Kaupunginvaltuusto, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Valtuustoaloite kouluruuasta (lisäpykälä)

ROIDno-2023-514

Perustelut

Tuomas Koskiniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemellä on viime viikkoina kohistu kouluruuan laadusta ja esteettisyydestä. Kiitos siitä kuuluu Jere Olloselle, joka toi rohkeasti kouluruuan kaikkien tietoon. Nuoret todellakin tietävät minkälaista ravintoa he opiskeluun tarvitsevat.

​​​Kouluruoka on lakiin kirjoitettu, mutta se ei tarkoita sitä, että meidän on mentävä lain mukaisella minimillä. Me saamme toteuttaa kouluruokailua paremmin kuin laki sallii. Meillä on keittiössä todella ammattitaitoinen henkilökunta, joka tekee varmasti parhaansa niillä ruoka-aineilla mitä heille on suotu.

Ensinnäkin puuro ei ole lounas ja kaikki tiedämme, että puuron syötyä noin tunnin kahden päästä on nälkä jälleen. Kasvisruokapäivät eivät ole mikään menestys mitä ruuan menekkiin tulee. Lapset tulee kotiin väsyneinä ja nälkäisinä. Osa ei ole syönyt koko koulupäivän aikana mitään. Tämä ilmiö ei ole hyväksi kellekään. Me Rovaniemellä syötämme lapsillemme kasvisruokapäivinä esimerkiksi geenimuunneltua soijaa, joka on kuskattu Suomeen ties mistä kaukaa. On selvä fakta, että puuro ja kasvisruoka päivinä kotiin tulee lapsi, joka ei ole saanut tai pystynyt syömään ruokaa tarpeeksi pärjätäkseen sillä koko koulupäivän. Kasvikset ovat erittäin hyvä vaihtoehto muuan ruuan lisukeena, se ei kuitenkaan tarkoita, että edes yhtenä päivänä koko ruokailu koostuisi pelkästään kasviksista. Mikäli koulussa on kasvissyöjiä heillehän on tarjottu mahdollisuus syödä pelkkiä kasviksia. Sen sijaan varhaiskasvatuksessa ei ole sitä toista vaihtoehtoa. Meillä on ammattilaisia keittiöissä, annetaan heille työkalut tehdä työtään täydellä sydämmellään.

Ehdotan, että koulussa ja varhaiskasvatuksessa kasvisruokapäivistä luovutaan välittömästi jo kansanterveyden nimissä. Ehdotan myös, että puuropäivistä luovutaan välittömästi, se ei ole monipuolista eikä kuulu lounaaseen. 

Ehdotan myös, että Rovaniemi käy koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokalistat läpi, ulkopuolisen ammattilaisen kanssa ja niihin tehdään tarvittavat muutokset, jotta varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailut ovat parempia/ monipuolisempia kuin laki vaatii. 

Ehdotan myös, että kasvisruokailijoiden ja muiden eri ruokavaliota toteuttavien ruokalistat käydään ulkopuolisen toimesta läpi ja niihinkin tehdään muutoksia, jotta ne ylittävät minimi vaatimukset reilusti mitä laki vaatii.

Me kaupunkina voimme tehdä asioita paremmin kuin laki vaatii. Lain vaatima minimi ei ole mikään standardi. Kouluruuan parantaminen on sijoitus tulevaisuuteen ja vaikutukset näkyvät varmasti oppilaiden tuloksissa. Toimet pitää olla välittömiä ja toivonkin, että tämä valtuustoaloite otetaan käsittelyyn välittömästi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.