Elinvoimalautakunta, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Valtuustoaloite Uusi EU:n hanketoiminnan ohjelmakausi on käynnistynyt

ROIDno-2022-899

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Matti Henttunen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Uusi EU-hanketoiminnan ohjelmakausi on käynnistynyt marraskuussa 2021. Hakuinfoja on pidetty tammikuussa 2022 alkaen. Uudet rahoitushaut aukeavat nyt alkukevään aikana. Myös edellisen ohjelmakauden rahoitushaku on paraikaa käynissä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Rovaniemen hankesalkku kaipaa kipeasti uusia elinvoimaa edistäviä hankkeita. Asia tiedostetaan, nyt tarvitaan niitä tekoja asiassa. Edellä esitetyn perusteella esitän, että asiassa siirrytään pikaisesti tuumasta toimeen. Näin Rovaniemi saa oman tarpeellisen osuutensa hankerahoituksen tukipotista jota ovat verokkikuntamme huomattavasti paremmin osanneet hyödyntää toiminnassaan."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Valmistelija

  • Eija Lange, eija.lange@rovaniemi.fi
  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Matti Henttunen on jättänyt valtuustoaloitteen 28.2.2022

"Rovaniemen kaupunki kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus. Tiedoksi ja mahd. toimenpiteitä varten kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Asia: Uusi EU-hanketoiminnan ohjelmakausi on käynnistynyt. Uusi EU-hanketoiminnan ohjelmakausi on käynnistynyt marraskuussa 2021. Hakuinfoja on pidetty tammikuussa 2022 alkaen. Uudet rahoitushaut aukeavat nyt alkukevään aikana. Myös edellisen ohjelmakauden rahoitushaku on paraikaa käynissä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Rovaniemen hankesalkku kaipaa kipeasti uusia elinvoimaa edistäviä hankkeita. Asia tiedostetaan, nyt tarvitaan niitä tekoja asiassa. Edellä esitetyn perusteella esitän, että asiassa siirrytään pikaisesti tuumasta toimeen. Näin Rovaniemi saa oman tarpeellisen osuutensa hankerahoituksen tukipotista jota ovat verokkikuntamme huomattavasti paremmin osanneet hyödyntää toiminnassaan."

Hanketoiminta ja kehittämishankkeet voivat olla työväline ja mahdollisuus mm. kaupunkistrategian toimeenpanemiseksi ja kaupungin palveluiden uudistamiseksi. Ulkopuolinen rahoitus auttaa kehittämistyön kustannusten kattamisessa ja nopeuttaa kehittämistyötä. Hanketoiminnalla ei voida kuitenkaan rahoittaa kaupungin perustoimintaa.

Lapin liitto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Innovaatiorahoituskeskus Business Finland myöntävät rahoitusta ja tarjoavat tukea ideoille ja toiminnalle, jotka edistävät parhaiten alueiden elinvoimaa. Rahoitettavilla hankkeilla tulee olla yksittäistä yritystä laajempi aluekehittämisvaikutus. Rahoitusta ei pääsääntöisesti myönnetä yksittäisen yrityksen oman liiketoiminnan kehittämiseen. Ohjelmakaudella 2014 – 2020 Rovaniemen kaupunkikonsernille myönnettiin yhteensä 20,8 Meur EU-rakennerahaston tukea kehittämishankkeilleen ja kaupungin tärkeälle yhteistyökumppanille Lapin korkeakoulukonsernille 56,4 Meur, yhteensä 77,2 Meur. Summa on merkittävä Rovaniemen talousalueen kehittämiselle. Rovaniemen kaupunki osallistuu yhteistyökumppaneidensa hankkeisiin esim. osatoteuttajana, kumppanina tai ohjausryhmätyöskentelyllä. Uudelle ohjelmakaudelle 2021 – 2027 on jo suunniteltuja hankkeita 1,2 Meur:n edestä, osa jo rahoittajan arvioitavana. Uuden ohjelmakauden teemoja ovat Innovatiivinen Suomi ja Hiilineutraali Suomi ja hankkeiden tulee sopia näihin rahoitettaviin teemoihin.

Elinvoimapalvelut on valmistellut esitystä kaupunkikonsernille hanketoiminnan organisoimisesta koko kaupungin tasolla. Esitysluonnoksessa konsernihallinnolla on hanketoiminnan kokonaiskoordinaatio, mikä sisältää rahoitusohjelmien seurannan, vuoropuhelun rahoittajien kanssa, hankevalmistelun tuen, hankkeiden taloushallinnon, perehdytyksen sekä hankeraportoinnin tuen ja koulutuksen. Konsernihallinto määrittelee ja varmistaa vuotuisen budjetin omarahoituksen osalta. Hanketoiminnan kokonaisuuden edistämiseksi luodaan hankeosaajien verkosto toimialoilta ja vastuualueilta.

Toimialojen ja konsernihallinnon vastuualueiden tehtävänä on hankkeiden poikkialainen kehittäminen ja toiminnan koordinointi siltä osin. Tehtäviin kuuluu hankkeiden priorisointi, hankkeiden valmistelu sisältöasiantuntijoiden esittämän aineiston perusteella ja hankkeiden jatkojalostaminen. Toimialojen ja vastuualueiden tehtävänä on hankehallinto, hankehenkilöstön rekrytointi ja omalta osaltaan rahoitusohjelmien tunnistaminen sekä vuoropuhelu rahoittajien kanssa. 

Hankkeiden valmisteluprosessin kokonaiskoordinaatio määräytyy sisäisten työohjeiden mukaisesti. Elinvoimapalvelujen toimialalla hankkeiden valmisteluprosessin kokonaiskoordinaatio on elinkeinot ja työllisyys palvelualueella.  Palvelualuepäällikkö toimii toimialan vastuuhenkilönä ja vastaa hankkeiden valmistelusta toimialan johtoryhmän käsittelyyn. Kaupungin johtoryhmä arvioi toimialojen ja konsernihallinnon hankkeet. Asettamispäätös hankkeista tehdään hallintosäännön mukaisesti.

Hanketoiminta on ympärivuotista toimintaa lähtien hankeideoinnista, rahoitusohjelmien seurannasta, omarahoituksen ennakoinnista, hankevalmistelusta, hankehallinnosta ja -toteutuksesta, viestinnästä, hanketoiminnan kokonaisuuden hallinnasta, raportoinnista ja vaikuttavuuden arvioinnista. 

Hanketoiminnan onnistunut toteutus vaatii riittävää resursointia ja osaamista kaupungin eri yksiköissä, henkilöresurssi on budjetoitu talousarvio 2023 esitykseen. Kaupunkikonserniin tarvitaan päätoiminen hanketoiminnan kokonaisuudesta vastaava henkilö, jonka toimintaa tukee hankeosaajien verkosto sekä hanketoteuttajien verkosto. 

Hankkeiden omarahoitukseen tarvitaan ylivuotinen rahoituskehys ja tavoiteltu rahoitusvolyymi on oltava realistinen suhteessa kaupungin taloustilanteeseen. Lisäksi on linjattava, onko hankkeisiin varattu omarahoitus eri toimintayksiköissä vai keskitettynä talous- ja rahoituspalveluihin.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen sekä elinkeinot- ja työllisyys palvelualueen vastauksen.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula-Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä