Hyvinvointilautakunta, kokous 1.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Ympärivuotinen joulukuusi Rovaniemen keskustaan

ROIDno-2021-4840

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Timo Tolonen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemi on kiistatta maailman joulupääkaupunki, Christmas capital. Sen todistavat tämänkin joulun alla, koronasta huolimatta, ne kymmenet tuhannet turistit, jotka etsivät joulun iloa ja sanomaa Rovaniemeltä.

Joulun yksi tunnusmerkki on joulukuusi, joita onkin sijoiteltu jo kiitettävästi ympäri kaupunkia joulumieltä ja valoa tuomaan kaikelle kansalle. Aikansa tuikittuaan ja jouluiloa ihmisille luotuaan, ne päivien pidetessä kuitenkin hävitetään kaupunkikuvasta ja ihmisten mielistä. Joulu ei kuitenkaan ole ainoastaan päivä kalenterissa joulukuun lopussa, vaan mielentila, jonka soisi jatkuvan ympäri vuoden. Joulu symboloi hyvää mieltä ja antamisen iloa, eikä siksi ole vain lyhyt ajanjakso keskellä pimeintä kaamosta.

Siksi esitänkin, että Rovaniemi, maailman joulupääkaupunki, pystyttäisi ja koristelisi ympärivuotisen joulukuusen kaupungin keskustaan muistuttamaan joulun perimmäisestä sanomasta. Tyylikkäästi ja hyvällä maulla toteutettuna ympärivuotinen joulukuusi brändäisi Rovaniemeä positiivisella tavalla hyvän mielen ja hyvän tahdon kaupunkina. Lordiaukiolle, tai vaikkapa Koskikadun alkuun Pohjanhovin rantaan sijoitettuna, se elävöittäisi ja värittäisi muuten niin harmaata ja ankeaa kaupungin keskustaa erityisesti kesällä. Joulukuusesta tulisi varmasti myös suosittu maamerkki, kohtauspaikka sekä kuvauskohde, jossa ihmiset ottaisivat selfieitä Oulun Toripolliisi-patsaan tapaan.

Ympärivuotisen joulukuusen huoltamisesta vastaisi luonnollisesti Rovaniemen kaupunki. Joulukuusen tulisi mielellään olla luonnonkuusi, mutta se voitaisiin toteuttaa myös muilla tavoilla ja materiaaleilla, kuten esimerkiksi Tornion 400-vuotisjuhlan kunniaksi toteuttama jaloteräksinen, tyylitelty Kojamo-lohiveistos. Toteuttamistavasta voisikin järjestää suunnittelukilpailun. Kuusen valaisun ja koristelemisen suunnitteluun saataisiin myös varmasti asiantuntevaa apua esimerkiksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Nämä kulut voitaisiin kattaa esimerkiksi yritysten sponsoroinnilla, jotka kaupunki sitten lyhentämättömänä tilittäisi eteenpäin hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Unicefille tai vastaaville hyväntekeväisyysjärjestöille. Näin joulukuusi toimisi myös konkreettisena hyvän tuojana ja auttajana sekä meidän tavallisten rovaniemeläisten kädenojennuksena maailman hädänalaisille."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Timo Tolonen on jättänyt valtuustoaloitteen, missä esitetään ympärivuotisen joulukuusen, mielellään luonnonkuusen, pystyttämistä joko Lordiaukealle tai Koskikadun päähän, lähelle Kemijoen rantaa. Ympärivuotisen kuusen tarkoituksena on aloitteen mukaisesti muistuttaa ihmisiä Joulun perimmäisestä sanomasta, kuusi brändäisi Rovaniemeä positiivisella tavalla ja värittäisi harmaata ja ankeaa kaupunkikuvaa.

Teknisten palveluiden yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut aloitetta ja toteaa seuraavaa;   

Merkittävän suuren luonnonkuusen säilyttäminen näkyvällä paikalla luonnonvihreänä läpi vuoden on erittäin haasteellista. Suuret kuuset luonnollisessa kasvuympäristössään imevät kasvukauden aikana vettä maaperästä vuorokauden aikana noin 220-250 litraa. Kuusen vedensaanti olisi vaikea toteuttaa. Toinen este kuusen elävänä säilymiselle on, että havupuut muodostavat pihkasta suojakuoren leikkaus tai mekaanisen iskeytymän kohtaan. Pihka toimii havupuiden suojaaineena kolhuja, leikkuujälkiä ja kaikkea mekaanisia iskuja vastaan, jotka rikkovat kuusen rungon kuoren. Kuusen tyven katkaisupintaan muodostuu lyhyessä ajassa pihkakuori, joka ajan mittaan estää veden ja puille tärkeiden ravinteiden nousemisen ylös runkoon ja oksistoon. Veden ja ravinteiden kulun estyessä, alkaa kuusen neulasten kuivuminen ja nopea variseminen. Tähän samaan ilmiöön perustuu mm. kotitalouksien joulukuusten kuivuminen ja neulasten variseminen.

Katkaistu ja keskustaan pystytetty kuusi tiputtaa neulasensa ensimmäisen kesän aikana ja sen runko kuivuu. Suuren kuusen irroittaminen luontaisesta kasvupaikastaan, siirtäminen ja istuttaminen kaupungin keskustaan ei ole toteutettavissa. Pysyvän luonnonkuusen saaminen keskusta-alueelle on mahdollista ainoastaan istuttamalla se taimena ja huolehtimalla sen kasvuolosuhteesta.  

