Kaupunginvaltuusto, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Valtuustoaloite Maksuttomat liikuntapalvelut omaishoitajille (lisäpykälä)

ROIDno-2023-228

Perustelut

Mikkel Näkkäläjärvi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Omaishoitajan tehtävä on tärkeä, mutta usein myös kuormittava ja hyvin sitova. Sopimusomaishoitajat saavat pienen palkkion, joita korotettiin Rovaniemellä maltillisesti vuonna 2022. Omaishoitajista valtaosa hoitaa läheisiään ympärivuorokautisesti. Ilman omaishoitajia merkittävä määrä ihmisistä olisi intensiivisen kotihoidon tai tehostetun palveluasumisen asiakkaita. On selvää, että omaishoitajat säästävät yhteiskunnalta huomattavan määrän rahaa työllään. 

Sote-uudistuksen myötä vastuu omaishoidon sopimuksista, palkkioista ja palveluista on siirtynyt Lapin hyvinvointialueelle vuoden alusta. On silti tärkeää, että myös kunnat pyrkivät huolehtimaan jatkossa parhaansa mukaan omaishoitajien jaksamisesta. 

Monen omaishoitajan jaksaminen on koetuksella ja riski uupumiseen on suuri. On tärkeää edistää keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista ja terveyden ylläpitämistä voidaan tukea. Esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä omaishoitajien jaksamista ja terveyden ylläpitämistä edesautetaan maksuttomilla liikuntapalveluilla. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupungissa asuvat omaishoitajat saavat maksuttomat liikuntapalvelut kaupungin liikuntapaikoissa ja liikuntaryhmissä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.