Tarkastuslautakunta, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Tarkastuspäällikön viran täyttäminen

ROIDno-2022-4874

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuspäällikkö on irtisanoutunut virastaan 1.12.2022 lukien eläkkeelle siirtymisen johdosta. Kaupunkitarkastaja yhdessä tarkastuspäällikön kanssa muodostaa lautakunnan alaisen virkahenkilöstön. Tarkastuspäällikön viranhoito on järjestetty määräaikaisena avoimen viran hoitona ajalle 1.12.2022 - 28.2.2023.

Tarkastuslautakunnan kuntalakiin perustuvat tehtävät muodostuvat tarkastustoimen tehtävistä, talouden ja toiminnan arvioinnista sekä sidonnaisuusilmoituksiin liittyvistä tehtävistä. Uuden kuntalain myötä painopiste on siirtynyt yhä enemmän konserninäkökulmaa huomioivaksi. Osaamista erityisesti kaupungin arviointityössä tulee vahvistaa. Tarkastuspäälliköltä edellytettävät osaamisvaatimukset on syytä päivittää vastaamaan nykyisen viranhoidon tarpeita. 

Soveltuvana kelpoisuusvaatimuksena voidaan pitää ylempää korkeakoulututkintoa. Kelpoisuusvaatimuksen ohella viran menestyksekäs hoito edellyttää hyvää perehtyneisyyttä viran tehtäväalaan sekä työkokemusta kunnan tai kuntakonsernin asiantuntijatehtävistä. Erityistä merkitystä on kokemuksella, joka on hankittu arviointityössä. 

Tarkastuspäällikön valitsee tarkastuslautakunta. Virkasuhteen julistaa haettavaksi hallintosäännön 56 §:n 2 momentin perusteella valitseva viranomainen. Avoimeksi jääneen viran kelpoisuusehdot vahvistaa se toimielin, jonka alaisuuteen virka kuuluu. Toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin tehtävät henkilövalinnat tulee päättää esittelystä. Toimiohjeet virka-asioissa kuvataan hallintosäännössä, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kuntalain nojalla.

Kaupunginhallitus on 19.10.2020 § 341 päättänyt, että toimielinten valitsemien viranhaltijoiden palkasta päättää valitseva toimielin. Tarkastuspäällikön viran tehtäväkohtainen palkka (hinnoittelun ulkopuolinen tehtävä) on 5189,84 euroa eikä sitä ole tarpeen muuttaa viran täyttämisen yhteydessä. 

Vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja on ilmoittanut olevansa esteellinen tarkastuspäällikön viran täyttämisen valmistelun osalta. Hallintosäännön 85 §:n 3 momentin perusteella tarkastuslautakunta voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Hallintosäännön 154 §:n mukaan toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Sanna Luoma, sanna.luoma@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että esittelijän ollessa esteellinen tämä asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä ja, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Tarkastuslautakunta päättää

1. vahvistaa tarkastuspäällikön viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon,

2. julistaa tarkastuspäällikön viran haettavaksi 31.1.2022 klo 12.00 mennessä liitteenä olevan hakukuulutuksen mukaisesti,

3. hakuilmoitus julkaistaan KuntaRekryssä ja Mol.fi:ssä ja, että

4. rekrytointi toteutetaan anonyyminä rekrytointina siihen saakka, että haastateltavat on valittu.

5. Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että valintaprosessin tukena voidaan käyttää ulkopuolisen palveluntarjoajan toteuttamaa soveltuvuusarviointipalvelua ja päättää valintaa valmistelevan työryhmän joka valitsee haastateltavat, suorittaa haastattelut ja tekee tarkastuslautakunnalle esityksen soveltuvuusarviointiin lähetettävistä hakijoista.

 

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja ja asiakaspalveluvastaava Henna Penttilä poistuivat esteellisinä kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolaki § 28.1 kohta 1). Lisäksi merkittiin, että hallintosihteeri Oona Kurth toimi kokouksen pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ajan.

Merkittiin pöytäkirjaan, että varajäsen Pekka Lehto saapui paikalle kokoustilaan tämän asian käsittelyn aikana kello 16.26. 

