Kaupunginvaltuusto, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Valtuustoaloite Kokeilu reilusta kotihoidontuen kuntalisästä Rovaniemelle (lisäpykälä)

ROIDno-2023-1057

Perustelut

Elina Korteniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Varhaiskasvatuksen tilanne puhuttaa ympäri Suomen. Niin meillä Rovaniemelläkin. Tällä hetkellä Rovaniemen varhaiskasvatuksen paikkatilanne on kohtalainen, pääsääntöisesti se on riittävä.

Tällä hetkellä Rovaniemeä haastaa eniten henkilökunnan saatavuus. Opettajista, erityisopettajista sekä perhepäivähoitajista on ollut pulaa jo vuosia, nyt pulaa on kaikesta muustakin henkilöstöstä; lastenhoitajista, päiväkotihuoltajista, erityisavustajista sekä päiväkotien johtajista. Tilanteelle ei näy olevan helpotusta.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oleva lapsi maksaa kunnalle keskiarvoisesti 1693 €/kk. Hintaan vaikuttaa useat eri seikat, kuten vuorohoito, integroidut lapsiryhmät sekä sijainti. Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteli alle 3- vuotiaille on 1429,82 €/kk. Lisäksi yksityisessä varhaiskasvatuksessa erityistukea tarvitseva lapsi maksaa kunnalle kaksinkertaisen määrän. Asiakasmaksumäärät tuovat entistä vähemmän helpotusta kunnalle, sillä uuden asiakasmaksulain myötä 60 % lapsista on jo maksuttomia. Asiakasmaksujen lasku saattaa tuoda painetta varhaiskasvatuksen paikkatilanteeseen tulevaisuudessa.

Aloitteessani esitän, että Rovaniemellä liitytään Lempäälän sekä Kempeleen tavoin kokeilemaan roimaa korotusta kotihoidontuen kuntalisälle. Rovaniemi lakkautti kotihoidontuen kuntalisän maksamisen (180 €) vuonna 2015, koska sen ei nähty helpottavan silloista varhaiskasvatuksen tilannetta. Esitän, että ko. lisä otetaan takaisin käyttöön ja summaa korotetaan roimasti, esimerkiksi 400 euroon kaikille perheille, joiden alle 3- vuotiaita lapsia hoidetaan  kunnallisen varhaiskasvatuksen ulkopuolella."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.