Tarkastuslautakunta, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Talous- ja rahoitusyksikön ajankohtaiskatsaus tilikaudelta 2022 

ROIDno-2022-3060

Valmistelija

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan ja kuntakonsernin tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen tehtävänä on laatia tilikauden tilinpäätös maaliskuun loppuun mennessä ja saatettava se tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Tilintarkastajan tulee puolestaan tarkastaa tilinpäätös toukokuun loppuun ja valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätöksen sisällöstä säädetään kuntalaissa ja siihen tulee sisällyttää mm. konsernitilinpäätös, joka laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Tilinpäätöksen ensisijaisena tavoitteena on antaa oikea ja riittävä kuva konsernin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Rovaniemellä tilinpäätöksen kokoamisesta käytännössä vastaa talous- ja rahoitusyksikkö. 

Tarkastuslautakunnan yhtenä arviointitehtävänä on arvioida sitä, ovatko talouden tavoitteet toteutuneet kuntakonsernissa ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tämän tehtävän suorittamiseksi tarkastuslautakunnan on tarkoituksenmukaista kuulla kaupungin talous- ja rahoitusyksikön viranhaltijoita ja saada ajankohtaiskatsaus tilinpäätöksen laadinnan tilanteesta sekä tilikauden 2022 keskeisimmistä havainnoista ja kehityskuluista talouden näkökulmasta. 

Lautakunta on erikseen toivonut selvitystä laskujen ja asiatarkastuksen käytännöistä kaupunkiorganisaatiossa. Laskujen ja tositteiden hyväksynnästä säädetään hallintosäännössä toimivallan osalta. Asiatarkastajan ja hyväksyjän tehtäviä määritetään talousarvion täytäntöönpano-ohjeessa. Asiatarkastajan tehtävänä on tarkastaa, että tositteen tarkoittama tavara, palvelu tms. on sopimuksen mukainen. Hyväksyjän on huolehdittava mm. tositteen oikein tiliöinnistä sekä ylipäätään siitä, että tositteen osoittama palvelu tms. on toteutettu osoitetulla tavalla. Laskun sisältövaatimuksina talousarvion täytäntöönpano-ohjeessä määritetään, että laskusta on käytävä ilmi, että se kuuluu kaupungin maksettavaksi ja että siinä on riittävä yksilöinti ja alv-merkintä.

Yleisemmin liiketapahtumien kirjaamisesta on laissa säädetty kirjanpitolain 2 luvussa. Kaupungin sisäinen tarkastaja on tarkastuksissaan ottanut aiemmin kantaa laskujen tiliöintiin, joten on tarkoituksenmukaista että lautakunta saa arviointiaan varten käyttöönsä myös sisäisen tarkastajan havainnot asiaan liittyen. 

Tarkastuslautakunta on kutsunut vt. konsernitalouspäällikkö Janne Sandgrenin ja talousarviopäällikkö Erika Kauvosaaren esittelemään Rovaniemen kaupungin tilikauden 2022 talouden keskeisimpiä havaintoja sekä antamaan tilannekatsauksen tilinpäätöksen etenemisestä. Lisäksi lautakunta haluaa kuulla talous- ja rahoitusyksikön näkemyksen kaupungin laskujen ja asiatarkastuksen ohjeistuksen riittävyydestä sekä sen toiminnasta käytännössä. Keskusteluun on kutsuttu osallistumaan myös  sisäinen tarkastaja Sirpa Salminen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta kuulee vt. konsernitalouspäällikkö Janne Sandgrenia sekä talousarviopäällikkö Erika Kauvosaarea tilikauden 2022 talouden keskeisistä havainnoista sekä tilinpäätöksen valmistelun tilanteesta. Merkitään pöytäkirjaan, että sisäinen tarkastaja Sirpa Salminen osallistuu keskusteluun ja antaa oman selvityksensä sisäisen tarkastuksen havainnoista laskujen asiatarkastukseen ja hyväksyntään liittyen.

Tarkastuslautakunta merkitsee kuulemiset tiedoksi ja huomioi ne antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2022.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavaksi kutsutut vt. konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren sekä talousarviopäällikkö Erika Kauvosaari osallistuivat kokoukseen kokoustilasta käsin kello 16.47 - 17.42. Lisäksi merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavaksi kutsuttu sisäinen tarkasta Sirpa Salminen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 16.47 etäyhteyden välityksellä.  

Tarkastuslautakunta merkitsi kuulemiset tiedoksi ja lisäsi esityksen pöytäkirjan liitteeksi 1. Tarkastuslautakunta huomioi kuulemiset antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2022. 


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.