisesti hankerahoitukselle.  Vuoden 2021 osalta työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut Lapin liitolle maakuntien omaehtoista kehittämisrahoitusta (AKKE) toiminnan käynnistämiseksi vuonna 2021.  Lapin liitto on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen Rovaniemen kaupungille toiminnan käynnistämiseksi ajalle 1.5.2021 - 30.5.2022.  Rahoitus tulee Euroopan unionin vuosien 2014-2020 ohjelmakauden rahoituksesta.  Euroopan unionin uuden ohjelmakauden käynnistyessä vuosille 2021-2027, ekosysteemisopimukseen liittyviä hankkeita rahoitetaan ensisijaisesti Kestävän kaupunkikehityksen ohjelmasta.  Ohjelma avautunee hakuprosesseille keväällä 2022 ja sen puitteissa on mahdollista hakea pitempikestoisia hankkeita.  

Elinvoimalautakunta päätti 27.4.2021 (§ 64) pidetyssä kokouksessaan käynnistää innovaatioita vahvistavan ekosysteemin käynnistyshankkeen.  Hankkeessa on tapahtunut henkilömuutoksia ja hankkeen projektipäällikön uudelleen rekrytointi on käynnistettävä mahdollisimman pian.  Rovaniemen kaupungin tavoitteena on löytää mahdollisimman laadukkaat hakijat ko. avoinna olevaan paikkaan, mikä edellyttää että kaupunki voi tarjota pidempiaikaisen määräaikaisen sopimuksen tehtävään valitulle hakijalle kuin AKKE rahoituspäätöksen aikaraja mahdollistaa.  Tämä tarkoittaa sitä, että Rovaniemen kaupunki ottaa riskin innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen rahoituksen suhteen, koska rahoituspäätöstä 1.6.2022 lähtien ei vielä ole.

Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on keskusteltu tilanteesta ja he ilmoittivat, että ekosysteemisopimuksiin liittyvää rahoitusta tarkistetaan vuonna 2024, jolloin tarkistuksen kohteena on lähinnä valitut painopistealueet ja tarvitaanko niihin mahdollisia muutoksia.  Itse sopimuksen toteutuksen suhteen valtio on sitoutunut osoittamaan rahoitusta Kestävän kaupunkikehityksen ohjelmasta vuoden 2027 loppuun asti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että Rovaniemen kaupunki käynnistää projektipäällikön rekrytoinnin innovaatioita vahvistavan ekosysteemin käynnistyshankkeeseen ajalle 1.12.2021 - 31.12.2024, vaikka voimassa oleva rahoituspäätös on ajalle 1.5.2021 - 30.5.2022.  Päätösehdotuksen perusteena on valtion kanssa allekirjoitetun sopimuksen kattavuus vuosille 2021-2027.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Matti Huutola poistui kokouksesta tämän asian päätöksenteon jälkeen 18.00.

Elinvoimalautakunta piti kokoustauon klo 18.00 - 18.05.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki ja valtio ovat allekirjoittaneet sopimuksen koskien innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimusta ajalle 2021 – 2027.  Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen 1.2.2021 (§25) pidetyssä kokouksessaan. Valtion ja eri yliopistokaupunkien välisten sopimusten tavoitteena on innovatiiviset ja edelläkävijyyttä tavoittelevat kaupungit, jotka omien vahvuuksien pohjalta hyödyntävät digitalisaation, uusien teknologioiden ja hiilineutraaliuden tuomia mahdollisuuksia ja siten vauhdittavat elinkeinoelämän uudistumista ja kestävää kaupunkia.

Sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti. Kaupungin ja valtion välinen ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kilpailukykyä, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.  Pitkällä aikavälillä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen avulla luodaan uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa. Rovaniemen kanssa solmitun ekosysteemisopimuksen painopistealueet ovat arktinen matkailu sekä tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja etäisyyksien hallinta.  

Ekosysteemisopimusta toteutetaan pääsääntöisesti hankerahoituksella.  Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt rahoitusta 150 000 euroa Rovaniemen ekosysteemisopimuksen mukaisten hankkeiden rahoitukseen vuodelle 2022 ja Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut on varannut elinkeinojen kehittämisen talousarvioon 100 000 euron omarahoitusosuuden. Innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen toimeenpanon tueksi järjestetään julkinen teemahaku yhteistyössä Lapin liiton ja Rovaniemen kaupungin kanssa toukokuussa ja tavoitteena on rahoittaa 3-5 ekosysteemisopimuksen mukaista hanketta.

Projektipäällikkö Pirjo Kutinlahti esittelee innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen toimintamallin ja teemahaun toteutuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että Innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen mukaisten hankkeiden toteutukseen myönnetään rahoitusta 100 000 euroa.  Omarahoitus osuus katetaan Elinvoimapalvelujen elinkeinot ja työllisyys palvelualueen budjetista.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa hakeasiantuntija Pirjo Kutinlahtea.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

 

Valmistelija

  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki ja valtio ovat allekirjoittaneet sopimuksen koskien innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen ajalle 2021 – 2027.  Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen 1.2.2021 (§25) pidetyssä kokouksessaan. Valtion ja eri yliopistokaupunkien välisten sopimusten tavoitteena on innovatiiviset ja edelläkävijyyttä tavoittelevat kaupungit, jotka omien vahvuuksien pohjalta hyödyntävät digitalisaation, uusien teknologioiden ja hiilineutraaliuden tuomia mahdollisuuksia ja siten vauhdittavat elinkeinoelämän uudistumista ja kestävää kaupunkia.

Sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti. Kaupungin ja valtion välinen ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kilpailukykyä, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.  Pitkällä aikavälillä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen avulla luodaan uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa. Rovaniemen kanssa solmitun ekosysteemisopimuksen painopistealueet ovat arktinen matkailu sekä tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja etäisyyksien hallinta. 

Ekosysteemisopimusta toteutetaan hankerahoituksella. Työ- ja elinkeinoministeriölle esitetään haettavaksi  250 000 euron rahoitusta Rovaniemen ekosysteemisopimuksen mukaisten hankkeiden rahoitukseen vuodelle 2023. Tämä rahoitus sisältää säästyneen vuoden 2022 rahoituksen, joka on 90 000 euroa.  Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut on varannut elinkeinojen kehittämisen talousarvioon 137 289 euron omarahoitusosuuden. Tällä rahoituksella toteutetaan innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen koordinointi sekä järjestetään julkinen ekosysteemisopimuksen teemoihin liittyvä rahoitushaku yhdessä Lapin liiton kanssa.

Projektipäällikkö Pirjo Kutinlahti esittelee innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen toimintaa ja suunnitelmat vuodelle 2023

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää myöntää talousarvioon tehdyn varauksen mukaisesti 137 289 euroa innovaatioita vahvistavan ekosysteemisopimuksen toimeenpanoon vuonna 2023.

Päätös

Päätöksenteon aikana pidettiin kokoustauko klo 16.03 -16.13. Tauon jälkeen puheenjohtaja piti nimenhuudon ja totesi läsnäolijat.

Lautakunnalle kuuli asiantuntija projektipäällikkö Pirjo Kutinlahtea. Pirjo Kutinlahti oli kokouksessa esittelyn ajan klo 16.15 - 16.40.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palvelualuepäällikkö/Elinkeinot ja työllisyys