Kaupunginvaltuusto, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Valtuustoaloite Asemaakaavan laatimisesta muutamille taajaan asutuille kylille (lisäpykälä)

ROIDno-2023-1056

Perustelut

Jukka Aula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemi on kylien Rovaniemi. Kaupunkistrategian tavoite on turvata kylien elinvoimaisuus ja kehittää sitä. Kylille on muodostettu maalaiskunnan ajoilta alkaen laajoja, taajaan rakennettuja asuinalueita. Ne muistuttavat fyysisesti asemakaavoitettuja alueita, mutta ovat osayleiskaavan alaisia. Ehdotamme että selvitään ne asuntoalueet, jotka jo täyttävät asemakaavoitetun alueen piirteet. Selvitetään myös periaatteeltaan kaikki mahdolliseen asemakaavoitusprosessiin sisältyvät asiat huomioiden erityisesti yksityinen maanomistus. Selvitystyön valmistuttua meillä olisi perusteet laittaa kaavoitusvalmistelu vireille.

Kaavoitusprosessi olisi pääosin ns. toteavaa kaavan laatimista ja näinollen prosessina kevyempi. Samassa yhteydessä tulisi pohdittua esim. asuinalueiden tiivistäminen ja muut kehitysmahdollisuudet. Kylien asukkaat osallistuisivat kaavoitusprosessiin, joten alueen asukkaiden ääni tulisi kuuluviin. Se toisi kylille elin- ja vetovoimaa.

Samalla muistutamme että kaavoitushankkeita viivästyttää kohtuuomasti resurssin puute. Ehdotamme että yhdyskuntasuunnittelun lautakunta alkaa toimenpiteisiin riittävän resurssin saavuttamiseksi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.