Yhdyskuntatekniikan yksikkö esittää, että ympärivuotisen kuusen voisi toteuttaa aloitteen mukaisesti muilla tavoilla ja muusta materiaalista. Tällä tavalla toteutettuna kuusesta saataisiin jopa vuosikausia paikallaan kestävä ja ekologinen ratkaisu. Suunnittelussa olisi mahdollista hyödyntää Lapin yliopiston Taiteiden tiekunnan osaamista. Yhdyskuntatekniikan yksikkö esittää lisäksi, että hanke annettaisiin jatkossa kaupungin Vapaa-ajan palveluille tai viestintäyksikkölle jatkovalmistelua varten, koska kyseessä olisi julkiselle ja näkyvällä paikalle sijoittuva  ”ulkotilataideteos”, joka parantaisi kaupungin tunnettavuutta ja brändiä maailman joulukaupunkina.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan vastineen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampaa.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Heini-Tuuli Onnela, viestintä- ja markkinointijohtaja, heini-tuuli.onnela@rovaniemi.fi
  • Sipi Hintsanen, kaupunginarkkitehti, sipi.hintsanen@rovaniemi.fi
  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Timo Tolonen on jättänyt valtuustoaloitteen, jossa esitetään ympärivuotisen joulukuusen, mielellään luonnonkuusen, pystyttämistä joko Lordiaukiolle tai Koskikadun päähän, lähelle Kemijoen rantaa. Ympärivuotisen kuusen tarkoituksena olisi aloitteen mukaan muistuttaa ihmisiä joulun perimmäisestä sanomasta, brändätä Rovaniemeä positiivisella tavalla sekä värittää harmaata ja ankeaa kaupunkikuvaa. 

Yhdyskuntatekniikan yksikkö totesi vastauksessaan, että suuren luonnonkuusen säilyttäminen näkyvällä paikalla luonnonvihreänä läpi vuoden on erittäin haasteellista. Suuren kuusen irroittaminen luontaisesta kasvupaikastaan, siirtäminen ja istuttaminen kaupungin keskustaan ei ole toteutettavissa. Pysyvän luonnonkuusen saaminen keskusta-alueelle on mahdollista ainoastaan istuttamalla se taimena ja huolehtimalla sen kasvuolosuhteesta. Yhdyskuntatekniikan yksikkö esitti yhdyskuntasuunnittelun lautakunnalle, että ympärivuotisen kuusen voisi toteuttaa muilla tavoilla ja muusta materiaalista ja antoivat joulukuusen toteuttamisen jatkovalmisteluun kaupungin vapaa-ajan palveluille tai viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluille, koska kyseessä olisi julkiselle ja näkyvällä paikalle sijoittuva ulkotilataideteos. 

Vapaa-ajan palvelut ja viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut ovat tarkastelleet aloitetta kaupunginarkkitehdin ja keskustan alueita hallinnoivan Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n kanssa. 

Lordinaukion ympäristö on jo hyvin tiiviisti rakennettu. Esitetyn kaltaisen maamerkin tuominen Lordinaukiolle, kauppakeskuksen eteen ja Sampokeskuksen pylonin läheisyyteen loisi kaupunkikuvaan kilpailevan elementin jo itsessään pienelle alueelle. Nämä seikat puoltavat sitä, että mahdollinen teos sijoitettaisiin Kemijoen rannan tuntumaan.  

Rovaniemen keskustan ranta-alueen kehittämisen suunnittelu on käynnistynyt. Ympärivuotisen joulukuusen tai muun vastaavan maamerkin paikka ja suunnitteluprosessi on syytä kytkeä osaksi keskustan ja ranta-alueen suunnittelua ja kehittämistä. 

Ympärivuorokautinen joulukuusi tai vastaava maamerkki voidaan toteuttaa julkisena taideteoksena. Julkisella taiteella tarkoitetaan julkiseen tilaan tai paikkaan sijoitettua taidetta, jonka rahoittajana voi olla julkinen tai yksityinen taho. Se voi olla esimerkiksi kuvanveistoa, maalausta, grafiikkaa, tekstiili-, valokuva-, valo-, ääni- tai videotaidetta.

Julkinen taide viestii vireästä kaupungista, joka panostaa ympäristön viihtyisyyteen, visuaalisuuteen ja elämyksellisyyteen. Ainutlaatuiset ja korkeatasoiset ympäristöt ja uutta luova kulttuuri lisäävät asukkaiden ja muiden toimijoiden hyvinvointia. Periaatteessa julkinen taide voidaan aina rahoittaa kaupungin omana investointina tai osana rakentamishanketta. Hankkeen budjetissa taiteen rahoitus voidaan toteuttaa esimerkiksi prosenttiperiaatteen mukaisesti. Prosenttiperiaate koskee kaikkea rakentamista, myös ympäristörakentamista. Prosenttiperiaate on laajentunut koskemaan myös aluekehittämisen malleja, joissa kaavoituksessa ohjaillaan taidehankintoja ja niiden määrärahoja. Käytännössä taiteeseen käytetään yleensä 0,5 % - 2,0 % hankkeen budjetista.  

Vastauksena aloitteeseen todetaan, että idea ympärivuotisesta joulukuusesta tai muusta ulkoilmaan soveltuvasta teoksesta liitetään ideatasolla mukaan alkavaan keskustan suunnitteluun (Master Plan). Kehittämistyössä on mahdollista hyödyntää taiteen prosenttiperiaatetta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy edellä mainitun vastauksen aloitteeseen.

 

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Tiedoksi

Aloitteentekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.