Tarkastuslautakunta, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Whistleblow -ilmoituskanava

ROIDno-2021-4826

Valmistelija

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Ilmoittajansuojelulaki, jolla pantiin voimaan Euroopan parlamentin ja neuvoston ns. whistleblowing-direktiivi, astui Suomessa voimaan 1.1.2023. Laki koskee sellaisten henkilöiden (jatkossa "ilmoittaja") suojelua, jotka ovat saaneet tietoa väärinkäytöksistä työnsä yhteydessä. Ilmoittajaa suojellaan mahdollisilta työnantajan vastatoimilta ja ilmoittajan henkilöllisyyttä suojataan ulkopuolisilta. Lain ytimenä on ilmoituskanavat, joihin ilmoituksen väärinkäytösepäilyistä voi tehdä, jotta lain mukainen suojelu on mahdollista. Laki edellyttää, että vähintään 50 henkilöä työllistävät yksityisen ja julkisen sektorin organisaatiot ottavat käyttöön ilmoituskanavan, jonka kautta on mahdollista tehdä ilmoituksia henkilöiden havaitsemista väärinkäytöksistä ja muista epäkohdista organisaatiossa. 

Muiden muassa kuntien, joiden työ- tai virkasuhteessa olevien henkilöiden lukumäärä on säännöllisesti yli 50, on otettava käyttöön sisäinen ilmoituskanava väärinkäytösten ilmoittamista ja ilmoituksen perustella toteutettavia toimenpiteitä varten viimeistään 1.4.2023. Rovaniemen kaupunki on hankkinut ilmoituksia varten sähköisen ilmoituskanavan. Ilmoituksien käsittelyä varten kaupungin on nimettävä henkilöt, jotka ovat puolueettomia ja riippumattomia ilmoitusten käsittelyssä. 

Tarkastuslautakunnan on aiheellista kuulla sisäistä tarkastajaa Sirpa Salmista ilmoittajansuojelulakiin ja ilmoituskanavaan liittyen. Lautakunnan on myös tarkoituksenmukaista keskustella siitä, ehdottaako se nimettäväksi alaista virkahenkilöstöään ilmoitusten käsittelijöiksi. Käsittelijöiden nimeäminen kuuluu kaupunginjohtajan toimivaltaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, vt. tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta kuulee sisäinen tarkastaja Sirpa Salmista ilmoittajansuojelulaista ja Rovaniemen kaupungin ilmoituskanavasta. Tarkstuslautakunta merkitsee kuulemisen tiedoksi.

Päätös

Tarkastuslautakunta kuuli sisäinen tarkastaja Sirpa Salmisen esityksen. Vt. tarkastuspäällikkö antoi kokouksessa muutetun päätösehdotuksen. 

Vt. tarkastuspäällikön muutettu päätösehdotus: 
Tarkastuslautakunta merkitsee kuulemisen tiedoksi. Lautakunta esittää kaupunginjohtajalle, että yhdeksi Rovaniemen kaupungin ilmoituskanavan ilmoitusten käsittelijäksi nimitetään kaupunkitarkastaja tai hänen sijaiseksi määrätty.

Tarkastuslautakunta päätti vt. tarkastuspäällikön muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että sisäinen tarkastaja Sirpa Salminen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 18.02. 

Tiedoksi

Kaupunginjohtaja

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.