Tarkastuslautakunta päätti puheenjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Valintatyöryhmään valittiin puheenjohtaja Sanna Luoma sekä jäsenet Petri Keihäskoski, Elina Holm ja Riitta-Maija Hokkanen. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä sekä hallintosihteeri Oona Kurth poistuvat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.33.

Valmistelija

  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta julisti 10.1.2023 § 7 tarkastuspäällikön viran haettavaksi 31.1.2022 klo 12.00 mennessä. Virkaan tuli määräajassa 3 hakemusta. Kahdella hakijalla oli viran edellyttämä kelpoisuus.

Tarkastuslautakunnan asettama valintatyöryhmä nimesi kaksi haastateltavaa,​ jotka olivat YTM Juuso Kataja ja HTM Marika Veijanen. Valintatyöryhmä suoritti haastattelut 27.2.2023.

Hakijoiden hakemukset, niistä laadittu alustava ansiovertailu ja nimitysmuistio ovat tämän pykälän oheismateriaalina. Tarkastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua niihin kokouksessa.

Haettavan tarkastuspäällikön viran keskeisiä tehtäväalueita ovat tarkastuslautakunnan päätöksentekoon ja tarkastustoimintaan liittyvä valmistelu ja esittely ja muut tehtäväalan asiantuntijatehtävät, esihenkilötehtävät tarkastuspalveluissa sekä tarkastuslautakunnan tukeminen viran tehtäväalaan liittyvissä asioissa. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen kirjallinen ja suullinen taito. 

Haastattelluista hakijoista kumpikin täyttävät viran vaaditut kepoisuusehdot. Kahdesta haastatellusta vain Katajalla on työkokemusta haettavan viran tehtäväalalta. Kataja on toiminut Rovaniemen kaupungilla vs. kaupunkitarkastajana, vakituisena kaupunkitarkastajana sekä viimeisimpänä vt. tarkastuspäällikkönä. Tätä olennaista työkokemusta hänellä on reilun kolmen vuoden ajalta. Haastattelun perusteella Katajalla on laaja perehtyneisyys viran tehtäväalasta ja ymmärrys tarkastuslautakunnan toiminnasta. Hänellä on myös kokemusta arviointityöstä. 

Kataja täyttää hakuilmoituksessa todetut kelpoisuusehdot. Haastattelussa esiin tulleiden vahvuuksien perusteella Katajan todettiin omaavan viran menestyksellistä hoitamista varten tarpeelliset ominaisuudet.

Tarkastuslautakunnan esittelijä vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja on asianosaisena esteellinen asiassa.  Hallintosäännön 85 §:n 3 momentin perusteella tarkastuslautakunta voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Hallintosäännön 154 §:n mukaan toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sanna Luoma, sanna.luoma@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että esittelijän ollessa esteellinen tämä asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä ja, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. valita tarkastuspäällikön virkaan yhteiskuntatieteiden maisteri Juuso Katajan hakuasiakirjojen, niistä laaditun ansiovertailun ja suoritetun haastattelun perusteella 
  2. viran täyttämisessä noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa, josta vähennetään Katajan vt. tarkastuspäällikön viran hoitamista vastaava aika. 
  3. Katajan terveydentilaa koskevaa selvitystä ei ole tarpeen vaatia, koska Kataja on aiemmin tultuaan valituksi kaupunkitarkastajan virkaan toimittanut hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan 15.12.2021.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että hallintosihteeri Oona Kurth saapui kokoukseen kokoustilaan ennen tämän asian käsittelyn aloittamista kello 16.06.

Merkittiin pöytäkirjaan, että vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja ja asiakaspalveluvastaava Henna Penttilä poistuivat esteellisinä kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolaki § 28.1 kohta 1). Lisäksi merkittiin, että hallintosihteeri Oona Kurth toimi kokouksen pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ajan.

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen mukaisesti.

Merkittiin pöytäkirjaan, että hallintosihteeri Oona Kurth poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.20.

Tiedoksi

Hakijat, Antti Määttä

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Tarkastuslautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.