Hyvinvointilautakunta, kokous 1.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Yhtenäistetään kulttuurin, liikuntatoiminnan ja nuorisotoiminnan avustusmuotoja

ROIDno-2022-4118

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen kaupungin sivistyslautakunta myöntää vuosittain avustuksia rovaniemeläisille kulttuuri- liikunta- ja nuorisotyön parissa toimiville vapaa-ajan yhdistyksille ja työryhmille. Avustustoiminnalla edistetään kaupunkistrategian mukaisesti kuntalaisten osallisuutta ja hyvinvointia ja luodaan edellytyksiä monipuoliselle ja laadukkaalle vapaa-ajan toiminnalle Rovaniemellä. Avustukset mahdollistavat yhdistysten toiminnan ja tuovat hyvinvointia, terveyttä ja elämänlaatua kaupunkilaisia. Tutkimusten mukaan sekä liikunta että taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen edistävät fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja hyvinvointia.

Avustuksia jaetaan viidessä kategoriassa:

  1. Toiminta-avustukset
  2. Kohdeavustukset
  3. Yhteistyö– ja palvelusopimuksiin perustuvat avustukset
  4. Tapahtuma-avustukset
  5. Tila– ja paikka-avustukset
     

Tila– ja paikka-avustuksia myönnetään liikuntapaikkojen kunnossapitoavustuksiin, liikuntatoiminnan harjoitusvuorotukina, urheiluseurojen investointitukena ja kylätila-avustuksina. Taide- ja kulttuurialan yhdistyksillä ja taiteilijoilla on vastaavia tilatuen tarpeita.

Me allekirjoittaneet ehdotamme, että kulttuurin, liikuntatoiminnan ja nuorisotoiminnan avustusmuotojen yhtenäistämistä selvitetään ja että taide- ja kulttuurialan toimijoille kohdennettua tilatukea kokeillaan."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Perustelut

TAUSTAA ALOITEVASTAUKSELLE

Rovaniemen kaupungin avustusperiaatteet tulivat voimaan 1.1.2022. (Kh 8.11.2021 § 446). Avustusperiaatteissa määritellään yleiset periaatteet ja menettelytavat, joita noudatetaan Rovaniemen kaupungin myöntäessä avustuksia. Ohjeen tarkoituksena on muun muassa yhtenäistää Rovaniemen kaupungissa avustusten myöntämisessä noudatettavaa menettelyä ja toimia apuna avustushakemusten käsittelyssä.

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palveluiden avustusohjeessa (sivistyslautakunta 16.12.2021) ohjeistetaan, miten kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoiminnan avustuksia voi hakea, millaiseen toimintaan, millä perusteilla avustuksia myönnetään ja millaisia avustusmuotoja on haettavissa. Hakuprosessia on yhtenäistetty siten, että liikunta-, nuoriso- ja kulttuuriavustukset sekä nuorisovaltuuston nuorten harrastetuki ovat kaikki vuosittain haettavissa samaan aikaan helmikuussa. Liikunta-avustuksiin liittyen on myös aloitettu valtakunnallinen kehittämistoiminta.

Sähköisiä asiointipalveluita uudistetaan kaupungissa vuoden 2023 aikana. Vapaa-ajan palvelut ovat avustusprosessiin liittyvässä kehittämistyössä mukana. Sähköisen haun ensimmäisessä vaiheessa kulttuurin, liikunnan ja nuorten harrastetuen avustusprosessi tehdään tiedonhallinta-alustalla. Pilotoinnin jälkeen sähköinen hakutoiminto laajenee vapaa-ajan palvelujen alueella, yhdenmukaistaen ja kehittäen avustushakuprosessia. Kulttuuriavustuslomakkeita päivitettiin Rovaniemen kaupungin kulttuuriohjelman ja kaupungin strategian mukaisiksi helmikuun 2023 hakua varten. Selvityslomake kulttuuriavustuksista avautuu toukokuussa 2023. Sähköinen avustuslomake toimii vahvalla tunnistautumisella, poislukien nuorten harrasteavustukset.

VAPAA-AJAN PALVELUJEN  AVUSTUSMUODOT

Liikuntatoiminnan avustukset
Liikuntatoimintaan tarkoitettuja avustuksia ovat yhdistysten liikuntatoiminta-avustus (yleisavustus), subventoidut harjoitus- ja kilpailuvuorot kaupungin liikuntapaikkoihin, harjoitusvuorotuet yksityisten liikuntapaikkojen käyttöön, liikuntapaikkojen kunnossapitoavustus (talkooavustus) ja urheiluseurojen investointituki. Liikuntapalveluilla ei ole käytössä kohde- tai tapahtuma-avustuksia.

