Kaupunginvaltuusto, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Valtuustoaloite Lisätään opinnäyteyöyhteistyötä (lisäpykälä)

ROIDno-2023-233

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen kaupungin, Lapin AMK:n, Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn välillä on kumppanuussopimus. Rovaniemi halutaan tehdä tunnetuksi kaupunkina, jossa on laadukasta pohjoisuuteen liittyvää erityisosaamista, tutkimusta, tuotekehitystä ja tiedontuotantoa. Sopimuksella on haluttu tukea opiskelijoiden ja valmistuneiden työllistymistä muun muassa harjoitteluina ja opinnäytetyöaiheina. Erityisenä kohderyhmänä on aiottu huomioida kansainväliset opiskelijat. Sopimus on laadittu vuoden 2021 alussa kolmeksi vuodeksi. 

Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston opiskelijoilta voi tilata tutkielmia opinnäytetöinä. Tilaustutkimuksia voi integroitua perus- ja jatko-opintoihin. Myös Rovaniemen kaupungin kehittämishankkeiden toteutukseen voi sisällyttää opinnäytteitä. Kumppanuussopimuksenkaan myötä opinnäytetyöyhteistyötä ei ole vielä riittävästi syntynyt.

Opinnäytetöitä tilaamalla kaupunki saa uutta tietoa toiminnan kehittämiseen, ulkopuolista näkemystä, ratkaisuehdotuksia sekä motivoituneita tekijöitä kehittämishankkeisiin. Opiskelijalle voidaan maksaa toimeksiantona tehtävästä opinnäytetyöstä joko palkkaa, apurahaa, kulukorvausta tai veronalaista palkkiota. Maksettavasta korvauksesta tulee tehdä sopimus. Opinnäytetöiden tilaamiseen sopiva rahoitusta on Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastossa, josta voidaan käyttää rahaston tuottoa. Rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Opinnäytetöiden tilaaminen on yksi yhteistyömuoto, joka tukee korkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä kaupungin intressiä.

Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston tutkielman ohjaajat käyttävät työaikaansa opinnäytetöiden ohjaamiseen. Työ on tuloksellisinta, kun samasta aihepiiristä tilataan muutama rinnakkainen opinnäytetyö.

Tämän aloitteen allekirjoittajat ehdottavat, että 1) määritellään vuotuinen budjetti opinnäytetöiden tilaamiseen, 2) tarkastellaan aina opinnäytetöiden tarpeita ja mahdollisuuksia käynnistyvissä hankkeissa, 3) keskustellaan kaupungin kehittämiseen liittyvien selvitysten tarpeista kaikissa lautakunnissa.

Linkit:

Tilaa opinnäytetyö Lapin yliopistosta

https://www.aarresaari.net/loyda-osaaja/#opinnaytetyot

Tilaa opinnäytetyö Lapin ammattikorkeakoulusta

https://www.lapinamk.fi/fi/Yrityksille-ja-yhteisoille/Toimeksiannot-opiskelijoille "

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.