Kaupunginvaltuusto, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Valtuustoaloite Edistetään kaupungin ruokapalvelun henkilöstön saatavuutta ja avoimien vakanssien täyttämistä (lisäpykälä)

ROIDno-2023-636

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen monitoimikeittiön henkilökunta on joutunut tekemään fyysisesti raskasta työtä alimitoitetulla henkilökunnalla jo vuosien ajan poikkeusolojen, pandemian purkautumisen ja työntekijöiden todella heikon saatavuuden takia. Koska eri toimipisteisiin on ollut liki mahdotonta saada sairastuneiden tilalle sijaisia, on monitoimikeittiöstä jouduttu lähettämään työntekijöitä heidän tilalleen, mikä on tehnyt jo valmiiksi hektisestä työstä entistä raskaampaa ja kiireisempää. Kyseiset ongelmat on tuotu esille myös elinvoimalautakunnan vuoden 2022 riskienhallinnan toteuman arvioinnissa. Tilanteen aiheuttama henkilöstön voimavarojen vajeen korjaaminen on yhä kesken. 

Ongelman yhtenä merkittävänä syynä on catering-alan koulutuksen alasajo Rovaniemellä. Ruokapalvelun johdon mukaan matkailun tarpeisiin suunnattu kokkikoulutuskaan ei tuota tarvittavaa osaamista suurtalouspuolelle.  Kemi-Tornion alueella on alan koulutus, mutta sieltä opiskelijat viedään työelämään jo kesken opintojen, eikä heitä riitä Rovaniemelle.

Rovaniemellä työntekijöiden tämänhetkinen keski-ikä on melko korkea ja jatkon turvaamiseksi täytyy toimia hyvissä ajoin. Kaupungin tulee pyrkiä tekemään ruokapalvelun työpaikoista riittävän houkuttelevia, jotta saamme myös nuoria osaajia meille töihin. Riittävä ja hyvinvoiva henkilöstö on edellytys sille, että ruokapalveluja voidaan kehittää vastaamaan nykypäivän tarpeisiin, kuten maukkaan ja ravitsevan kouluruuan valmistamiseen ja kasvisten ja kasvipohjaisten proteiinien käytön lisäämiseen. 

Tämän aloitteen allekirjoittaneet esittävän ravitsemuspalvelutyöntekijöiden ja suurtalouskokkien työn houkuttelevuuden lisäämistä tarkistamalla palkkoja ja muita mahdollisia työntekijöiden etuuksia. Lisäksi ehdotamme, että kaupunki keskustelee oppilaitosten kanssa tarvittavan koulutuksen järjestämisestä Rovaniemellä."

 

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.