Nuorisoavustustukset 
Nuorisoavustuksia jaetaan kahdessa kategoriassa: toiminta- ja kohdeavustukset. Kohdeavustuksissa pääpaino nuorten omassa toiminnassa ja niitä voi hakea koko toimintavuoden ajan. Kuntalaisilta on tullut toiveita, että kaikki lasten ja nuorten harrastustoiminta olisi helposti löydettävissä ja koottuna samalle alustalle. Kaupunki on vastannut tarpeeseen rakentamalla sähköisen harrastuskalenterin, jota ylläpidetään ja josta löytyy koottuna kaikki kaupungin järjestämä kerho- ja harrastustoiminta. Harrastuskalenterin käyttöä halutaan laajentaa koskemaan järjestöjen, seurojen ja yhdistysten toimintaa Rovaniemellä, joten avustuspäätöksen yhteydessä heille kerrotaan mahdollisuudesta hyödyntää harrastuskalenteria toiminnan markkinointikanavana.

Kulttuuriavustukset
Kulttuuriavustuksia jaetaan kahdessa kategoriassa: toiminta- ja kohdeavustukset. Toiminta-avustukset on suunnattu kulttuuriyhdistyksille ja kohdeavustukset työryhmille ja yhdistyksille. Avustustoiminnalla edistetään kaupunkistrategian mukaisesti kuntalaisten osallisuutta ja hyvinvointia, samalla kehittäen ja  monipuolistaen Rovaniemen kulttuuritoimintaa. Kulttuuritoiminnalla tarkoitetaan taiteen harjoittamista ja harrastamista, taidepalvelujen tarjontaa ja käyttöä, kotiseututyötä sekä paikallisen kulttuuriperinteen vaalimista ja edistämistä. Kulttuuriavustusprosessia ohjaa laki kuntien kulttuuritoiminnasta (728/92), kaupungin avustusperiaatteet ja -ohjeet sekä Rovaniemen kaupungin kulttuuriohjelma.

Avustustoiminnan lisäksi Kulttuuripalvelut vuokraa matalan kynnyksen periaatteella kulttuuritila Wiljamia erityisesti taide- ja kulttuurialan toimijoille. Talon käyttö on runsasta, johtuen esimerkiksi Ylioppilasteatterin, Rimpparemmin ja Cineman säännöllisestä käyttötarpeesta. 

Nuorisovaltuuston harrastetuki
Nuori voi hakea nuorisovaltuuston harrastetukea harrastukseensa liittyviin kuluihin. Tukeen oikeutettuja ovat ensisijaisesti Rovaniemellä kirjoilla olevat 13-17-vuotiaat nuoret sekä nuorten toimintaryhmät (13-17-vuotiaat ryhmien jäsenet).  Toissijaisesti tukea voivat hakea 18-20-vuotiaat Rovaniemellä kirjoilla olevat nuoret. Samaan harrastukseen saatu tuki muulta kaupungin toimijalta vaikuttaa siten, että nuorisovaltuuston harrastetukea ei voida myöntää. Mikäli hakijoita on määrärahaan verrattuna enemmän, poistetaan edellisillä hakukierroksilla tukea saaneet ja loput arvotaan. Yksityiset henkilöt voivat saada 50 euron suuruisen tuen ja harrastustoimintaa järjestäville nuorten toimintaryhmille voidaan myöntää harrastetukea maksimissaan 100 euroa/ryhmä.

VASTAUS ALOITTEESEEN

Rovaniemen kaupungissa alle 18-vuotiaiden liikunta- ja nuorisotoiminta kaupungin liikunta- ja nuorisotiloissa on maksutonta. Kuten aloitteen tekijä toteaa,  liikunnan tila– ja paikka-avustuksia myönnetään liikuntapaikkojen kunnossapitoavustuksina, liikuntatoiminnan harjoitusvuorotukina ja urheiluseurojen investointitukena. Taide- ja kulttuurialan toimijoille ei ole vastaavaa tilatukea. 

Vastauksena valtuustoaloitteeseen todetaan, että esitys taide- ja kulttuurialan toimijoille kohdennetusta tilatuesta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Selvitystyötä on syytä jatkaa ja kokeilun määrärahaa esittää varattavaksi vuoden 2024 talousarvioon. 

Jatkossa avustustoiminnan yleistä kehittämistyötä on tarpeen tehdä yhdessä myös Lapin hyvinvointialueen kanssa. Tapahtuma-avustuksen tarve on noussut useissa keskusteluissa esiin koskien erityisesti kulttuuri- ja liikuntatapahtumia.  Liikuntapalvelujen osalta kehitettävä tapahtuma-avustus olisi tukimuoto, jolla voidaan avustaa kansallisten liikunta- ja urheilutapahtumien järjestämistä.  Lisäksi huippu-urheilun tukimuotoja tullaan kehittämään yhteistyössä kaupungin elinvoimapalvelujen kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy edellä mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Tiedoksi

Aloitteentekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.