Kaupunginvaltuusto, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Valtuustoaloite Avataan keskustelu Neve Oy:n kanssa aurinkoenergiainvestoinneista (lisäpykälä)

ROIDno-2023-1054

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

Rovaniemen kaupungin omistama sähköyhtiö Neve teki viime vuonna voittoa lähes 22 miljoonaa euroa. Voitto on seurausta korkeista sähköhinnoista. Suomessa on tällä hetkellä käynnissä nopea siirtymä puhtaaseen uusiutuvaan energiaan. Kun Rovaniemellä edelleen poltetaan muun muassa turvetta, on myös Neven edettävä investoinneissaan. Vastaavia investointeja on Suomessa jo tehty, kuten Oulun Energiassa ja Oomi Vihreäsaaren 5 megawatin aurinkovoimalassa. Vastaavaa on valmisteilla esimerkiksi Etelä-Savoon, Hirvensalmen kuntaan, johon on kehitteillä viiden megawatin aurinkovoimala. Aurinkoenergiavoimala on mahdollista rakentaa luontoarvoiltaan vähäisille alueille, kuten entisille turpeenottoalueille tai maanottoalueille.

Tällä hetkellä edellytykset aurinkovoimainvestointeihin ovat erinomaiset ylijäämäisen tilikauden ja haettavissa olevien rahoitusten ansioista. Aurinkovoimalaan on mahdollista saada 20-25% investointitukea esimerkiksi Business Finlandilta, Recovery plan for Europe -ohjelmasta tai Luxemburgin valtion kompensaatio-ohjelmasta. Investoinnilla sekä hanke- ja lainarahoituksella on mahdollista saada 5-6 megawatin aurinkovoimala Rovaniemelle. Se olisi tärkeä alku aurinkovoiman kehittämiselle Rovaniemellä.

Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemi ja Neve aloittavat neuvottelut ja Neve lähtee aktiivisesti tutkimaan investointimahdollisuuksia."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.